246691 cazuri COVID-19 în Moldova
7794 – cazuri active
233281 – cazuri vindecate
5616 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 21 aprilie 2021 ora 08:20


Discursul anti-job al unei vertebrate care pana nu demult era organism monocelular

Sa stai in birou toata ziua si sa mimezi activitate nu e greu. E stresant si degradant. E umilitor. Sa ti se spuna cu fiecare ocazie ca esti un angajat pretios si ca pe loialitatea ta se conteaza mult, ca peste un timp sa intelegi ca nu ti se ofera incredere nici cat negru sub unghie, e disonant. Sa astepti ora mesei, deoarece la birou iti poate fi foame doar conform programului. Apoi sa astepti ora incheierii activitatii, ca sa poti intra in viata ta. Joi pe la amiaza incepi sa vezi verde. Ai impresia ca vineri nu mai vine. “Vineri” cel mai dulce cuvant din vocabularul unui angajat cu program la birou. Apoi week-endul. Apoi ziua salariului, alta sarbatoare a sufletului. Si, in sfarsit, concediul. O saptamana. Doua, pentru cei mai indrazneti si cu tupeu de soldat sovietic.

Cand esti mama, viata de birou e un bat cu doua capete. Pe de o parte, esti asigurata cu un servici, cu un venit, cu niste conditii decente de munca, pe de alta parte, insa, simti cum ti se inoculeaza culpabilitatea pentru fiecare vizita la medic cu copilul din timpul programului la birou, pentru fiecare sedinta cu parintii, pentru diminetile tarzii, deoarece cel mic a vomitat pana in zori, pentru pneumonia copilului, care, pentru unuii angajatori, nu este o scuza ca sa lipsesti jumate de zi, iar zilele in care este absolut necesar sa te invoiesti de la birou, devin un examen de vericalitate si flexibilitate morala.

O sumedenie de mame frustrate, sunt presate sa aleaga intre o viata la birou fara prea mari sacrificii si o viata de familie decenta. Aici nici nu poate fi vorba de o cariera in care sa te regasesti ca om cu abiltati profesionale. Unele din ele se decid pentru a doua sarcina. Astfel, isi asigura minimum un an de respiro de la umilintile vietii de birou, ca mai apoi sa viseze la alt birou, depasite de viata de casnice. Un cerc vicios.

Eu am trecut prin cateva job-uri. In cei 10 ani, de cand am absolvit facultatea, aproape 5 i-am petrecut intre patru pereti, cu program fix sau extrem de flexibil, in favoarea institutiei, evident. Nicaieri nu am rezistat mai muul de 1,5 ani. Caracter foarte dificil si conflictual, ar scrie in dosarul meu personal din sectia de cadre, daca ar fi una.

Eu nu stiu si nu pot sa lucrez in colectiv. Primele doua luni ma stradui. Sincer. Onest. Cu tot sufletul. Mimez chiar lucrul de echipa si dorinta arzatoare sa ies saptamanal la o bere. Ca mai apoi, ciuperca atomica a imposibilitatii sa cred in politica institutiei sa creasca pana la dimesniunile unei palarii ciupercoide apocaliptice.

Dar cum poti sa lucrezi de la ora la ora? Cum ramane cu ritmurile noastre diferite, individuale? Eu, bunaoara, lucrez cel mai bine dimineata devreme, altcineva noaptea. Cati sefi de suflete de angajati ar accepta sa-si lase subalternii sa lucreze in ritmul lor? Cati ar sta linistiti, stiind ca le scapa de sub control cu ce se ocupa fiecare angajat in timpul lui de lucru care nu ar coincide cu cel al sefului? Cati conducatori de echipe, directori de companii si alti patroni au incredere in persoanele pe care le i-au la lucru? Cati le respecta calitatatea lor de om, nu de robot de oficiu, ca sa nu spun organism monocelular de oficiu? Cati tin minte ca au angajat fiinte vertebrate si nu cad in capcana moale si lipicioasa a placerii de a umili, de a prinde cu fofarlica, de a verifica, de a arata cine-i sefu?

E o nedreptate cineva sa-ti organizeze viata, sa ti-o aranjeze pe policioarele lui, nu ale tale, sa-ti spuna cand trebuie si cat trebuie sa gandesti, sa mananci, sa fii productiv, sa-ti vezi copilul. Un papusar al nostru personal in mainele caruia ne lasam voluntari.

Din planul meu personal de viata pentru viitorul apropiat si cel indepartat, munca la birou lipseste. Acum sunt irecuperabil indragostita de conceptul de nomadism. Imi dau bine seama care sunt provocarile unei vieti in afara confortului unui oficiu echipat, cu atat mai mult, cu cat ultima luna am inceput sa aduc acest proiect la viata si sa constat sau, mai degraba, sa ma conving, ca atunci cand esti pe cont propriu, eforturile si implicarea se dubleaza, rezultatele si recompensa uneori se lasa asteptate, satisfactia, insa, este inzecita.

Am devenit Omul-Orchestra, mama, sefa de corporatie personala, scriitoare aspiranta, potentiala studenta, iubita, activista, fiica, prietena. Si toate intr-o singura zi, timp in care acum doua luni imi permiteam sa fiu doar angajata, care construia visul altcuiva.


Filed under: Mix

Sursa
2013-10-30 16:48:40Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:51:20Lista scurtă a Premiilor UE pentru Literatură, 2021. Republica Moldova, pe contrasens —» Gheorghe Erizanu
12:00:00Introducing a new design for the WordPress apps —» Veaceslav Bunduche
09:43:52DIN POEZIA RUSĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
06:50:36Cum a ajuns Filat să-l preseze pe Șor sau „Давай познакомимся, Илан!” —» un alt blog
06:07:44Rețetă delicioasă de Brownie Cake cu produsele Dr.Oetker —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio
02:42:24Paraziții de like-uri —» Natan Garstea
23:22:14Ils sont partout! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
07:00:23Maratonul de rugăciune pentru țară și biserici —» Moldova Creștină
05:41:19Lucruri pe care le recomand pentru primele luni cu bebe și care mi-au făcut viața mai ușoară —» Sunt MAMĂ!
21:06:21Primarul din Căzănești te bate dacă filmezi. Polițiste în acțiune! —» Curaj.TV | Media alternativă
20:11:27Poliţist blajin fără mască, călare pe motor, defila prin zona Obor —» Curaj.TV | Media alternativă
14:38:22Schimbările —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
12:01:55Preşedintele Ucrainei cere ca țara sa să fie primită în NATO şi UE: „Nu putem sta la nesfârşit în sala de aşteptare” —» Elena Robu
07:00:25Curat nu doar în Post —» Moldova Creștină
21:15:08What’s New in the Block Editor: New Page Layout Picker, Better Block Transformation Options, and More —» costica
19:59:00Despre limitele/pericolele libertății de exprimare #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
15:43:50Maia Sandu și nepoții lui Voronin —» Gheorghe Erizanu
13:41:25Cu grijă pentru alții —» Moldova Creștină
13:20:29Retete de Pasti – brosura online la doar 2.90 EURO —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
12:41:22Curtea Constituțională: Sunt întrunite condițiile de dezolvare a Parlamentului —» Elena Robu
08:40:35Va fi sau nu dizolvat Parlamentul de la Chișinău? Discursul Maiei Sandu la Curtea Constituțională —» Elena Robu
08:22:14Ce semnifică Termenul Creativitate ? —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
06:39:52DACĂ ÎNCEPE RĂZBOIUL ÎN UCRAINA… —» Nicolae Federiuc
05:55:39Ap și, alde macovei și angajații din media le-au mulțumit la cei din Partidul Șor și „Pentru Moldova”? —» un alt blog
20:22:00Inspecție civică la Ciulnița (2 p) —» Curaj.TV | Media alternativă