Jocul de-a baba oarba pe piața muncii

Despre pieți
Piața  muncii din Moldova seamănă izbitor de mult cu Piața Centrală din Chișinău. Limitată, scumpă și supraevaluată. Pentru angajatori oferta variază de la economiști până la manageri. Lucrătorii calificați, inginerii și electricienii sunt la mare căutare, iar angajatorii stau la cozi imense pentru a pune ochiul pe acest deficit profesional. Pe de altă parte, angajații au de ales între firme importatoare, reprezentanți comerciali  și call centers, lucrând pentru visul  ”marele loz în plic” pe o perioadă nedeterminată . Și așa în fiecare zi de piața, angajatorii și angajații umblă printre ”tarabe” și căută mult, bun și ieftin în kil.
Eu vreau…
Anunțurile de angajare feerice,  venite atât din partea firmelor străine, cât și locale nu sunt o raritate , mai degrabă o normă. Atunci când vezi cerințe pentru un office manager sau secretar, comparabile cu calificările unui  expert sau consultant, nu mă mir că potențialii candidați nici nu ajung măcar să depună CV-ul. Explicația este simplă: cerințele exagerate sau Tor-ul sofisticat deseori are un infect invers decât cel așteptat – cereri depuse puține, candidați cu potențial și mai puțini, procesul de selectare repetat de câteva ori,  timp, efort și jobsbani pierduți. Deseori angajatorii nu realizează că stabilind cerințe exagerate, pierd candidați cu potențial,  prin simplu fapt că aceștia, analizând anunțul primul lucru care îl văd este : Firma SRL Magic Land este în căutarea angajatului perfect, experimentat, poliglot, multifuncțional, entuziast, flexibil, disponibil zi și noapte, șamd. Reacția este una cât se poate de naturală : Acest job nu e de mine. Iar morala pe care eu deseori o desprind este următoarea unele companii caută roboți pentru bucătărie, care de dorit să aibă și garanție cel puțin vreo 3 ani și interfața umana.
Моя твоя не понимает

Doi oameni care vorbesc limbi complet diferite  au două opțiuni de a se înțelege : fie prin semne, fie prin intermediul unui traducător. Angajatorii și angajații din Moldova deseori vorbesc prin semne. Aceasta pentru că  potențiali angajați nu ascultă sau nu înțeleg limba angajatorului, iar angajatorul nu poate descifra mesajul codat al angajatului. Angajatorul vorbește una în anunț, iar angajații spun cu totul alta în CV și nu e de mirare că cei doi nu pot lega un dialog nici la etapa de selectare. Ascultarea este esențială, înțelegerea este indispensabilă, iar comunicarea corectă este cheia.

Pentru cei ce le este lene, nu vreau, nu pot să înțeleagă anunțurile angajatorilor, există ”traducători”, care le explică clar, rapid și pe înțelesul lor, ce vrea compania de la candidat, ce așteptări are, cum TU, candidatul poți să îți prezinți cel mai bine experiența, pentru a stabili un dialog cu angajatorul.
Pentru o viață profesională, învățați!
Gata, ai luat jobul dorit, ai pus picior peste picior și….! Orice job nu înseamnă doar realizarea atribuțiilor,ci și multa învățare. Lucrează și învață, învață și lucrează acesta e motto-ul adevăraților profesioniști!

Sursa
2013-11-05 22:23:48
Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:07:40Milostenia nu-i mai mult sau mai puţin merituoasă, după însemnătatea darurilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
14:27:05Programul ,,Opera jubiliară a anului 2022” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:26:41Infografic ,,Septembrie - nici o zi fără lectură" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:10:31A fi bun nu costă mult, dar aduce dobânzi mari! —» Moldova Creștină
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:59Tramvaiul răzbunător de pe ruta 11 —» Curaj.TV | Media alternativă
16:02:58Omofonele – unde punem cratima?  —» Moldova Creștină
16:00:13Ar trebui să ne doară… | Poezie de Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
13:00:16Interviu cu Vasile Gherasimciuc, Director al Sărbătorii Speranței în Moldova (14-16 Iulie 2023) —» Moldova Creștină
10:00:14Nu ne mai pasă | Opinie Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
21:58:36O activitate de interes maxim… —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
21:04:16Solidaritate cu revolta din Iran, protest la Oslo —» Curaj.TV | Media alternativă
20:30:36Au adus cu trenul sute de mașini noi în capitala sufocată de trafic —» Curaj.TV | Media alternativă
20:24:15Locomotivă de 55 de ani mai cară trenuri CFR —» Curaj.TV | Media alternativă
16:01:51Concurs de oferte pentru achiziționarea produselor igienice —» Asociaţia Obştească "Demos"
15:27:37Concurs de oferte pentru achiziția produselor alimentare —» Asociaţia Obştească "Demos"
12:56:46Cea mai delicioasă pizza pe tigaie —» Sunt MAMĂ!
12:40:48Aur pentru echipa de elevi și profesori de la Colegiul „Nichita Stănescu” din Ploiești —» Curaj.TV | Media alternativă