Critică constructivă pentru Timofti, Filat şi Lupu

PMAN, noiembrie 2013

Duminică, 3 noiembrie, 2013.

Marea Adunare Pro Europeană din Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Eveniment organizat cu circa 100.000 de oameni, potrivit autorităţilor.

************

Să mobilizezi “forţat” atîtea persoane într-o zi, consider că este o reuşită a organizatorilor, însă, să te prezinţi în faţa lor citind un discurs “lipsit de vlagă” mi se pare o ruşine naţională.

Pregătirile acestei întîlniri au început cu mult timp înainte, dar se pare că liderii care au ţinut discursuri au fost prea ocupaţi cu organizarea de nu au reuşit să înveţe a citi de pe foaie cîteva propoziţii.

Ca specialist în comunicare, am roşit şi nu am văzut pic de profesionalism în arta de a comunica. Au avut o misiune simplă, dar foarte importantă, de a transmite un MESAJ, cetăţenilor acestei ţări.

Cum oare să-ţi permiţi să citeşti un discurs de pe foaie, care a durat cel mult 5 minute, în faţa a mii de oameni prezenţi, altor mii din faţa televizoarelor şi altor mii privind pe internet. Să citeşti cu greşeli şi de pe foaie este deja lipsă de respect faţă de cei care ţi-au dat votul. Curios cum aş putea crede eu ca cetăţean al R. Moldova că vrea schimbarea preşedintele ţării, Nicolae Timofti, dacă el nu este sigur de ceea ce spune, are o tonalitate a vocii fără vlagă, iar poziţia corpului, adică mişcarea de pe un picior pe altul a demonstrat că nu deţinea controlul situaţiei (mi-e şi ruşine să mai comentez).

Pînă şi sloganele electorale au fost citite de pe foiţă (mare ruşine). “Istoria Moldovei se scrie, astăzi, se scrie aici. Apropierea de UE însemnă libertatea de mişcare, locuri noi de muncă, etc.” – preşedintele PDM, Marian Lupu. Mai mult, oare ce înseamnă acest gest de a arăta cu degetul atunci cînd a spus M. Lupu: “vrem un destin European, să fiţi mîndri de acest moment”, oare ne avertizează cu ceva? Potrivit, cărţilor de specialitate în domeniul bunelor maniere, este lipsă de respect atunci cînd arăţi ceva cu degetul.

Cel mai curajos, trebuie să recunosc, a fost preşedintele PLDM, Vlad Filat, care a avut, bunul simţ să iasă în faţa mulţimii fără foiţe. Deşi s-a purtat firesc pe scenă, a avut grijă să cuprindă cu ochii şi cu poziţia corpului toate părţile scenei, în tot discursul său a ţipat asurzitor.

Mi-a atras atenţia şi directorul complexului muzeistic cetatea Soroca, Nicolae Bulat, care este de apreciat pentru faptul că a decis să spună cîteva propoziţii fără a citi de pe foaie, însă poziţia corpului, mîinile incrucişate la spate vorbeşte despre o persoană foarte sigură pe ea, care în relaţiile cu ceilalţi se pune pe sine pe primul loc. Mîinile încrucişate la spate arată că persoana respectivă se simte superioară celorlalţi, constituind în acelaşi timp un semn evident de aroganţă.

******************************

Cu o dicţie de lemn şi un limbaj sec format doar din slogane şi promisiuni siropoase cu acest gust amar am rămas eu după ziua de ieri. Asta nu ar trebui să-i intereseze, probabil nu. Pe ei îi interesează să parafeze acordul de asociere, adică să-şi lase semnătura frumoasă, iar de noi, cetăţenii cum ne-am descurcat pînă acum (cu mama plecată în Italia) aşa o vom face şi în continuare. Mă întreb oare cîţi din cei prezenţi în PMAN cunosc şi înţeleg ce înseamnă integrarea în UE, dacă ei, nici măcar nu au fost anunţaţi pentru ce motiv trebuie să se treazească foarte devreme pentru a veni la Chişinău şi, mai ales, a semna pentru acest lucru.

Dacă cineva vrea să mă întrebe de ce mă revolt în acest mod, atunci voi răspunde simplu. De 6 ani am dublă cetăţenie şi tot de atîta timp călătoresc prin Europa. Am locuit diferite perioade şi ştiu ce zic, iar de 2 ani, locuiesc marea majoritate a timpului la Bucureşti. Am văzut oameni cu adevărat interesaţi, motivaţi de ceea ce fac sau, cel puţin, ştiu cum să o facă pentru a părea credibili.

Domnilor, pentru a ne inspira încredere şi dorinţa sinceră de a schimba lucrurile, trebuie să cunoaşteţi că din momentul în care aţi decis că vreţi să fiţi sus trebuie să ştiţi să vă asumaţi toate riscurile, în caz contrar, oamenii nu vor mai avea un model.

Mai jos aş vrea doar să exemplific prin cîteva reportaje video realizate de ProTV, de altfel foarte sugestive care vorbesc de la sine.

Prin gropi spre Europa. Apasă aici.

Ce au promis şi ce au făcut politicienii. Click aici.

Ţara care îmbătrîneşte prematur. Detalii aici.

Şcoli închise şi o economie zdrenţuită. Apasă aici.


Sursa
2013-11-04 10:26:54Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

08:25:53Andrei și Ilinca – Plouă (cover Holy Molly x Tata Vlad) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
09:00:00Opera Crypto Browser Announces Plans to Integrate Elrond  —» Luchian Alexandru
08:54:49Plâng de fericire. 215 Eroi ai Ucrainei, printre care și comandanții Azovului au fost eliberați! —» nimic nu e asa cum pare a fi...
06:30:11Rușii vor să transforme „tribunalul” de la Mariupol într-un proces exemplar de condamnare a nazzismului —» nimic nu e asa cum pare a fi...
14:57:59Purcari promovează steak-urile produse de companiile lui dmitri medvedev —» un alt blog
12:22:52SCURTĂ RELATARE DE PE FRONT. Nu cel ucrainean, cel politic, moldovenesc —» Nicolae Federiuc
10:21:36S-a aruncat în aer împreună cu ocupanții care l-au descoperit. Ce se întâmplă, de fapt, în cadrul contraofensivei armatei ucrainene? —» nimic nu e asa cum pare a fi...
09:47:38Putin a anunțat mobilizarea parțială. Reacția unei mame: „...чтоб ты сдох, козлина!” —» nimic nu e asa cum pare a fi...
06:37:10Escaladarea nebuniei —» blog cultural
05:41:58Ce poreclă are informatorul Litvinenco în dosarele SIS-ului? —» un alt blog
18:37:45Câteva propuneri privind cercetarea științifică în Republica Moldova —» Gheorghe Cuciureanu
17:18:31Eulogy: Andrei Bivol —» Erik and Elena Brewer's Weblog
09:59:00Create the first in-browser game for Opera GX Mobile and save millions of gamers from the nightmare of no mobile data or WiFi —» Luchian Alexandru
05:15:12Azi trebuiau să protesteze agricultorii, dar Slusari i-a vândut… —» un alt blog
05:13:04Casa Rusa din Chisinau a donat carti Bibliotecii Alexe Rau din Briceni si Bibliotecii Ion Druta din Donduseni —» un alt blog
18:43:11Militari și jandarmi, pe urmele poliției iresponsabile —» Curaj.TV | Media alternativă
18:31:59Proiectul genomului uman (Cu Bună Știință #26) —» Curaj.TV | Media alternativă
18:24:49Poliția locală Bacău, prinsă pe picior greșit —» Curaj.TV | Media alternativă
18:16:14În ce a fost îmbrăcată Maia Sandu la funeraliile lui Nicolae Bulat? —» un alt blog
18:03:00Au fost la pretura Centru cu reproș pentru corupție —» Curaj.TV | Media alternativă
17:44:06Carabinierii alungă oamenii de pe gazon! —» Curaj.TV | Media alternativă
06:50:10TEWA V(ia) Feteasca Neagră 2019 —» Fine Wine
17:10:22A făcut plîngere penală unui complet de la CSJ —» Curaj.TV | Media alternativă
12:00:05Jurnal de emigrant/ă: Trebuie sã mergem împreuna (2 ep) —» Curaj.TV | Media alternativă
07:43:37După eliberarea regiunii Harkiv începe documentarea crimelor comise acolo de ocupanți. Primele cifre ale ororii... —» nimic nu e asa cum pare a fi...