Vor refuza deputatii la imunitate sau doresc impunitate?
Astazi deputatii Coaliţiei pentru Integrare Europeană au depus o initiativa privind modificarea Costituţiei, pentru a exclude imunitatea parlamentară prevazuta in art.70.
Norma actuala constitutionala care prevede ca: ” Deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului după ascultarea sa”, este depasita si trebuie anulata.
Nu e prima incercare in acest sens, precedenta initiativa apartinind PLDM, insa nu a obtinut sprijinul deputatilor in Parlament.
Imunitatea parlamentara nu trebuie sa se transforme intr-un paravan pentru acoperirea ilegalitatilor comise.
Nu este normal ca deputatul care a savirsit vreo infracţiune, indiferent că acea infracţiune nu are nici o legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, sa scăpe incidenţei legii penale.
Protectia deputatului poate fi oferita in situatia in care este vorba de acte si de declaratii politice, si se poate referi eventual doar la calomnie si injurie.
Pentru asigurarea independentei parlamentarului in exercitarea mandatului sau este suficienta apararea dreptului la expresie, si sa se refere doar la voturile si opiniile exprimate in exercitarea mandatului.
In cazul laturii penale, un exces de protectie submineaza ideea de egalitate constitutionala in fata legii.
Intro democratie constitutionala, rolul Parlamentului nu este de a se substitui unei instante de judecata.
Nu trebuie parlamentarii sa decida asupra vinovatiei unor colegi.
Daca dorim integrare europeana trebuie sa eliminam din start ideea de privilegiu care ar situa parlamentarul deasupra Constitutiei si a legii.
Cu atit mai mult ca deputatul Hadirca a anuntat astazi in Parlament, ca abolirea imunităţii deputaţilor a fost cerută şi de oficiali europeni, la recenta intilnire cu Stefan Fule.
Insa pentru ca sa fie eliminata imunitatea deputatilor, e nevoie de 67 de voturi in Parlament.
Moimentul adevarului pentru deputatii comunisti.
Caci fara voturile deputatilor comunisti, sau a unei parti a fractiunii PCRM, nu se va reusi reforma constitionala.
Daca se declara pentru egalitate in fata legii, si nu au ce ascunde, parlamentarii ar trebui sa anuleze imunitatea deputatilor, care le permite unora certati cu legea sa se ascunda in Parlament in spatele listelor de partide.
Si aici discutia trebuie axata pe alta reforma, cea a Codului Electoral, si a apropierii deputatului de poporul care il voteaza.
Insa despre sistemul uninominal, sau mixt in comentariul viitor.
Note:
1. Imunitate parlamentară = situație de care se bucură membrii unei adunări legislative de a nu putea fi urmăriți sau arestați fără aprobarea organului din care fac parte. Imunitate diplomatică = inviolabilitate juridică de care se bucură reprezentanții diplomatici, familiile lor etc. – Din fr. immunité, lat. immunitas, -atis.
Sursa: DEX ’98 (1998) |
2. IMPUNITÁTE s. f. Scutire de pedeapsă a unui infractor din cauza unor împrejurări speciale, prevăzute de lege. – Din fr. impunité,lat. impunitas, -atis.
Sursa: DEX ’98 (1998)
Filed under: Uncategorized
Sursa
2013-11-01 12:42:00