Copiii extrem de onesti. Ce facem cu ei?

In troleibuz. Mama si fiica urca.

Fetita de vreo 7 ani, durdulie, rumeoara, cu parul prins frumos, ingrijita. Genul eminenta si foarte constiincioasa. Mama moale, placuta, o femeie langa care vrei sa te intinzi, sa-ti pui capul pe genunchii ei si sa o lasi sa vorbeasca. Taxatoarea, un personaj secundar, dar decisiv in istoria noastra, e in capatul opus al troleibuzului.

Cum intra, fetita, ca un soldat la datorie, in plin exces de zel si foarte dornic sa fie remarcat de sergent, incepe s-o apostrofeze pe mama:

- Plateste! De ce nu platesti? Plateste, hai!

Mama ii explica calm si duois ca doamna taxatoare inca nu s-a apropiat, ca trebuie s-o astepte, ca vor plati neaparat. La care fata, parca necrezand deloc ce-i spune maica-sa, o tot tragea de poala:

- Mami, plateste! Hai, mami! Si, insfacand banii ce-i tinea mama-sa, a inceput sa fluture cu ei, spre taxatoarea care nu mai avea cum sa nu le observe.

Mateo Falcone ar fi mandru de asa copil. Cu principii, cu morala, cu lectia onorii invatata. Dar, la fel cum intotdeauna am interogat decizia lui Mateo Falcone de a-si executa feciorul, pe nume Fortunato, pentru faptul ca l-a predat jandarmilor pe fugarul care a cautat adapost in casa lor, asa si acum, fiind parinte, ma interoghez cat de departe trebuie sa ajunga onestitatea si corectitudinea propriului copil? Si daca noi, parintii, suntem in stare sa influentam intelegerea lor al adevarului si necesitatii de a fi onesti in orice imprejurare si cat de corecta si necesara ar fi aceasta dorinta de a ne influenta copiii?

Dilema mi se pare una de zile mari. Pe de o parte, orice parinte (de acord, generalizez, dar, oricum, sunt de parere ca majoritatea oamenilor se cred de partea buna a actiunii) isi doreste sa creasca o progenitura onesta, corecta si cu principii morale sanatoase. Daca nu de dragul copiilor, atunci de dragul propriei valori in ochii care se privesc in oglinda. Pe de alta parte, stim cat de mult ne poate salva o minciuna nevinovata, un siretlic sau un adevar spus doar pe jumatate. Putem oare face o clasificare a adevarului si a o servi copilului nostru, ca pe o pastiluta necesara, daca nu supravietuirii, atunci, barem lipsei durerii de cap? Or, dupa cum multi dintre noi stim, onestitatea purtata ca un steag in fruntea coloanei, nu e decat o bataie de cap, care se plateste mai scump decat o cutie de pastile antinevralgice.

Sau poate folosim tactica dublelor standarde? Invatam copilul ca trebuie NEAPARAT sa achitam calatoria in transport, iar cu prima ocazie, cand copilul nu ne vede, sa ne aranjam astfel, incat sa nu o platim? Acest exemplu este unul nevinovat, dar reprezentativ. Ce facem, insa, atunci cand, educandu-ne copilul in conformitate cu cele mai inalte valori si principii, ne trezim ca acesta ne vinde, in stilul copiilor din “1984″? Ne felicitam pentru munca educationala de o calitate exceptionala sau ne intrebam ce am facut nu “asa”?

In fine, cu varsta am inteles ca onestitatea “pana la capat” este un handicap. Oamenii onesti sunt marginalizati. Insasi societate a fost construita in jurul unor iluzii, minciunele, jumatati de adevaruri sau cvasi-adevaruri. Un copil extrem de constiincios, onest pana la durere, va fi un ousider. Ne place noua sa nu, vrem sa recunoastem sau nu prea, dar nimeni nu are nevoie de un al doilea Hristos la scara de familie. Cu atat mai putin parintii, care ar vrea sa poata gesticula din camera vecina in semn de “Nu, nu sunt acasa!”, in momentul in care au impins copilul sa raspunda la un apel telefonic nedorit, fara sa trebuiasca sa-l traumatizeze, dupa ce i-au spus ani la rand ca sa minti e rau.

Intrebarea e simpla. Ne prefacem in continuare in sfinti sau le-o spunem pe sleau “E imposibil sa fii sincer pana l capat!”?

PS: La fel cum e imposibila schimbarea pana la capat in aceasta tara.


Filed under: Copii

Sursa
2013-11-05 19:05:46



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

05:13:00EMIL CONSTANTINESCU FAȚĂ ÎN FAȚĂ CU SCRIITORII —» Leo Butnaru
18:29:48Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
03:27:00ORAȘUL GHEORGHE GHEORGHIU-DEJ PE... DON / Jurnal 19.IX.2015 —» Leo Butnaru
22:24:54Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:21:50Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
10:46:00MARE-MIC FOTBAL: BRAZILIA – GERMANIA 1-7! Jurnal / 9.VII.2014 —» Leo Butnaru
17:22:37Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:03:41Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
10:56:00Cum ne salvăm în caz de incendiu – sfaturi esențiale pentru toate situațiile —» Eleonora Lisnic în versuri
09:39:00Energocom a semnat un contract pe 3 ani cu OMV Petrom pentru livrarea de gaze naturale din Marea Neagră —» Eleonora Lisnic în versuri
05:33:00DIN POEMELE RECENTE —» Leo Butnaru
18:41:09Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:59:33Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
13:45:40Din loc, de pe loc, în loc de – câte fețe are cuvântul „loc”? (2) —» Moldova Creștină
12:10:54Premieră: spumant Orange —» Fine Wine
09:29:00ȘEICUL ȘI SÂNGELE SEMIT. SAU INVERS, SĂ NU SE SUPERE NIMENI —» Leo Butnaru
22:27:30Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
20:26:57Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:52:41Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:50:36Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
05:36:59Start admitere in clasa a 5-a, anul de studii 2025 -2026 —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
05:33:36Start admitere in clasa V-a, anul de studii 2025-2026 —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
05:22:00LA PLECAREA LUI VLADIMIR BEȘLEAGĂ —» Leo Butnaru
23:58:50Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:27:23©️ Smerenia unui om mare —» Licurici de suflet