247391 cazuri COVID-19 în Moldova
7544 – cazuri active
234204 – cazuri vindecate
5643 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 22 aprilie 2021 ora 05:20


În UE nu există o competiție în privința soluționării conflictuluin transnitrean

Foto: evz.ro

Foto: evz.ro

În continuare voi prezenta niște fragmente dintr-un interviu oferit unei instituții media locală referitor la conferința „Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”, ce are loc la Landshut, Germania, în perioada 29 octombrie – 1 noiembrie 2013. În cadrul acestui eveniment premierul moldovean, Iurie Leancă, urmează să discute cu liderul administrației de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk.

“Întâlniri între părțile în conflict au avut loc în Germania și anterior. În acest context, putem menționa întâlnirea de la Rottach-Egern (Germania), din 20 iunie 2012. Atunci autoritățile de la Chișinău sau întâlnit cu reprezentanții administrației de la Tiraspol pe marginea conferinței OSCE privind măsurile de consolidare a încrederii. Cu toate acestea, reuniunea a fost facilitată de către Guvernul German, lucru care nu ar fi putut avea loc fără acordul din partea cancelarului german, Angela Merkel.”

“Din punctul meu de vedere, interesul Germaniei reiese din obiectivul Politicii Europene de Vecinătate, care constă din asigurarea securității în proximitatea UE. Adițional, trebuie evidențiat și angajamentul asumat de partea germană, inclusiv de cancelarul german, Angela Merkel, în cadrul vizitei din vara anului trecut. Acesta constă din sprijinirea soluționării conflictului transnistrean cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. În acest sens, Berlinul a reiterat cu diverse ocazii importanța măsurilor de consolidare a încrederii între cele două maluri, care pot contribui la soluționarea problemelor întâmpinate de populație. Acest aspect a fost adus în discuție și în cadrul recentei vizite a reprezentantului diplomației germane, Antje Leendertse, care a vizitat RM și în primăvara anului curent. Fapt ce denotă că la nivel bilateral există un dialog constant și sistematic cu referire la reglementarea conflictului transnistrean și la mecanismele aferente.”

“[...] în cadrul UE nu există o competiție în privința soluționării „conflictelor înghețate” pe bază unilaterală și cu atât mai mult prin excluderea sau “umbrirea” instituțiilor europene. Nu trebuie să uităm că UE participă în calitate de observator în formatul 5+2 prin intermediul misiunii sale diplomatice de la Chișinău. De asemenea, un rol important pe dimensiunea managementului frontierei și conlucrării între autoritățile de pe ambele maluri în domeniul vamal este realizat prin intermediul Misiunii EUBAM, a cărui mandat a fost extins până în iarna anului 2015.  Acestea reprezintă câteva din eforturile instituțiilor europene fără de care negocierile între maluri ar fi lipsite de stimulenți semnificativi de interacțiune. Bineînțeles, impactul general asupra reglementării poate fi considerat redus, fapt ce trezește anumite nemulțumiri cu privire la rolul instituțiilor europene, în general. Dar ponderea UE în procesul de negocieri depinde în mod inevitabil de calitatea sa de observator în formatul 5+2, fapt ce explică și justifică nivelul actual de implicare.

Dacă ne referim strict la eforturile Germaniei, atunci acestea trebuie privite ca elemente complementare la acțiunile desfășurate de UE și nicidecum nu separat. De asemenea, asistența acordată de Berlin se înscrie activitățile generale de facilitare a dialogului între Chișinău și Tiraspol, în cadrul general de negocieri desfășurat sub egida OSCE.

Cu toate acestea, în prezent, în regiunea transnistreană crește reticența și ostilitatea față de UE, ca urmare a progreselor atinse de malul drept în procesul de integrare europeană (Acordul de Asociere și liberalizarea vizelor, dar în mod special Zona de Liber Schimb Aprofundată și Comprehensivă cu UE). Din acest punct de vedere, în spațiul mediatic, în special cel de limbă rusă, se vor amplifica mesaje cu caracter negativ vizavi de UE. Or, chiar dacă partea europeană finanțează măsurile de consolidare a încrederii, care sunt benefice și pentru malul stâng, presa controlată de administrația de la Tiraspol va continua să prezinte UE într-o lumină negativă. Totodată, rolul Germaniei va fi scos în evidență, iar acțiunile acesteia vor fi prezentate în contradicție cu cel al UE, chiar dacă în realitatea acestea sunt complementare și interdependente.”

“Reieșind din climatul nefavorabil existent în prezent, cauzat de progresul pe dimensiunea ratificării Acordului de Asociere, care include și zona de liber schimb dintre RM și UE, dialogul între Chișinău și Tiraspol va fi mai degrabă anevoios. În prezent, nu putem vorbi despre rolul personalităților implicate în procesul de negocieri și capacitatea lor de ameliora climatul, ci mai degrabă de contextul geopolitic și acțiunilor întreprinse de Rusia pentru a contracara avansarea integrării Moldovei și altor state post-sovietice în spațiul de influență al UE.”

“Este incorectă percepția că Germania poate fi mai eficientă decât Ucraina, care este mediator în formatul 5+2, și care a mai deținut și pârghiile în cadrul OSCE, pe perioada deținerii președinției acestei organizații. Bineînțeles, Germania este percepută pozitiv de către administrația de la Tiraspol, desigur cu acceptul Rusiei, pentru care Germania este principalul partener în cadrul UE. Cu toate acestea, Germania este un actor lider în cadrul UE, datorită performanțelor economice și a ponderii sale crescânde pe fundalul minimizării potențialului altor state membre, însă aceasta nu prevede nicidecum periclitarea rolului UE în reglementarea transnistreană. Din contra, Germania este reprezentată indirect prin UE în formatul 5+2, fapt ce îi permite să intervină în proces, dar fără exces de zel, pentru a nu provoca daune procesului de reglementare privit în ansamblu. De asemenea, Berlinul care susține integritatea teritorială a RM este departe de a fi pregătit pentru o dispută cu Rusia pe marginea soluționării conflictului transnistrean.”


Filed under: Conflictul transnistrean/приднестровский конфликт

Sursa
2013-10-30 00:59:34Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

05:43:54Parabellum* —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:56:49Tropic* —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:51:20Lista scurtă a Premiilor UE pentru Literatură, 2021. Republica Moldova, pe contrasens —» Gheorghe Erizanu
12:00:00Introducing a new design for the WordPress apps —» Veaceslav Bunduche
09:43:52DIN POEZIA RUSĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
19:57:50Prelecturi* —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:50:36Cum a ajuns Filat să-l preseze pe Șor sau „Давай познакомимся, Илан!” —» un alt blog
06:07:44Rețetă delicioasă de Brownie Cake cu produsele Dr.Oetker —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio
02:42:24Paraziții de like-uri —» Natan Garstea
23:22:14Ils sont partout! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:05:08Primate* —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:00:23Maratonul de rugăciune pentru țară și biserici —» Moldova Creștină
05:41:19Lucruri pe care le recomand pentru primele luni cu bebe și care mi-au făcut viața mai ușoară —» Sunt MAMĂ!
21:11:21”Cei care așteaptă rușii...”(parodie)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:06:21Primarul din Căzănești te bate dacă filmezi. Polițiste în acțiune! —» Curaj.TV | Media alternativă
20:11:27Poliţist blajin fără mască, călare pe motor, defila prin zona Obor —» Curaj.TV | Media alternativă
14:38:22Schimbările —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
12:01:55Preşedintele Ucrainei cere ca țara sa să fie primită în NATO şi UE: „Nu putem sta la nesfârşit în sala de aşteptare” —» Elena Robu
07:00:25Curat nu doar în Post —» Moldova Creștină
21:15:08What’s New in the Block Editor: New Page Layout Picker, Better Block Transformation Options, and More —» costica
19:59:00Despre limitele/pericolele libertății de exprimare #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
15:43:50Maia Sandu și nepoții lui Voronin —» Gheorghe Erizanu
13:41:25Cu grijă pentru alții —» Moldova Creștină
13:20:29Retete de Pasti – brosura online la doar 2.90 EURO —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
12:41:22Curtea Constituțională: Sunt întrunite condițiile de dezolvare a Parlamentului —» Elena Robu