248009 cazuri COVID-19 în Moldova
7287 – cazuri active
235054 – cazuri vindecate
5668 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 23 aprilie 2021 ora 05:20


Sinteza ședinței Parlamentului din 1 noiembrie 2013

Un nou judecător la Curtea Supremă de justiție

Liliana Catan a fost numită în funcția de Judecător la Curtea Supremă de Justiție pînă la atingerea plafonului de vîrstă de 65 de ani. O decizie în acest sens a fost votată astăzi, 1 noiembrie 2013, în Plenul parlamentului.

Liliana Catan a fost numită în funcția de judecător al Judecătoriei mun. Bălți prin Decretul Președintelui RM, în noiembrie 1996, unde a activat pînă în anul 2005, după care a fost promovată în funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău. La funcția de Judecător la Curtea Supremă de Justiție a fost recomandată de Președintele Curții de Apel Chișinău, Ion Pleșca.

 

Modificări în Codul Muncii

Conform datelor statistice, anual sînt disponibilizați circa 5,4 mii salariați, care beneficiază de indemnizații de concediere.  Acest drept este stabilit art. 186 din Codul muncii. Potrivit legii, salariații concediați în legătură cu lichidarea unității, reducerea numărului de angajați, ori a statelor de personal, cetățenilor disponibilizați și se garantează plata indemnizației de eliberare din serviciu, ce se plătește pe parcursul a trei luni. Astfel, pentru prima lună indemnizația este egală cu mărimea sumată a unui salariu săptămînal pentru fiecare an lucrat la unitate, iar pentru luna a doua și a treia, norma în vigoare stabilește că se menține salariul mediu lunar.

Pentru a asigura echitatea socială, a fost propus un proiect legislativ ce prevede modificări în art.186 din Codul Muncii. În noua redacție sintagma „salariu mediu” va fi substituit prin cuvîntul  „indemnizație”. În acest fel, din indemnizația plătită la eliberare nu se vor opri  contribuțiile de asigurări sociale și primele de asigurare medicală, întrucît la calcularea pensiei persoanei respective aceste sume nu se vor include.

Modificarea va intra în vigoare începînd cu 1 ianuarie 2014.

 

Plăți sociale- direct la domiciliu

Ajutoarele sociale și ajutoarele pentru perioada rece a anului vor putea fi ridicate nu doar de la bănci, dar și primite direct la domiciliul. Prevederea se conține în noul proiect legislativ, adoptat astăzi în prima lectură. Astfel, la concursul de selectare a prestaorului ed astfel de servicii vor putea participa nu doar instituțiile financiare, dar și alți prestatori de servici de plată. Printre aceștea ar putea fi și Î.S. „Poșta Moldovei” – operatorul național care gestionează reșeaua poștală publică.  În aaceste caz, beneficiarii de ajutoare de la stat ar putea primi sumele alocate la locul de trai, în orice localitate a țării.

 

Mesaj către partenerii europeni –  Parlamentul a decis să adopte o Declarație cu privire la importanța Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană și a liberalizării de către UE a regimului de vize pentru cetățenii moldoveni

Majoritatea parlamentară a decis astăzi adoptarea unei  Declarații cu privire la importanța Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană și a liberalizării de către UE a regimului de vize pentru cetățenii moldoveni. Inițiativa legislativă a Președintelui Parlamentului, Igor Corman prevede crearea unui grup de lucru, care va elabora textul acestei declarații într-un termen de 10 zile.

„Odată cu apropierea Summitului de la Vilnius unde urmează să fie parafat Acordul de Asociere RM-UE și să se constate că țara noastră a îndeplinit cea de-a doua fază a Planului de Acțiuni în domeniul abolirii regimului de vize cu UE, Parlamentul trebuie să reconfirme angajamentul, sprijinul său deplin și necondiționat pentru promovarea cursului de integrare europeană a Republicii Moldova și consolidarea consensului politic și național în jurul acestui obiectiv”, a subliniat deputatul PD, Igor Corman, prezentîndu-și inițiativa.

La propunerea deputatului PLDM  grupul de lucru va fi creat din 9 deputați: cîte 3 din PCRM și PLDM, 2 – din PD și unul din PL. Astfel, din partea PLDM au fost înaintați Valeriu Ghilețchi, Ghenadie Ciobanu și Maria Ciobanu; din partea PD -  Andrian Candu și Oleg Țulea, iar din PL reformator – Ana Guțu.

Fracțiunea PCRM a refuzat să-și delege reprezentanții pentru acest grup, motivîndu-și decizia prin aceea că nu cunosc textul acestor două documente, deoarece „el este ținut în secret de către Coaliția de Guvernare.”

În replică, Igor Corman a declarat: „Conform Cutumei Dreptului Internațional toate negocierile asupra unor acorduri internaționale sînt confidențiale. Aceste negocieri nu sînt secrete, ele sînt confidențiale. Am organizat audieri în cadrul Comisiei politică externă și integrare europeană, audieri publice, unde au fost puse în discuție aspectele politice ale acestor acorduri. Toți cei interesați, care nu umblau la boicotări și demonstrații, au avut ocazia să pună toate întrebările, la care vroiau să primească răspunsuri.” Deputatul PD a mai spus că acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană va fi făcut public, imediat ce va fi parafat la Vilnius, iar deputații vor avea ocazia să-ș dezbată în Parlament, înainte de a-l ratifica.

Astăzi, se împlinesc 20 de ani de cînd a fost formată la 1 noiembrie 1993 Uniunea Europeană sub prezenta denumire, creată în baza Tratatului de la Maastricht.

 

 

Primăriile vor fi mai independente financiar din 1 ianaurie 2015

În lectura a treia, finală, a fost votat proiectul de lege cu privire la modificarea Legii privind finanţele publice locale. În noua redacție este prevăzută extinderea autonomiei financiare a autorităţilor publice locale.

Astfel, 75% din banii acumulaţi din impozitarea persoanelor fizice urmează să rămână în bugetul satelor şi comunelor; raioanele vor putea administra doar 25% din venituri, iar municipiile – 45% din veniturile acumulate de la cetățeni. Impozitele adunate în Autonomia Gagauză vor rămîne în totalitate în bugetul acesteia, iar Adunarea Populară va decide relațiile bugetare dintre autoritățile locale de nivelul 1 și 2.

Potrivit prevederilor legii, Guvernul va avea dreptul să creeze un Fond, în mărime de 1% din Bugetul de Stat, pentru acoperirea diferențelor financiare,în caz de necesitate.
Legea va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2015, dar pentru anul 2014, au fost selectate patru raioane (Basarabeasca, Ocnița, Rîșcani și mun. Chișinău) în care urmează a fi implementată ca proiect-pilot.

Pentru acest proiect legislativ au votat 53 de deputaţi din Coaliţia Pro-Europeană. Deputaţii comunişti s-au abţinut, iar liberalii lui Mihai Ghimpu nu au participat la procedura de vot.

Legea a fost criticată de către deputații din fracțiunile PCRM și PL. În numeroasele luări de cuvînt, aceștea au menționat ca legea urmează să intre în vigoare începînd cu 1 ianuarie 2015, deoarece guvernarea vrea să profite politic de ea.

“Sunteţi la curent cu adresarea scrisă a Consiliului Europei, care vizează aprobarea legii cu condiţia ca ea să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014? Aţi selectat patru localităţi adminsitrativ-teritoriale, dar în trei din acestea majoritatea a fost câşigată de PCRM. Noi vedem o abordare discriminatorie, nu față de noi, dar faţă de cetăţeni. Transformaţi legea finanţelor publice locale într-o bâtă politică, de care să vă folosiţi la alegeri”, a declarat deputatul PCRM Eduard Muşuc.

Comunistul a fost susținut și de deputatul liberal Valeriu Munteanu:”Aţi optat pentru paradigma să îi ţineţi în continuare cu mâna întinsă pe primari la Guvern. Am teamă că legea nu va putea fi implementată nici în 2015, toată lumea deja şi-a făcut calculele pentru anul 2014″.

Replica a venit din partea liberal-democratului, Valeriu Streleţ, care a declarat: “Surprinde această pledoarie înflăcărată a colegilor. Chiar vine să aducă totală nedumerire în rândurile primarilor. La început Chirtoacă a spus că e o lege rea, anti-municipiu, apoi a ieşit cu megafonul şi a zis că e bună. Acum din nou ziceţi că e rea. Atunci pregătiţi-vă căruţele voi către 2015, când vor avea loc alegerile. Să vă aduceţi oamenii cu căruţele în oraş, la alegeri, că se creează impresia că vă simţiţi stăpâni aici”.

 

Se actualizează…

The post Sinteza ședinței Parlamentului din 1 noiembrie 2013 appeared first on Bloguvern.


Sursa
2013-11-01 12:13:57Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:31:57Azi e Ziua Pămîntului, Google ne îndeamnă să plantăm —» Curaj.TV | Media alternativă
13:25:00Vlog: Dreapta contra stângii sau dreapta contra ei? —» Curaj.TV | Media alternativă
08:17:22Algoritm validare IDNP —» Castraveţ
21:34:00Pedalarea noaptea pe ploaie e periculoasă în capitală —» Curaj.TV | Media alternativă
19:44:00Arestat după ce a fost în audiențe la Stolojan, Filat, Ghimpu —» Curaj.TV | Media alternativă
18:56:19LIVE // Poliția reține violent protestatarii #Rusia —» Curaj.TV | Media alternativă
18:34:50Paul Goma: Ungaria, Gherla și neuitarea —» Curaj.TV | Media alternativă
17:44:00Spală drumul cu detergent, dar curtea e înglodată —» Curaj.TV | Media alternativă
17:14:31The CIA Used To Infiltrate The Media. Now The CIA Is The Media. —» ajna-blogging-press
10:46:07Bus-ul politiei staționa ilegal pe trotuar —» Curaj.TV | Media alternativă
07:06:44Moldoveanca-n politică —» Daniel Lachi
07:06:18PESTE CADAVRE, SPRE PUTERE —» Daniel Lachi
07:05:56Despre penibilitatea Maiei Sandu —» Daniel Lachi
06:48:31Învață limbi străine cât stai degeaba pe web. Fără efort —» Daniel Lachi
06:34:00Activiști agresați la abator și amendați de poliție —» Curaj.TV | Media alternativă
05:43:54Parabellum* —» Andrei LANGA. Blogul personal
22:59:00Generatorul face chioșcul poluator —» Curaj.TV | Media alternativă
19:56:49Tropic* —» Andrei LANGA. Blogul personal
12:43:20«Дунайский лебедь» — глашатай свободы Болгарии —» Biblioteca Hristo Botev
13:51:20Lista scurtă a Premiilor UE pentru Literatură, 2021. Republica Moldova, pe contrasens —» Gheorghe Erizanu
12:00:00Introducing a new design for the WordPress apps —» Veaceslav Bunduche
10:10:57Продолжается подготовка к XX юбилейной конференции СУРМ «Актуальные проблемы современности: научный поиск и пути решения» —» Заметки Начинающего Журналиста
09:43:52DIN POEZIA RUSĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
09:22:27OLEG SEREBRIAN. PE CONTRASENS —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
19:57:50Prelecturi* —» Andrei LANGA. Blogul personal