Jocul de-a baba oarba pe piața muncii

Despre pieți
Piața  muncii din Moldova seamănă izbitor de mult cu Piața Centrală din Chișinău. Limitată, scumpă și supraevaluată. Pentru angajatori oferta variază de la economiști până la manageri. Lucrătorii calificați, inginerii și electricienii sunt la mare căutare, iar angajatorii stau la cozi imense pentru a pune ochiul pe acest deficit profesional. Pe de altă parte, angajații au de ales între firme importatoare, reprezentanți comerciali  și call centers, lucrând pentru visul  ”marele loz în plic” pe o perioadă nedeterminată . Și așa în fiecare zi de piața, angajatorii și angajații umblă printre ”tarabe” și căută mult, bun și ieftin în kil.
Eu vreau…
Anunțurile de angajare feerice,  venite atât din partea firmelor străine, cât și locale nu sunt o raritate , mai degrabă o normă. Atunci când vezi cerințe pentru un office manager sau secretar, comparabile cu calificările unui  expert sau consultant, nu mă mir că potențialii candidați nici nu ajung măcar să depună CV-ul. Explicația este simplă: cerințele exagerate sau Tor-ul sofisticat deseori are un infect invers decât cel așteptat – cereri depuse puține, candidați cu potențial și mai puțini, procesul de selectare repetat de câteva ori,  timp, efort și jobsbani pierduți. Deseori angajatorii nu realizează că stabilind cerințe exagerate, pierd candidați cu potențial,  prin simplu fapt că aceștia, analizând anunțul primul lucru care îl văd este : Firma SRL Magic Land este în căutarea angajatului perfect, experimentat, poliglot, multifuncțional, entuziast, flexibil, disponibil zi și noapte, șamd. Reacția este una cât se poate de naturală : Acest job nu e de mine. Iar morala pe care eu deseori o desprind este următoarea unele companii caută roboți pentru bucătărie, care de dorit să aibă și garanție cel puțin vreo 3 ani și interfața umana.
Моя твоя не понимает

Doi oameni care vorbesc limbi complet diferite  au două opțiuni de a se înțelege : fie prin semne, fie prin intermediul unui traducător. Angajatorii și angajații din Moldova deseori vorbesc prin semne. Aceasta pentru că  potențiali angajați nu ascultă sau nu înțeleg limba angajatorului, iar angajatorul nu poate descifra mesajul codat al angajatului. Angajatorul vorbește una în anunț, iar angajații spun cu totul alta în CV și nu e de mirare că cei doi nu pot lega un dialog nici la etapa de selectare. Ascultarea este esențială, înțelegerea este indispensabilă, iar comunicarea corectă este cheia.

Pentru cei ce le este lene, nu vreau, nu pot să înțeleagă anunțurile angajatorilor, există ”traducători”, care le explică clar, rapid și pe înțelesul lor, ce vrea compania de la candidat, ce așteptări are, cum TU, candidatul poți să îți prezinți cel mai bine experiența, pentru a stabili un dialog cu angajatorul.
Pentru o viață profesională, învățați!
Gata, ai luat jobul dorit, ai pus picior peste picior și….! Orice job nu înseamnă doar realizarea atribuțiilor,ci și multa învățare. Lucrează și învață, învață și lucrează acesta e motto-ul adevăraților profesioniști!

Sursa
2013-11-05 22:23:48
Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:25:18J. D. Vance —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
03:25:26JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
14:00:34Здравка Евтимова взе Вазовата награда за 2024 година —» Biblioteca Hristo Botev
13:48:49Moldova ia opt medalii la concursul de spumante al CMB —» Fine Wine
13:33:43За Иван Вазов —» Biblioteca Hristo Botev
19:02:06Amintiri din GULAG filmate la Nisporeni —» Curaj.TV | Media alternativă
14:21:36Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:20:25Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
21:23:06Victimă a deportărilor, despre referendumul din toamnă —» Curaj.TV | Media alternativă
04:59:13NEOBIȘNUITA ÎNTÂMPLARE —» Leo Butnaru
22:38:13PORTRETE PLUTITOARE (Ed. Prut Internațional, Chișinău, 2018) —» Andrei LANGA. Blogul personal
22:21:40ANA RAPCEA, Poeții/ Los poetas* —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:43:33God is opposed to the PROUD —» Erik and Elena Brewer's Weblog
08:56:55Republica Moldova prezentă în Tabloul european privind inovarea —» Gheorghe Cuciureanu
22:09:08Margareta Curtescu, autobiografie/ autobiografía* —» Andrei LANGA. Blogul personal
10:25:10„Europa: investigații de vacanță la bibliotecă” – un program menit să susțină valorile europene —» BPR Ungheni's Blog
07:06:58Dorul de ducă ca destin —» Biblioteca Hristo Botev
04:17:05DIN „VATRA” MIEZULUI DE VARĂ / Partea a III-a —» Leo Butnaru
10:50:54파란통효과 How do I deal with stress while dieting? —» Curat Murdar, Coane Fanica
10:23:52Activist agresat la primăria Truşeni —» Curaj.TV | Media alternativă
08:31:57Două vinuri noi de la Crama Mircești —» Fine Wine
07:30:54Caravana amintirilor din GULAG pornește azi din București —» Curaj.TV | Media alternativă
04:28:58DIN „VATRA” MIEZULUI DE VARĂ / Partea a II-a —» Leo Butnaru
17:01:22Biserica pe post de Armată străină de ocupație în Chișinău și-n „Întreaga Moldovă” —» SINCERITATEA ca SENTINŢĂ | B(îr)log de Traian Vasilcău sau, pur şi simplu, TRAIANUS
14:59:30În pas cu viitorul. Aici începe o nouă diplomație, a unei noi generații – diplomația păcii și a înțelepciunii —» BiblioCity