247391 cazuri COVID-19 în Moldova
7544 – cazuri active
234204 – cazuri vindecate
5643 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 22 aprilie 2021 ora 13:20


Luminile toamnei

chitaraNostalgia e o emoție, mai degrabă o acumulare de emoții, o stare de spirit și uneori chiar un mod de viață propriu oamenilor cu experiență, cu vârste.

Piesele din repertoriul lui Ducu Bertzi te predispun instantaneu nostalgiei. De fapt, acesta e folk-ul, un gen care îmbină perfect muzicalitatea poeziei și profunzimea muzicii.

Dincolo de analizele posibile doar după ce se potolesc emoțiile unei întâlniri de suflet, trebuie totuși să recunosc, concertele de muzică folk au o încărcătură sensibilă, creează o atmosferă intimă, de parcă te-ai pomeni într-un spațiu pentru rugăciuni și impresii pe care tu le ai și despre care cineva îți cântă, atingând, în semiîntuneric, odată cu strunele chitarei, strunele sufletului tău. Și când se aprinde lumina pe neașteptate, vezi urme de lacrimi pe obraz, vezi priviri cufundate în posibilele roade ale propriilor vise, vezi fețe încărcate cu lumină din interior.

Ieri seară, în sala mare a Filarmonicii Naționale studiam cu interes înainte de concert spectatorii – cupluri de oameni așezați de ceva timp pe la casele lor, cupluri de tineri până sau după să fi dansat dansul mirilor, găști de doamne trecute de primele două tinereți, grupuri de studente și câțiva copii. Categorii de persoane atinse de sindromul nostalgiei. Eu și fiica mea, care a fost ieri la primul ei concert pentru adulți, ne-am născut gata nostalgice.

În fața mea erau trei doamne care au cântat, au aplaudat și s-au legănat pe ritmuri pe parcursul întregului concert și la anumite fraze se opreau, își aruncau priviri semnificative, le repetau, subliniindu-le. Era clar, erau vorbe despre bărbații din viețile lor și despre ceea ce le-au greșit sau despre ceea la ce nu s-au priceput ei la timpul potrivit că ar fi așteptat, ele, doamnele, de la dânșii.

Departe de mine acum ideea că am fost la un concert de neveste care așteaptă să le cânte alți bărbați vorbele pe care le-ar fi așteptat ele de la bărbații lor. Am urmărit înainte, în timpul dar și după concert, domni în toată firea care au trăit orice vers și orice acord cu la fel de intensă și profundă emoție. Pentru că sensibilitatea nu este, nici de departe, o emoție strict feminină și nici neapărat… feminizatoare.

ducu bertzi concertȘi totuși concertele lui Ducu Bertzi au farmec dacă sunt privite în cuplu, pentru că după ele ieși pe aceeași undă cu partenerul, e o senzație de parcă cineva v-a cântat vouă, ambilor, vorbe ce le gândiți sau simțiți unul despre altul. Ei bine, nu e bătut în cuie că dacă ai venit la concert fără partener e neapărat că între voi doi ceva nu e bine sau se așteaptă să nu fie bine. Dar, cu siguranță că atunci când ieși singur de la un asemenea concert, te gândești: ce risipă că nu l-ați împărțit împreună!

Concertul de ieri seară, ultimul din turneul lui Ducu Bertzi de astă toamnă în Republica Moldova, susținut de Institutul Cultural Român la Chișinău, intitulat  „Și de-ar fi”, s-a desfășurat într-un decor cu lumini de toamnă, cu doi artiști senzaționali: Ducu Bertzi și Mihai Neniță, cântând pe fundalul unui tablou pe care era desenat o clădire ce amintea de monumentele noastre arhitecturale care se răresc, ca și urmele de emoții firești, umane, de care mai dăm dovadă în raport cu cei care ne înconjoară. O clădire interbelică, cu balcon și cu geamul închis. La geam nu se zărea nici Dulcineea și nici Julieta, poate o fi simbolizând geamul acela… o poartă, o poartă a Raiului, iar clădirea nu era singură, era însoțită de o coloană pe care, asemeni unui trunchi de chitară, erau trasate șapte dungi, ca șapte strune de chitară. La fel de bine, casa aceea părea a fi chitara în care locuiește sufletul artistului sau dorurile noastre încredințate artiștilor care ne-au încântat.

Și deși am stat lângă autorul decorului, pictorul Iurie Matei,  l-am auzit fredonând piesele lui Ducu Bertzi în unison cu toată sala, am discutat și după concert cu el, nu l-am întrebat ce semnifică nici balconul și nici stâlpul cu strune. Am preferat propria-mi explicație, pe care mi-am format-o privind spectacolul în ansamblu.

Ei, dar astea sunt cuvinte. Doar cuvinte. Pentru emoții, ascultați vreuna din piesele lui Ducu Bertzi și planificați-vă să mergeți, cu prima ocazie la unul dintre concertele lui.

Sunt întâlniri pe care merită să le ai măcar o singură dată în viață. Și seara de ieri a fost una dintre acele întâlniri.Sursa
2013-11-05 11:43:49Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

05:43:54Parabellum* —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:56:49Tropic* —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:51:20Lista scurtă a Premiilor UE pentru Literatură, 2021. Republica Moldova, pe contrasens —» Gheorghe Erizanu
12:00:00Introducing a new design for the WordPress apps —» Veaceslav Bunduche
09:43:52DIN POEZIA RUSĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
19:57:50Prelecturi* —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:50:36Cum a ajuns Filat să-l preseze pe Șor sau „Давай познакомимся, Илан!” —» un alt blog
06:07:44Rețetă delicioasă de Brownie Cake cu produsele Dr.Oetker —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio
02:42:24Paraziții de like-uri —» Natan Garstea
23:22:14Ils sont partout! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:05:08Primate* —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:00:23Maratonul de rugăciune pentru țară și biserici —» Moldova Creștină
05:41:19Lucruri pe care le recomand pentru primele luni cu bebe și care mi-au făcut viața mai ușoară —» Sunt MAMĂ!
21:11:21”Cei care așteaptă rușii...”(parodie)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:06:21Primarul din Căzănești te bate dacă filmezi. Polițiste în acțiune! —» Curaj.TV | Media alternativă
20:11:27Poliţist blajin fără mască, călare pe motor, defila prin zona Obor —» Curaj.TV | Media alternativă
14:38:22Schimbările —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
12:01:55Preşedintele Ucrainei cere ca țara sa să fie primită în NATO şi UE: „Nu putem sta la nesfârşit în sala de aşteptare” —» Elena Robu
07:00:25Curat nu doar în Post —» Moldova Creștină
21:15:08What’s New in the Block Editor: New Page Layout Picker, Better Block Transformation Options, and More —» costica
19:59:00Despre limitele/pericolele libertății de exprimare #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
15:43:50Maia Sandu și nepoții lui Voronin —» Gheorghe Erizanu
13:41:25Cu grijă pentru alții —» Moldova Creștină
13:20:29Retete de Pasti – brosura online la doar 2.90 EURO —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
12:41:22Curtea Constituțională: Sunt întrunite condițiile de dezolvare a Parlamentului —» Elena Robu