Summit-ul anual al Parteneriatului pentru Guverne Deschise
Reprezentanţi ai Guvernului Republicii Moldova şi ai societăţii civile participă, în perioada 31 octombrie – 1 noiembrie, la Summit-ul anual al Parteneriatului pentru Guverne Deschise, desfăşurat la Londra, Marea Britanie. Ţara noastră este reprezentată la eveniment de către directoarea executivă a Centrului de Guvernare Electronică, Stela MOCAN, coordonatoarea ”Guvernare Deschisă” din cadrul Centrului de Guvernare Electronică, Irina TIŞACOVA şi Ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii, Iulian FRUNTAŞU. Pe lângă reprezentanţii guvernului, la Summit participă şi membrii societăţii civile de la Fundaţia Soros Moldova, Asociaţia ADEPT, Consorţiul pentru o Guvernare Deschisă, Expert Grup, Consiliul Naţional al Tineretului Moldova, Asociaţia IT Specialiştilor din Moldova şi Trimetrica.
La Summit, Guvernul Republicii Moldova îşi va asuma cel mai ambiţios angajament, şi anume de a elabora Strategia pentru date deschise şi alinierea la principiile internaţionale în cadrul iniţiativei. Guvernul deja a obţinut rezultate vizibile în acest context. Conform Indexului Datelor Deschise 2013 (Open Data Index) – publicat de Open Knowledge Foundation – Moldova se clasează în top-ul 10 al ţărilor membre ale Parteneriatului pentru Guverne Deschise la capitolul deschiderea datelor. Implementarea Strategiei pentru date deschise va contribui la avansarea initiţiativei, la deschiderea mai multor date publice în formate deschise şi cu dreptul de reutilizare. Recent, Parlamentul a aprobat Legea privind reutilizarea informaţiilor cu caracter public, iar până la sfârşitul anului va fi lansată versiunea nouă a portalului date.gov.md.
Deschiderea datelor guvernamentale şi aprobarea politicii privind datele deschise reprezintă priorităţi declarate de guvern şi urmează a fi consultate cu societatea civilă. În urma Summit-ului, Centrul de Guvernare Electronică va colaborara mai activ cu societatea civilă pentru a definitiva şi aproba noul plan de acţiuni pentru o guvernare deschisă până la sfârşitul anului. Recent, Guvernul Moldovei a lansat procesul de elaborare şi consultare a noului plan de acţiuni pentru o guvernare deschisă pentru anul 2014.
Parteneriatul pentru Guverne Deschise (OGP) a fost lansat în 2011 drept o platformă internaţională pentru reformatorii angajaţi în a face guvernele lor mai deschise, mai responsabile şi sensibile la nevoile cetăţenilor. Summit-ul din Londra – la care participă reprezentanţi ai guvernelor şi societăţii civile din peste 60 de ţări – se va axa pe cinci politici cheie: Date Deschise, Integritate Publică, Transparenţă Fiscală, Responsabilizarea Cetăţenilor şi Transparenţa Resurselor Naturale.
The post Summit-ul anual al Parteneriatului pentru Guverne Deschise appeared first on ITMoldova.
Sursa
2013-10-31 16:03:09