Jocul de-a baba oarba pe piața muncii
Despre piețiPiața muncii din Moldova seamănă izbitor de mult cu Piața Centrală din Chișinău. Limitată, scumpă și supraevaluată. Pentru angajatori oferta variază de la economiști până la manageri. Lucrătorii calificați, inginerii și electricienii sunt la mare căutare, iar angajatorii stau la cozi imense pentru a pune ochiul pe acest deficit profesional. Pe de altă parte, angajații au de ales între firme importatoare, reprezentanți comerciali și call centers, lucrând pentru visul ”marele loz în plic” pe o perioadă nedeterminată . Și așa în fiecare zi de piața, angajatorii și angajații umblă printre ”tarabe” și căută mult, bun și ieftin în kil.
Eu vreau…
Anunțurile de angajare feerice, venite atât din partea firmelor străine, cât și locale nu sunt o raritate , mai degrabă o normă. Atunci când vezi cerințe pentru un office manager sau secretar, comparabile cu calificările unui expert sau consultant, nu mă mir că potențialii candidați nici nu ajung măcar să depună CV-ul. Explicația este simplă: cerințele exagerate sau Tor-ul sofisticat deseori are un infect invers decât cel așteptat – cereri depuse puține, candidați cu potențial și mai puțini, procesul de selectare repetat de câteva ori, timp, efort și

Моя твоя не понимает
Doi oameni care vorbesc limbi complet diferite au două opțiuni de a se înțelege : fie prin semne, fie prin intermediul unui traducător. Angajatorii și angajații din Moldova deseori vorbesc prin semne. Aceasta pentru că potențiali angajați nu ascultă sau nu înțeleg limba angajatorului, iar angajatorul nu poate descifra mesajul codat al angajatului. Angajatorul vorbește una în anunț, iar angajații spun cu totul alta în CV și nu e de mirare că cei doi nu pot lega un dialog nici la etapa de selectare. Ascultarea este esențială, înțelegerea este indispensabilă, iar comunicarea corectă este cheia.
Pentru cei ce le este lene, nu vreau, nu pot să înțeleagă anunțurile angajatorilor, există ”traducători”, care le explică clar, rapid și pe înțelesul lor, ce vrea compania de la candidat, ce așteptări are, cum TU, candidatul poți să îți prezinți cel mai bine experiența, pentru a stabili un dialog cu angajatorul.
Pentru o viață profesională, învățați!
Gata, ai luat jobul dorit, ai pus picior peste picior și….! Orice job nu înseamnă doar realizarea atribuțiilor,ci și multa învățare. Lucrează și învață, învață și lucrează acesta e motto-ul adevăraților profesioniști!
Sursa
2013-11-05 22:23:48