241820 cazuri COVID-19 în Moldova
12589 – cazuri active
223822 – cazuri vindecate
5409 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 13 aprilie 2021 ora 06:20


MITINGUL PRO EUROPEAN - O ACȚIUNE CU MAI MULTE RĂSPUNSURI
Cea mai mare adunare populară din ultimii 22 de ani stârnește polemici atât în mass-media moldovenească, cât și pe scena ei politică. Astfel, un post de televiziune, ne spune că, prin mitingul de susținere a parcursului european, desfășurat pe 3 noiembrie în capitala Republicii Moldova, politicienii din arcul de guvernare de la Chișinău au încercat doar să obţină dividende electorale. Potrivit acestor jurnaliști, faptul că doar preşedinţii de partide au ţinut discursuri în faţa oamenilor adunați în Piața Marii Adunări Naționale, ar demonstra că aceştia se vor lideri naţionali. E un punct de vedere. 

Un alt post de televiziune notează că numărul participanților la miting ar fi mult mai mic și că de fapt liderii partidelor politice care formează arcul guvernamental nu ar fi putut aduna un număr atât de impresionant de oameni. E și acesta un punct de vedere, Nu i-am numărat pe cei care au fost duminică, 3 noiembrie în PMAN, dar în cei 22 de ani de aflare în Chișinău, nu am mai văzut o adunare populară atât de mare.
Prin această grandioasă acțiune comună s-a dorit să se transmită câteva semnale. Acțiunea, include în ea răspunsuri adresate atât situației politice interne cât și răspunsuri dedicate factorilor externi.
Ce s-a dorit să se demonstreze prin această acțiune politică comună? Primo: s-a demonstrat că, după confruntările politice de la începutul anului 2013, conflicte care au condus la demiterea guvernului moldav, între cele două mari fracțiuni parlamentare moldovenești, cea a Partidului Liberal Democrat din Moldova și cea a Partidului Democrat, securea războiului a fost îngropată, iar cei doi,Vlad Filat și Marian Lupu, pot sta pe aceiași scenă în public. Secundo: adunarea de la Chișinău a arătat, într-un convingător mod, un răspuns oferit tentativelor Moscovei de a împiedica statul moldav să se apropie de Uniunea Europeană. Tertio:  până la proba contrarie, arcul guvernamental a dovedit opoziției că, strânge mai mulți simpatizanți decât comuniștii. 
În afară de Jurnal TV, au fost și alte opinii publice critice exprimate, este vorba, de exemplu, de publicişti de genul lui Constantin Tănase, de comentatori politici ca Valentin Dolganiuc ori de politicieni ca Igor Dodon, în aceste condiții, deputaţii opoziţiei comuniste nu au ratat șansa de a critica manifestaţia. Aceştia consideră că mitingul a fost organizat prin folosirea resurselor administative, iar acest lucru îi va face pe cetățeni “să compare integrarea europeană cu şantajul şi corupţia”.
De fapt, prin acțiunea din 3 noiembrie, coaliția de guvernarea a ucis mai mulți iepuri dintr-o lovitură. În momentul în care Federația Rusă și-a manifestat ostilitatea față de perspectiva integrării europene a statului moldav, coaliția de guvernare a reușit să lase disputele într-o parte și să își consolideze relațiile de comunicare pe interior; au înţeles că e nevoie de un act de mulțumire la adresa generozității  Uniunii Europene care susține practic statul moldav în ultimii patru ani, și l-au organizat, și au dedus că în fața amenințării unei revoluții a comuniștilor moldoveni trebuie să răspundă. Ceea ce s-a și întâmplat!
Din punct de vedere tactic, mingea se află acum în terenul Partidului Comunist din Republica Moldova, domniile lor sunt cei care sunt aproape obligați să răspunde printr-o acțiune politică de aceiași grandoare.  
Inspectoratul General de Poliție a transmis un comunicat de presă prin care precizează că la adunarea populară pro-Europa au participat 117 mii de oameni. Poliția subliniază că acțiunea a fost supravegheată de circa 1000 de reprezentanți ai legi și s-a desfășurat fără încălcarea ordinii publice.
Vor reuși oare comuniștii moldoveni să își mobilizeze resursele pentru a aduce la Marșul asupra Chișinăului un număr mai mare, ori măcar egal, de cetățeni? Probabil că da. Cel mai important lucru în această competiție, devine acum modul în care simpatizanții de stânga vor respecta ordinea publică!

Sursa
2013-11-05 07:50:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

14:08:05Un nou drum! —» ada rosu
10:59:41Prânz cu joc pe mese în plină pandemie! Poliția asistă? —» Curaj.TV | Media alternativă
09:29:28👉Încătușare eșuată. Un polițist local timișorean face abuz! Aloo delta 1 pt delta 2? —» Curaj.TV | Media alternativă
06:02:23Confruntarea civilizațională a moldovenilor în Deceniul Trei —» Daniel Lachi
19:59:00Firmă funerară de la Cîmpeni care bate cîmpii în ilegalitate —» Curaj.TV | Media alternativă
18:14:46Vulcanul pentru oameni —» Curaj.TV | Media alternativă
17:12:00#Zebra4 Toată lumea ignoră codul roșu cu poliția în frunte —» Curaj.TV | Media alternativă
09:18:45„Coexistența”, „războiul” sau „diplomația” vaccinurilor în lume? Impactul asupra Moldovei —» Curaj.TV | Media alternativă
20:48:30Transformăm dezastrul din Făgăraș într-un nou paradis veșnic —» Curaj.TV | Media alternativă
20:22:00Despre violența domestică și nu numai #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
12:22:00Inspecție civică la primăria Rîmnicu Sărat —» Curaj.TV | Media alternativă
21:59:00Procuror certat cu Lega 55/2020 la Topoloveni —» Curaj.TV | Media alternativă
15:19:32Piața de carte europeană în pandemie. Anul 2020 —» Gheorghe Erizanu
13:52:01Moldova, în top 5 țări cu cel mai înalt grad de mortalitate din cauza alimentației proaste —» Elena Robu
12:29:40Proprietarii Liceului Da Vinci au deposedat Chișinăul de pământ și clădiri? —» un alt blog
10:45:59Ne caută un cântec… EVOCĂRI : Tatiana Sofronovici, interpretă de folclor —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
09:53:08Молдавские велоактивисты выпустили серию анимаций для начинающих велосипедистов —» Заметки Начинающего Журналиста
08:02:49Ne caută un cântec… EVOCĂRI : Tatiana Sofronovici, interpretă de folclor —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
20:35:44Love, Faith, and Obedience go hand in hand —» Erik and Elena Brewer's Weblog
17:59:42©️ Încetează! —» Licurici de suflet
16:06:08Cum m-am vaccinat cu Moderna împotriva Covid-19 —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
14:37:59eBook Cartier. Top vânzări martie 2021 —» Gheorghe Erizanu
12:33:09Как праздновать свой день рождения во славу Бога? | Пастор Василе Филат —» Moldova Creștină
09:11:32Apel comun în contextul comemorării victimelor din 7 Aprilie 2009: Dosarul „7 aprilie 2009” unul EȘUAT —» Elena Robu
09:08:16Predică la Buna Vestire – Părintele Cleopa Ilie —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova