Sinteza ședinței Primăriei din 4 noiembrie 2013

Momentan căldură în apartamente pot avea doar acei care solicită acest lucru

Anterior nu am avut situații cînd practic pe parcursul unei luni și jumătate la agent termic au fost conectați doar acei, care-și doresc acest lucru. Amînăm a patra sau a cincea oară conectarea întregului municipiu la agent termic și lăsăm parametrii reduși la funcționarea sistemului, ca să se conecteze doar acei care doresc.  Declarațiile au fost făcute de către Dorin Chirtoacă astăzi, în cadrul ședinței  Primăriei.

Dorin Chirtoacă consideră că practica din acest an, este una bună și trebuie continuată și în viitor, în cazul în care condițiile meteo permit acest lucru.

Astfel, întreg municipul Chișinău va fi conectat la căldură doar atunci, cînd temperatura medie a aerului va indica valori mai mici de 8 grade Celsius, pe parcursul a trei zile consecutiv.

Tot astăzi, directorul SA „Termocom”, M.Cernei a declarat că 95% din locuitorii municipiului și-au onorat plățile pentru agentul termic consumat în sezonul de încălzire 2012-2013.

 

Salubrizarea. Chirtoacă: „Frunzele și gunoiul menajer sînt două lucruri diferite”.

Angajații ÎM „ Regia Autosalubritate” lucrează în această perioadă și în zilele de sîmbătă și duminică. Săptămîna trecută de către întreprinderile de gestionare a fondului locativ au fost evacuate 336 rute de gunoi, format preponderent din frunziș. Șeful regiei a venit cu un apel către locuitorii municipiului, de a nu depozita gunoi menajer în locurile de stocare a frunzișului. Acesta a fost susținut și de către primar.

„Problema aceasta există de mai mulți ani. Nu putem nicidecum să înțelegem că frunzele și gunoiul menajer sînt lucruri diferite. Frunzele trebuie evacuate separat și nu la gunoiște, ceea ce facem noi. Trebuie să facem ceva, ca oamenii să înțeleagă aceasta. trebuie create niște obișnuințe, ca oamenii să se obișnuiască cu ideea că frunza nu trebuie amestecată cu gunoiul menajer”, a declarat Chirtoacă.

Primarul a mai cerut ca pe rețelele de socializare să fie plasat un comunicat, prin care primăria face un apel către populație. „Gunoiul trebuie pus în containerele pentru evacuarea gunoiului, iar frunzele trebuie acumulate separat. Aceste ulterior sînt evacuate în altă locație, care nu are nimic în comun cu gunoiștea orașului. Frunzele nu reprezintă gunoi”, a conchis Chirtoacă.

Asociația de gospodărire a spațiilor verzi a procurat în acest an 5 aspiratoare industriale de acumulare a frunzișului. Cu ajutorul acestora, săptămîna trecută  din parcurile municipiului au fost adunate și evacuate 148 rute de frunziș.

 

Curățirea lacurilor

Tot în acest an Asociația de gospodărire a spațiilor verzi a cumpărat un utilaj de curățare a lacurilor. „Am reușit să cosim o parte din stuful din lacul din „Valea Trandafirilor”. S-a lucrat în regiunea plajei. Mergem mai greu cu evacuarea acestuia, deoarece se află în apă și este un volum foarte mare de stuf.”, a menționat șeful  Regiei, E. Haruță.

 

Reparația drumurilor

Săptămîna trecută au fost reparate și lichidate situații de avariere pe 37 de străzi ale municipiului Chișinău. În această săptămînă sînt planificate lucrări pe str. Docuceav, Ialoveni, Sf. Vinere, Belinski, Milano, Călărași, Bodoni, V.Alecsandri, Frumușica, Dumitrii, Dimineții, Varnița, Mircea cel Bătrîn.

Șeful Î.M. „EXDRUPO”, Efim Cheptănari a declarat că în această perioadă sînt verificate din nou toate străzile municipiului. Astfel, ca angajații regiei să poată interveni acolo unde este nevoie, pînă cînd timpul este favorabil.

Totodată, Efim Cheptănari a anunțat că limita anuală a alocărilor pentru reparația de drumuri în anul 2013 a fost depășită deja cu 10 milioane de lei.

 

Reconstrucția bulevardului Ștefan cel Mare. Chirtoacă:„Nici n-am apucat să lucrăm, deja aproape că sîntem condamnați pentru faptul că vrem să reabilităm bulevardul Ștefan cel Mare”

„Nici n-am apucat să lucrăm, deja aproape că sîntem condamnați pentru faptul că vrem să reabilităm bulevardul Ștefan cel Mare. Este o problemă de relatare și înțelegere. Acum au loc o serie de lucrări pe str. V.Alecsandri și altele. Sînt lucrări la rețele, după care vor începe lucrările la rețelele noi, ce țin de cablurile de comunicații. Este vorba despre un canal subteran, ce urmează a fi construit. Reconstrucția străzii și a trotuarelor, ceea ce oamenii obișnuiți percep ca reparația unei străzi,  va putea să înceapă abia la anul, dacă licitația va avea loc în decembrie.”, a declarat primarul, Dorin Chirtoacă solicitîndu-i șefului Direcției generale transport public și căi de comunicații un raport despre situația la zi la acest capitol.

Potrivit lui Igor Gamrețki, construcția canalului pentru rețelele electrice  va începe în luna noiembrie. „El va fi construit pe porțiunea de sub trotuare. Presa speculează pe marginea informației, precum că 280 de copaci vor fi defrișați. Nu vor fi defrișați 280 de copaci, vor fi tăiați doar copacii  bătrîni și care reprezintă un pericol pentru viețile cetățenilor. Vom schimba proiectul astfel, ca acest canal să fie construit pe trotuar”, a subliniat Gamrețki.

Totodată, vor începe lucrările de construcție a canalului pentru comunicații. „Am făcut o notă informativă pentru toți agenții economici, care au rețele în aceste porțiuni de străzi, prin care îi informăm că acum se pot face modificări și schimbări a rețelelor de comunicații, pe care le dețin. Cine dorește trebuie s-o facă acum, deoarece după luna martie acest lucru nu va fi posibil”, a menționat  șeful  Direcției generale transport public și căi de comunicații.

Urmează a fi renovate rețelele subterane ale „MoldovaGaz”, „„Apă -Canal Chișinău” și „Termocom”.

Momentan, au loc lucrări subterane la rețele pe str. V.Alecsandri, bd. Ștefan cel Mare și str. C.Negruzzi.

Dorin Chirtoacă a declarat că primăria în scurt timp va prezenta o informație amplă  privind  lucrările ce urmează a fi făcute, pentru a „depăși confuziile care există la acest subiect”.

 

D. Chirtoacă și N.Grozavu acuzați de corupție de către consilierul municipal comunist, Victor Gurău

Ședința de astăzi a serviciilor Primăriei a fost întreruptă de către consilierul municipal comunist, Victor Gurău, care a ieșit la tribuna din sala de ședințe cu o declarație, în timp ce șefa Direcției Finanțe, V.Herța urma să prezinte proiectul  modificat al bugetului Primăriei pentru anul 2014.

Subiectul abordat de Victor Gurău se referea la inițierea unei construcții neautorizate pe strada A.Pușkin, nr.44 din Chișinău.  Potrivit acestuia funcționarii din cadrul Primăriei, care sînt responsabili de domeniul construcțiilor, sînt corupți.

„În 2012 au sancționat construcția unei clădiri cu 2 etaje. La momentul actual deja sînt ridicate 5 etaje. După care au falsificat documentele, au  înlocuit proiectul. La momentul actual, ei deja construiesc 6 etaje. Cu sancțiunea dlui Chirtoacă și a dlui Nistor Grozavu. Mîine voi depune tot dosarul la CNA și să încerce CNA să vă amăgească cu peștișorii de la vamă, cu doctori, și cu învășători”.

Dorin Chirtoacă i-a solicitat comunistului să părăsească sala. „Este o încălcare de lege aici și în mod normal, Dvs ar trebui să părăsiți sala sau să fiți evacuați de poliție”, a spus Chirtoacă.

Cu toate astea, Victor Gurău nu s-a conformat solicitării. În situația creată, primarul a anunțat că ședința de astăzi este închisă.

 

 

 

 

 

The post Sinteza ședinței Primăriei din 4 noiembrie 2013 appeared first on Bloguvern.


Sursa
2013-11-04 12:38:02Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

06:25:28VINO SĂ STĂM SUB POM, SAU - FORMULA DE POLITEȚE —» Leo Butnaru
13:13:345G în avioane, Wi-Fi pe șosele – decizia Comisiei Europene deschide noi oportunități de inovare —» Elena Robu
12:12:29ACUM ORI NICIODATĂ. Cartoful fierbinte pe nume Unirea —» Nicolae Federiuc
10:49:51”Democrație sustenabilă prin educație electorală!” – o campanie a bibliotecii din Ungheni, demnă de locul I —» BPR Ungheni's Blog
15:52:04Jesus’ first miracle —» Erik and Elena Brewer's Weblog
11:25:30AZI ȘI DE-A PURURI! —» Leo Butnaru
07:06:26Фотографы —» Бессарабские хроники
06:44:20RELAȚIA CU UN BĂRBAT NARCIS —» Lifestyle
15:11:57God’s Promises for Difficult Days —» Erik and Elena Brewer's Weblog
14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
12:14:58Rezultatele Evaluării externe periodice 2021-2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
06:23:51POEME, CĂRȚI PRIN ANI... —» Leo Butnaru
15:24:40Prima întâlnire cu un scriitor —» BiblioCity
11:21:17MIȘCĂRILE SUBIECTULUI —» Leo Butnaru
10:00:48Pâinea noastră cea de toate zilele —» Moldova Creștină
10:00:21Să îmi iubesc dușmanul | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină
08:38:02Scriitorul Volodymyr Vakulenko a fost ucis. Trupul său a fost găsit la Izium —» nimic nu e asa cum pare a fi...
08:00:152 NUVELETE. MISTERIOASELE TRANSFORMĂRI DIN... EL, ÎN... EA... —» Leo Butnaru
06:01:15DUPĂ AUSCHWITZ POEZIA A FOST ȘI ESTE OBLIGATORIE —» Leo Butnaru
19:06:54Omonimele – cum le deosebim sensul? —» Moldova Creștină
18:47:23RomStoria: Noi nu suntem țigani! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:10:59Au lăsat mașina în intersecție ca să-și ia de mîncare! —» Curaj.TV | Media alternativă
12:50:17Nu-și mai roade unghiile! Cum am rezolvat problema —» Sunt MAMĂ!
11:10:30Jurnaliștii comunitari au participat la Gala Jurnalistului Comunitar —» BPR Ungheni's Blog
08:01:35Сказочная палитра Бессарабии на полотнах Михаила Пейкова —» BiblioCity