247391 cazuri COVID-19 în Moldova
7544 – cazuri active
234204 – cazuri vindecate
5643 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 22 aprilie 2021 ora 14:20


Critică constructivă pentru Timofti, Filat şi Lupu

PMAN, noiembrie 2013

Duminică, 3 noiembrie, 2013.

Marea Adunare Pro Europeană din Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Eveniment organizat cu circa 100.000 de oameni, potrivit autorităţilor.

************

Să mobilizezi “forţat” atîtea persoane într-o zi, consider că este o reuşită a organizatorilor, însă, să te prezinţi în faţa lor citind un discurs “lipsit de vlagă” mi se pare o ruşine naţională.

Pregătirile acestei întîlniri au început cu mult timp înainte, dar se pare că liderii care au ţinut discursuri au fost prea ocupaţi cu organizarea de nu au reuşit să înveţe a citi de pe foaie cîteva propoziţii.

Ca specialist în comunicare, am roşit şi nu am văzut pic de profesionalism în arta de a comunica. Au avut o misiune simplă, dar foarte importantă, de a transmite un MESAJ, cetăţenilor acestei ţări.

Cum oare să-ţi permiţi să citeşti un discurs de pe foaie, care a durat cel mult 5 minute, în faţa a mii de oameni prezenţi, altor mii din faţa televizoarelor şi altor mii privind pe internet. Să citeşti cu greşeli şi de pe foaie este deja lipsă de respect faţă de cei care ţi-au dat votul. Curios cum aş putea crede eu ca cetăţean al R. Moldova că vrea schimbarea preşedintele ţării, Nicolae Timofti, dacă el nu este sigur de ceea ce spune, are o tonalitate a vocii fără vlagă, iar poziţia corpului, adică mişcarea de pe un picior pe altul a demonstrat că nu deţinea controlul situaţiei (mi-e şi ruşine să mai comentez).

Pînă şi sloganele electorale au fost citite de pe foiţă (mare ruşine). “Istoria Moldovei se scrie, astăzi, se scrie aici. Apropierea de UE însemnă libertatea de mişcare, locuri noi de muncă, etc.” – preşedintele PDM, Marian Lupu. Mai mult, oare ce înseamnă acest gest de a arăta cu degetul atunci cînd a spus M. Lupu: “vrem un destin European, să fiţi mîndri de acest moment”, oare ne avertizează cu ceva? Potrivit, cărţilor de specialitate în domeniul bunelor maniere, este lipsă de respect atunci cînd arăţi ceva cu degetul.

Cel mai curajos, trebuie să recunosc, a fost preşedintele PLDM, Vlad Filat, care a avut, bunul simţ să iasă în faţa mulţimii fără foiţe. Deşi s-a purtat firesc pe scenă, a avut grijă să cuprindă cu ochii şi cu poziţia corpului toate părţile scenei, în tot discursul său a ţipat asurzitor.

Mi-a atras atenţia şi directorul complexului muzeistic cetatea Soroca, Nicolae Bulat, care este de apreciat pentru faptul că a decis să spună cîteva propoziţii fără a citi de pe foaie, însă poziţia corpului, mîinile incrucişate la spate vorbeşte despre o persoană foarte sigură pe ea, care în relaţiile cu ceilalţi se pune pe sine pe primul loc. Mîinile încrucişate la spate arată că persoana respectivă se simte superioară celorlalţi, constituind în acelaşi timp un semn evident de aroganţă.

******************************

Cu o dicţie de lemn şi un limbaj sec format doar din slogane şi promisiuni siropoase cu acest gust amar am rămas eu după ziua de ieri. Asta nu ar trebui să-i intereseze, probabil nu. Pe ei îi interesează să parafeze acordul de asociere, adică să-şi lase semnătura frumoasă, iar de noi, cetăţenii cum ne-am descurcat pînă acum (cu mama plecată în Italia) aşa o vom face şi în continuare. Mă întreb oare cîţi din cei prezenţi în PMAN cunosc şi înţeleg ce înseamnă integrarea în UE, dacă ei, nici măcar nu au fost anunţaţi pentru ce motiv trebuie să se treazească foarte devreme pentru a veni la Chişinău şi, mai ales, a semna pentru acest lucru.

Dacă cineva vrea să mă întrebe de ce mă revolt în acest mod, atunci voi răspunde simplu. De 6 ani am dublă cetăţenie şi tot de atîta timp călătoresc prin Europa. Am locuit diferite perioade şi ştiu ce zic, iar de 2 ani, locuiesc marea majoritate a timpului la Bucureşti. Am văzut oameni cu adevărat interesaţi, motivaţi de ceea ce fac sau, cel puţin, ştiu cum să o facă pentru a părea credibili.

Domnilor, pentru a ne inspira încredere şi dorinţa sinceră de a schimba lucrurile, trebuie să cunoaşteţi că din momentul în care aţi decis că vreţi să fiţi sus trebuie să ştiţi să vă asumaţi toate riscurile, în caz contrar, oamenii nu vor mai avea un model.

Mai jos aş vrea doar să exemplific prin cîteva reportaje video realizate de ProTV, de altfel foarte sugestive care vorbesc de la sine.

Prin gropi spre Europa. Apasă aici.

Ce au promis şi ce au făcut politicienii. Click aici.

Ţara care îmbătrîneşte prematur. Detalii aici.

Şcoli închise şi o economie zdrenţuită. Apasă aici.


Sursa
2013-11-04 10:26:54Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

05:43:54Parabellum* —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:56:49Tropic* —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:51:20Lista scurtă a Premiilor UE pentru Literatură, 2021. Republica Moldova, pe contrasens —» Gheorghe Erizanu
12:00:00Introducing a new design for the WordPress apps —» Veaceslav Bunduche
09:43:52DIN POEZIA RUSĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
19:57:50Prelecturi* —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:50:36Cum a ajuns Filat să-l preseze pe Șor sau „Давай познакомимся, Илан!” —» un alt blog
06:07:44Rețetă delicioasă de Brownie Cake cu produsele Dr.Oetker —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio
02:42:24Paraziții de like-uri —» Natan Garstea
23:22:14Ils sont partout! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:05:08Primate* —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:00:23Maratonul de rugăciune pentru țară și biserici —» Moldova Creștină
05:41:19Lucruri pe care le recomand pentru primele luni cu bebe și care mi-au făcut viața mai ușoară —» Sunt MAMĂ!
21:11:21”Cei care așteaptă rușii...”(parodie)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:06:21Primarul din Căzănești te bate dacă filmezi. Polițiste în acțiune! —» Curaj.TV | Media alternativă
20:11:27Poliţist blajin fără mască, călare pe motor, defila prin zona Obor —» Curaj.TV | Media alternativă
14:38:22Schimbările —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
12:01:55Preşedintele Ucrainei cere ca țara sa să fie primită în NATO şi UE: „Nu putem sta la nesfârşit în sala de aşteptare” —» Elena Robu
07:00:25Curat nu doar în Post —» Moldova Creștină
21:15:08What’s New in the Block Editor: New Page Layout Picker, Better Block Transformation Options, and More —» costica
19:59:00Despre limitele/pericolele libertății de exprimare #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
15:43:50Maia Sandu și nepoții lui Voronin —» Gheorghe Erizanu
13:41:25Cu grijă pentru alții —» Moldova Creștină
13:20:29Retete de Pasti – brosura online la doar 2.90 EURO —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
12:41:22Curtea Constituțională: Sunt întrunite condițiile de dezolvare a Parlamentului —» Elena Robu