247391 cazuri COVID-19 în Moldova
7544 – cazuri active
234204 – cazuri vindecate
5643 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 21 aprilie 2021 ora 21:21


Sinteza ședinței Parlamentului din 31 octombrie 3013

Înainte de a trece la examinarea  ordinii de zi deputații Parlamentului RM au formulat o serie de solicitări. Printre care:

- Comuniștii au cerut în Plenul Parlamentului demisia ministrului Apărării, Vitalie Marinuță, invocînd cele 9 cazuri de deces ale militarilor în termen, ce au avut loc în anul 2013. Comuniștilor li s-au alăturat socialiștii, care au declarat că sînt gata să susțină o moțiune de cenzură asupra activității ministrului, în cazul în care un grup parlamentar o va iniția;

- Deputații din fracțiunea PCRM au mai solicitat invitarea în Plen a ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, pentru a oferi detalii despre modul în care sînt create  parcurile industriale. Comuniștii au cerut explicații pe marginea mecanismelor de organizare a concursurilor de acordare a titlurilor de parcuri industriale și a regulilor de selectare a terenurilor destinate acestora;

- Mâine deputații urmează să examineze un proiect legislativ, ce prevede modificări esențiale la  Legea privind Finanțele publice locale. În cazul în care va fi adoptat, proiectul va conferi mai multă autonomie autorităților publice locale. Anterior, Coaliția de guvernare a declarat că Legea urmează să intre în vigoare începînd cu 1 ianuarie 2015. Liberalii, în persoana deputatului Valeriu Munteanu insistă ca noul proiect de modificare a Legii Finanțelor publice locale să între în vigoare de la 1 ianuarie 2014. În caz contrar, aceștia solicită amînarea discuțiilor pe marginea acestei legi;

- Fracțiunea PLDM a solicitat transferarea examinării proiectului de lege privind pensiile facultative pentru sfîrșitul lunii noiembrie, după ce vor avea loc audierile și dezbaterile publice, ce vizează reforma sistemului național de pensii per ansamblu;

- Comuniștii și-au reiterat propunerea,  făcută anterior,  de a exclude sintagma „orientare sexuală” din legea cu privire la asigurarea egalității de șanse;

- Comuniștii au mai declarat că ar dispune de informații din teritoriu, potrivit cărora, un șir de ministere s-au activizat, încercînd să forțeze angajații instituțiilor de stat  să vină la mitingul, organizat de către coaliția de guvernare, ce urmează să aibă loc în data de 3 noiembrie 2013. În acest context, deputații PCRM  au solicitat prezența în Plenul Parlamentului a unui șir de miniștri: al Educației, Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor; Economiei, Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Ecologiei, Finanțelor, Culturii, precum și a Tineretului și Sportului cu un raport la acest subiect.

 

 

 „Moldsilva” nu va mai putea aplica amenzi pentru nerespectarea regulilor de protecție a apelor

Agenția pentru Silvicultură „Moldsilva” nu va mai avea competențe de constatare a contravențiilor ce țin de încălcarea regulilor de folosire și de protecție a apelor. Prevederea se conține într-un proiect legislativ privind modificarea Codului Contravențional, ce a fost adoptat astăzi în lectura a doua.

 

Cui, cînd și în ce condiții i se poate elibera sau refuza o viză de intrare în Moldova

Proiectul legislativ pentru modificarea Legii privind regimul străinilor în Republica Moldova  a fost adoptat astăzi în lectura a doua.

Legea prevede condițiile în care vizele de intrare pe teritoriul Republicii Moldova pot fi acordate în situații de excepție  în punctele de trecere a frontierei de stat. Proiectul vine cu explicații la capitolul termenului de valabilitate a documentelor de trecere a frontierei,  indică cazurile în care misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova, precum și Poliția de frontieră au dreptul să refuze eliberarea vizei către cetățenii străini.

Totodată, proiectul specifică situațiile în care o viză de intrare pe teritoriul țării noastre poate fi anulată sau revocată.

 

Cum poți deveni cetățean al Republicii Moldova

În lectura a doua a fost aprobat proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei Republicii Moldova.

Documentul vine cu o serie de completări în partea ce vizează „condițiile naturalizării”. Astfel, cetățenia RM se poate acorda la cerere  străinilor, care au ședere legală și continuă pe teritoriul țării noastre în ultimii 10 ani. (pentru apatrizi, refugiați, beneficiari ed azil politic și protecție umanitară termenul este de 8 ani). Pot solicita cetățenia Republicii Moldova și străinii care  pot demonstra șederea legală și continuă pe teritoriul Moldovei timp de 5 ani, înaintea împlinirii vîrstei de 18 ani. La fel, vor primi cetățenie străinii, căsătoriți cu un cetățean al Republicii Moldova de cel puțin 3 ani și au ședere legală continuă pe teritoriul Moldovei în ultimii trei ani.

Solicitanții trebuie să cunoască și să respecte Constituția RM, să cunoască limba de stat; să aibă surse legale de existență.

În cadrul examinării în prima lectură a respectivului proiect legislativ a fost înaintat un amendament privind excluderea unei  prevederi din lege, ce ține de condiționarea acordării cetățeniei Republicii Moldova prin pierderea de către străin sau renunțarea la altă cetățenie deținută de acesta. „Redacția actuală a legii spune că Republica Moldova poate acorda cetățenia doar dacă cel care o solicită renunță la cetățenia sa sau pierde cetățenia avută anterior. Luînd în considerație faptul  că exista state care nu-și retrag niciodată cetățenia (de ex. Israel, SUA), iar Republica Moldova face parte din Convenția privind pluralitatea de cetățenii, propunem să scoatem această condiție pentru cei, care doresc sa căpete cetățenia Republicii Moldova”, a conchis autorul amendamentului, deputatul PD, Adrian Candu.

 

Activitatea medicilor va fi monitorizată de Colegiul Medicilor din Republica Moldova

Pentru a practica pe teritoriul Republicii Moldova, medicii nu vor fi obligați să se înscrie în Colegiul Medicilor din Republica Moldova, ce urmează a fi creat în timpul apropiat.  Prevederea se conține în noul proiect legislativ cu privire la organizarea și funcționarea Colegiului Medicilor din Republica Moldova și urmează a fi pus la vot în cadrul următoarei ședințe a Parlamentului.

Colegiul Medicilor din Republica Moldova va reprezenta o organizație profesională a corpului medical, apolitică, ce va avea ca obiect principal de activitate monitorizarea  și supravegherea exercitării profesiei de medic.

Colegiul va avea următoarele atribuții:

- Participarea la elaborarea politicilor în domeniul sănătății, de formare și dezvoltare profesională a medicilor;

- Asigurarea independențeia profesionale a medicului, precum și dreptul acestuia la decizie în exercitarea profesiunii;

-Apărarea demnității și a drepturilor  și interesele membrilor săi în toate sferele de activitate.

Medicii se pot înscrie benevol ca membri ai Colegiului Medicilor din Republica Moldova în cadrul Corpului teritorial, în a cărui rază se află instituția medico-sanitară în care ăși desfășoară persoana activitatea.

Calitatea de membru se va confirma printr-un certificat de membru, ce se va elibera la înscrierea în Colegiu, după achitarea unei taxe, stabilită conform Statutului.

 

Un loc vacant în Parlamentul Republicii Moldova. Legislativul a acceptat demisia lui V.Plahotniuc

Legislativul a acceptat astăzi demisia democratului Vlad Plahotniuc, votînd în acest sens Proiectul de Hotărîre privind demisia unui deputat.  Astfel, a fost declarat vacant un loc în Parlamentul Republicii Moldova, care aparține Partidului Democrat din RM.

„A fost verificat care anume din Plahotniuci a semnat cererea de demisie? După cum cunoaștem, dl Plahotniuc are mai multe identități”, a întrebat deputatul PCRM, G.Petrenco. În replică, Președintele Legislativului, Igor Corman a spus că „accentul, pe care-l pun comuniștii,  este unul de prost gust, iar proiectul ce se discută – este unul tehnic.”

Spre surprinderea lui Igor Corman deputații din fracțiunea PCRM nu au votat proiectul.

La 29 octombrie 2013, deputatul PD, Vlad Plahotniuc a anunţat în cadrul unui briefing de presă că renunţă la mandatul de parlamentar, pentru a lansa mai multe proiecte sociale şi pentru a lucra mai mult în teritoriu.

 

 

The post Sinteza ședinței Parlamentului din 31 octombrie 3013 appeared first on Bloguvern.


Sursa
2013-10-31 11:28:12Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

05:43:54Parabellum* —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:56:49Tropic* —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:51:20Lista scurtă a Premiilor UE pentru Literatură, 2021. Republica Moldova, pe contrasens —» Gheorghe Erizanu
12:00:00Introducing a new design for the WordPress apps —» Veaceslav Bunduche
09:43:52DIN POEZIA RUSĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
19:57:50Prelecturi* —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:50:36Cum a ajuns Filat să-l preseze pe Șor sau „Давай познакомимся, Илан!” —» un alt blog
06:07:44Rețetă delicioasă de Brownie Cake cu produsele Dr.Oetker —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio
02:42:24Paraziții de like-uri —» Natan Garstea
23:22:14Ils sont partout! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:05:08Primate* —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:00:23Maratonul de rugăciune pentru țară și biserici —» Moldova Creștină
05:41:19Lucruri pe care le recomand pentru primele luni cu bebe și care mi-au făcut viața mai ușoară —» Sunt MAMĂ!
21:11:21”Cei care așteaptă rușii...”(parodie)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:06:21Primarul din Căzănești te bate dacă filmezi. Polițiste în acțiune! —» Curaj.TV | Media alternativă
20:11:27Poliţist blajin fără mască, călare pe motor, defila prin zona Obor —» Curaj.TV | Media alternativă
14:38:22Schimbările —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
12:01:55Preşedintele Ucrainei cere ca țara sa să fie primită în NATO şi UE: „Nu putem sta la nesfârşit în sala de aşteptare” —» Elena Robu
07:00:25Curat nu doar în Post —» Moldova Creștină
21:15:08What’s New in the Block Editor: New Page Layout Picker, Better Block Transformation Options, and More —» costica
19:59:00Despre limitele/pericolele libertății de exprimare #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
15:43:50Maia Sandu și nepoții lui Voronin —» Gheorghe Erizanu
13:41:25Cu grijă pentru alții —» Moldova Creștină
13:20:29Retete de Pasti – brosura online la doar 2.90 EURO —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
12:41:22Curtea Constituțională: Sunt întrunite condițiile de dezolvare a Parlamentului —» Elena Robu