MITINGUL PRO EUROPEAN - O ACȚIUNE CU MAI MULTE RĂSPUNSURI




Cea mai mare adunare populară din ultimii 22 de ani stârnește polemici atât în mass-media moldovenească, cât și pe scena ei politică. Astfel, un post de televiziune, ne spune că, prin mitingul de susținere a parcursului european, desfășurat pe 3 noiembrie în capitala Republicii Moldova, politicienii din arcul de guvernare de la Chișinău au încercat doar să obţină dividende electorale. Potrivit acestor jurnaliști, faptul că doar preşedinţii de partide au ţinut discursuri în faţa oamenilor adunați în Piața Marii Adunări Naționale, ar demonstra că aceştia se vor lideri naţionali. E un punct de vedere. 

Un alt post de televiziune notează că numărul participanților la miting ar fi mult mai mic și că de fapt liderii partidelor politice care formează arcul guvernamental nu ar fi putut aduna un număr atât de impresionant de oameni. E și acesta un punct de vedere, Nu i-am numărat pe cei care au fost duminică, 3 noiembrie în PMAN, dar în cei 22 de ani de aflare în Chișinău, nu am mai văzut o adunare populară atât de mare.
Prin această grandioasă acțiune comună s-a dorit să se transmită câteva semnale. Acțiunea, include în ea răspunsuri adresate atât situației politice interne cât și răspunsuri dedicate factorilor externi.
Ce s-a dorit să se demonstreze prin această acțiune politică comună? Primo: s-a demonstrat că, după confruntările politice de la începutul anului 2013, conflicte care au condus la demiterea guvernului moldav, între cele două mari fracțiuni parlamentare moldovenești, cea a Partidului Liberal Democrat din Moldova și cea a Partidului Democrat, securea războiului a fost îngropată, iar cei doi,Vlad Filat și Marian Lupu, pot sta pe aceiași scenă în public. Secundo: adunarea de la Chișinău a arătat, într-un convingător mod, un răspuns oferit tentativelor Moscovei de a împiedica statul moldav să se apropie de Uniunea Europeană. Tertio:  până la proba contrarie, arcul guvernamental a dovedit opoziției că, strânge mai mulți simpatizanți decât comuniștii. 
În afară de Jurnal TV, au fost și alte opinii publice critice exprimate, este vorba, de exemplu, de publicişti de genul lui Constantin Tănase, de comentatori politici ca Valentin Dolganiuc ori de politicieni ca Igor Dodon, în aceste condiții, deputaţii opoziţiei comuniste nu au ratat șansa de a critica manifestaţia. Aceştia consideră că mitingul a fost organizat prin folosirea resurselor administative, iar acest lucru îi va face pe cetățeni “să compare integrarea europeană cu şantajul şi corupţia”.
De fapt, prin acțiunea din 3 noiembrie, coaliția de guvernarea a ucis mai mulți iepuri dintr-o lovitură. În momentul în care Federația Rusă și-a manifestat ostilitatea față de perspectiva integrării europene a statului moldav, coaliția de guvernare a reușit să lase disputele într-o parte și să își consolideze relațiile de comunicare pe interior; au înţeles că e nevoie de un act de mulțumire la adresa generozității  Uniunii Europene care susține practic statul moldav în ultimii patru ani, și l-au organizat, și au dedus că în fața amenințării unei revoluții a comuniștilor moldoveni trebuie să răspundă. Ceea ce s-a și întâmplat!
Din punct de vedere tactic, mingea se află acum în terenul Partidului Comunist din Republica Moldova, domniile lor sunt cei care sunt aproape obligați să răspunde printr-o acțiune politică de aceiași grandoare.  
Inspectoratul General de Poliție a transmis un comunicat de presă prin care precizează că la adunarea populară pro-Europa au participat 117 mii de oameni. Poliția subliniază că acțiunea a fost supravegheată de circa 1000 de reprezentanți ai legi și s-a desfășurat fără încălcarea ordinii publice.
Vor reuși oare comuniștii moldoveni să își mobilizeze resursele pentru a aduce la Marșul asupra Chișinăului un număr mai mare, ori măcar egal, de cetățeni? Probabil că da. Cel mai important lucru în această competiție, devine acum modul în care simpatizanții de stânga vor respecta ordinea publică!

Sursa
2013-11-05 07:50:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

17:12:08Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:02:57Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:57:42Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
13:29:01Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:12:00Pământ —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:32:00POEME PRIN ANI —» Leo Butnaru
03:46:13Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
01:54:22Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
01:46:39Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:52:02Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
04:37:00DIN POEZIA LUMII —» Leo Butnaru
00:53:00do you remember being scared? —» turn up the silence
21:41:43Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:14:39Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:30:40Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
11:33:16Interpretări Teatrale ale lui Eminescu: Luceafărul —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
01:04:11Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
23:45:50Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
22:36:52Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
21:23:03Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:41:55Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
09:55:52„Nu dai interviul, m-ai înțeles?”, Ioniţă la Chicu —» Curaj.TV | Media alternativă
09:17:36Ni mai profanaţi simbolurile de stat! —» Curaj.TV | Media alternativă
04:32:00POEME PRIN ANI —» Leo Butnaru
00:14:34Fără Titlu —» Путепроводные Заметки