Sinteza ședinței Parlamentului din 31 octombrie 3013

Înainte de a trece la examinarea  ordinii de zi deputații Parlamentului RM au formulat o serie de solicitări. Printre care:

- Comuniștii au cerut în Plenul Parlamentului demisia ministrului Apărării, Vitalie Marinuță, invocînd cele 9 cazuri de deces ale militarilor în termen, ce au avut loc în anul 2013. Comuniștilor li s-au alăturat socialiștii, care au declarat că sînt gata să susțină o moțiune de cenzură asupra activității ministrului, în cazul în care un grup parlamentar o va iniția;

- Deputații din fracțiunea PCRM au mai solicitat invitarea în Plen a ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, pentru a oferi detalii despre modul în care sînt create  parcurile industriale. Comuniștii au cerut explicații pe marginea mecanismelor de organizare a concursurilor de acordare a titlurilor de parcuri industriale și a regulilor de selectare a terenurilor destinate acestora;

- Mâine deputații urmează să examineze un proiect legislativ, ce prevede modificări esențiale la  Legea privind Finanțele publice locale. În cazul în care va fi adoptat, proiectul va conferi mai multă autonomie autorităților publice locale. Anterior, Coaliția de guvernare a declarat că Legea urmează să intre în vigoare începînd cu 1 ianuarie 2015. Liberalii, în persoana deputatului Valeriu Munteanu insistă ca noul proiect de modificare a Legii Finanțelor publice locale să între în vigoare de la 1 ianuarie 2014. În caz contrar, aceștia solicită amînarea discuțiilor pe marginea acestei legi;

- Fracțiunea PLDM a solicitat transferarea examinării proiectului de lege privind pensiile facultative pentru sfîrșitul lunii noiembrie, după ce vor avea loc audierile și dezbaterile publice, ce vizează reforma sistemului național de pensii per ansamblu;

- Comuniștii și-au reiterat propunerea,  făcută anterior,  de a exclude sintagma „orientare sexuală” din legea cu privire la asigurarea egalității de șanse;

- Comuniștii au mai declarat că ar dispune de informații din teritoriu, potrivit cărora, un șir de ministere s-au activizat, încercînd să forțeze angajații instituțiilor de stat  să vină la mitingul, organizat de către coaliția de guvernare, ce urmează să aibă loc în data de 3 noiembrie 2013. În acest context, deputații PCRM  au solicitat prezența în Plenul Parlamentului a unui șir de miniștri: al Educației, Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor; Economiei, Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Ecologiei, Finanțelor, Culturii, precum și a Tineretului și Sportului cu un raport la acest subiect.

 

 

 „Moldsilva” nu va mai putea aplica amenzi pentru nerespectarea regulilor de protecție a apelor

Agenția pentru Silvicultură „Moldsilva” nu va mai avea competențe de constatare a contravențiilor ce țin de încălcarea regulilor de folosire și de protecție a apelor. Prevederea se conține într-un proiect legislativ privind modificarea Codului Contravențional, ce a fost adoptat astăzi în lectura a doua.

 

Cui, cînd și în ce condiții i se poate elibera sau refuza o viză de intrare în Moldova

Proiectul legislativ pentru modificarea Legii privind regimul străinilor în Republica Moldova  a fost adoptat astăzi în lectura a doua.

Legea prevede condițiile în care vizele de intrare pe teritoriul Republicii Moldova pot fi acordate în situații de excepție  în punctele de trecere a frontierei de stat. Proiectul vine cu explicații la capitolul termenului de valabilitate a documentelor de trecere a frontierei,  indică cazurile în care misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova, precum și Poliția de frontieră au dreptul să refuze eliberarea vizei către cetățenii străini.

Totodată, proiectul specifică situațiile în care o viză de intrare pe teritoriul țării noastre poate fi anulată sau revocată.

 

Cum poți deveni cetățean al Republicii Moldova

În lectura a doua a fost aprobat proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei Republicii Moldova.

Documentul vine cu o serie de completări în partea ce vizează „condițiile naturalizării”. Astfel, cetățenia RM se poate acorda la cerere  străinilor, care au ședere legală și continuă pe teritoriul țării noastre în ultimii 10 ani. (pentru apatrizi, refugiați, beneficiari ed azil politic și protecție umanitară termenul este de 8 ani). Pot solicita cetățenia Republicii Moldova și străinii care  pot demonstra șederea legală și continuă pe teritoriul Moldovei timp de 5 ani, înaintea împlinirii vîrstei de 18 ani. La fel, vor primi cetățenie străinii, căsătoriți cu un cetățean al Republicii Moldova de cel puțin 3 ani și au ședere legală continuă pe teritoriul Moldovei în ultimii trei ani.

Solicitanții trebuie să cunoască și să respecte Constituția RM, să cunoască limba de stat; să aibă surse legale de existență.

În cadrul examinării în prima lectură a respectivului proiect legislativ a fost înaintat un amendament privind excluderea unei  prevederi din lege, ce ține de condiționarea acordării cetățeniei Republicii Moldova prin pierderea de către străin sau renunțarea la altă cetățenie deținută de acesta. „Redacția actuală a legii spune că Republica Moldova poate acorda cetățenia doar dacă cel care o solicită renunță la cetățenia sa sau pierde cetățenia avută anterior. Luînd în considerație faptul  că exista state care nu-și retrag niciodată cetățenia (de ex. Israel, SUA), iar Republica Moldova face parte din Convenția privind pluralitatea de cetățenii, propunem să scoatem această condiție pentru cei, care doresc sa căpete cetățenia Republicii Moldova”, a conchis autorul amendamentului, deputatul PD, Adrian Candu.

 

Activitatea medicilor va fi monitorizată de Colegiul Medicilor din Republica Moldova

Pentru a practica pe teritoriul Republicii Moldova, medicii nu vor fi obligați să se înscrie în Colegiul Medicilor din Republica Moldova, ce urmează a fi creat în timpul apropiat.  Prevederea se conține în noul proiect legislativ cu privire la organizarea și funcționarea Colegiului Medicilor din Republica Moldova și urmează a fi pus la vot în cadrul următoarei ședințe a Parlamentului.

Colegiul Medicilor din Republica Moldova va reprezenta o organizație profesională a corpului medical, apolitică, ce va avea ca obiect principal de activitate monitorizarea  și supravegherea exercitării profesiei de medic.

Colegiul va avea următoarele atribuții:

- Participarea la elaborarea politicilor în domeniul sănătății, de formare și dezvoltare profesională a medicilor;

- Asigurarea independențeia profesionale a medicului, precum și dreptul acestuia la decizie în exercitarea profesiunii;

-Apărarea demnității și a drepturilor  și interesele membrilor săi în toate sferele de activitate.

Medicii se pot înscrie benevol ca membri ai Colegiului Medicilor din Republica Moldova în cadrul Corpului teritorial, în a cărui rază se află instituția medico-sanitară în care ăși desfășoară persoana activitatea.

Calitatea de membru se va confirma printr-un certificat de membru, ce se va elibera la înscrierea în Colegiu, după achitarea unei taxe, stabilită conform Statutului.

 

Un loc vacant în Parlamentul Republicii Moldova. Legislativul a acceptat demisia lui V.Plahotniuc

Legislativul a acceptat astăzi demisia democratului Vlad Plahotniuc, votînd în acest sens Proiectul de Hotărîre privind demisia unui deputat.  Astfel, a fost declarat vacant un loc în Parlamentul Republicii Moldova, care aparține Partidului Democrat din RM.

„A fost verificat care anume din Plahotniuci a semnat cererea de demisie? După cum cunoaștem, dl Plahotniuc are mai multe identități”, a întrebat deputatul PCRM, G.Petrenco. În replică, Președintele Legislativului, Igor Corman a spus că „accentul, pe care-l pun comuniștii,  este unul de prost gust, iar proiectul ce se discută – este unul tehnic.”

Spre surprinderea lui Igor Corman deputații din fracțiunea PCRM nu au votat proiectul.

La 29 octombrie 2013, deputatul PD, Vlad Plahotniuc a anunţat în cadrul unui briefing de presă că renunţă la mandatul de parlamentar, pentru a lansa mai multe proiecte sociale şi pentru a lucra mai mult în teritoriu.

 

 

The post Sinteza ședinței Parlamentului din 31 octombrie 3013 appeared first on Bloguvern.


Sursa
2013-10-31 11:28:12Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

14:00:34Здравка Евтимова взе Вазовата награда за 2024 година —» Biblioteca Hristo Botev
13:33:43За Иван Вазов —» Biblioteca Hristo Botev
19:02:06Amintiri din GULAG filmate la Nisporeni —» Curaj.TV | Media alternativă
14:21:36Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:20:25Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
21:23:06Victimă a deportărilor, despre referendumul din toamnă —» Curaj.TV | Media alternativă
22:38:13PORTRETE PLUTITOARE (Ed. Prut Internațional, Chișinău, 2018) —» Andrei LANGA. Blogul personal
22:21:40ANA RAPCEA, Poeții/ Los poetas* —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:43:33God is opposed to the PROUD —» Erik and Elena Brewer's Weblog
08:56:55Republica Moldova prezentă în Tabloul european privind inovarea —» Gheorghe Cuciureanu
22:09:08Margareta Curtescu, autobiografie/ autobiografía* —» Andrei LANGA. Blogul personal
10:25:10„Europa: investigații de vacanță la bibliotecă” – un program menit să susțină valorile europene —» BPR Ungheni's Blog
07:06:58Dorul de ducă ca destin —» Biblioteca Hristo Botev
04:17:05DIN „VATRA” MIEZULUI DE VARĂ / Partea a III-a —» Leo Butnaru
10:50:54파란통효과 How do I deal with stress while dieting? —» Curat Murdar, Coane Fanica
10:23:52Activist agresat la primăria Truşeni —» Curaj.TV | Media alternativă
08:31:57Două vinuri noi de la Crama Mircești —» Fine Wine
07:30:54Caravana amintirilor din GULAG pornește azi din București —» Curaj.TV | Media alternativă
04:28:58DIN „VATRA” MIEZULUI DE VARĂ / Partea a II-a —» Leo Butnaru
17:01:22Biserica pe post de Armată străină de ocupație în Chișinău și-n „Întreaga Moldovă” —» SINCERITATEA ca SENTINŢĂ | B(îr)log de Traian Vasilcău sau, pur şi simplu, TRAIANUS
14:59:30În pas cu viitorul. Aici începe o nouă diplomație, a unei noi generații – diplomația păcii și a înțelepciunii —» BiblioCity
08:37:53DIALOG ÎN MIEZ DE VARĂ —» Leo Butnaru
16:09:28Test/text pentru supraviețuire —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:02:24How to say “I’m sorry!” —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
11:30:55Poți ajuta omul doar dacă ea/el vrea —» Curaj.TV | Media alternativă