Parteneriatul dintre UE, Ucraina și R.Moldova va conduce la reglementarea conflictului transnistrean
La conferinţa internaţională “Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”, care a avut loc în Germania, autointitulatul Presedinte al RMN, Sevciuk a propus o separare pasnica dintre Chisinau si Tiraspol.
Declaratiile separatiste a lui Sevciuk, suntun refren vechi al separatistilor, de a insista pe recunoasterea internationala a independentei, nimic nou.
Insa cine este Sevciuk, si care este legitimitatea lui?
Trebuie sa luam in consideratie ca Sevciuc este un presedinte autointitulat, alegerile prezidentiale din transnsitria nu au fost monitorizate de OSCE, si nu au fost recunoscute drept legitime de nici un stat din lume.
Regimul separatist de la Tiraspol se tine pe dictatura si pe ajutorul economic al Rusiei.
In acest context, protocolul semnat la 25 octombrie, de vicepremierul rus Dmitri Rogozin şi liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, trebuie sa fie privit ca un demers impotriva intereselor nationale a R.Moldova, si o incalcare grava a dreptului international.
Solutionarea conflictului transnitrean, va fi posibila dupa semnarea acordurilor de asociere intre Ucraina si UE si R.Moldova si UE.
Este evident, ca atunci UE va putea sa obtina statutul de mediator in formatul 5+2, alaturi de Rusia si Ucraina, schimbind astfel raporturile de forte in cadrul mecanismului de negocieri.
Ucraina asociata cu UE, va ralia la pozitia comuna europeana privind reglementarea conflictului transnistrean, si zilele regimului separatist vor fi numarate.
In viitorii citiva ani cheia reglementarii conflictului se va transfera de la Moscova la Brussel si Kiev, si asta va determina si identificarea unei solutii juridicopolitiice.
Isteria declansata in Rusia impotriva semnarii acordurilor de asociere dintre Ucraina si R.Moldova cu UE, este determinata de intelegerea faptului ca pierde influienta in aceste tari, dar pierde si transnistria.
Este evident ca, o transnistrie proruseasca intre Ucraina si R.M. asociate la UE nu va putea sa reziste mult timp, si va fi nevoita sa se reintegreze in R.Moldova.
Astazi insa R.Moldova si UE, trebuie sa faca tot posibilul ca regimul separatist sa nu fie folosit pentru a provoca violente, sa fie pastrata pacea la Nistru.
Filed under: Uncategorized
Sursa
2013-10-31 11:31:15