246691 cazuri COVID-19 în Moldova
7794 – cazuri active
233281 – cazuri vindecate
5616 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 21 aprilie 2021 ora 07:21


Sinteza ședinței Guvernului din 29 octombrie 2013

A fost numit Ambasadorul Republicii Moldova în Statul Qatar

Valeriu Tihonov a fost desemnat Ambasador al Republicii Moldova în Statul Qatar.

Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Statul Qatar au fost stabilite la 13 iunie 1997.  În cadrul vizitei oficiale, pe care a întreprins-o ex Premierul, Vlad Filat  în Statul Qatar, s-a convenit asupra deschiderii unei reprezentanţe diplomatice a Republicii Moldova în Qatar, cu sediul la Doha.  Aceasta va fi prima ambasadă a Republicii Moldova în Golful Persic.

Înăsprirea sancțiunilor pentru încălcarea regulilor de traversare a liniilor de cale ferată

Sancțiunile pentru încălcarea regulilor de traversare a liniilor de cale ferată vor fi înăsprite. Necesitatea aceasta a fost dictată de numărul mare de accidente, cauzate de conduita iresponsabilă a conducătorilor de autovehicole, care trec conștient de bariere și ignoră semnalizatoarele. Declarațiile au fost făcute de către ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, V.Botnari, care a prezentat proiectul legislativ cu privire la modificarea și completarea Codului Contravențional.

Astfel, dacă șoferii vor traversa linia de cale ferată în afara pasajului de nivel sau cu încălcarea regulilor de traversare a acestuia, riscă să fie arestați contravențional pentru un termen de pînă la 15 zile sau să fie sancționați prin muncă neremunerată pe un termen de pînă la 40 ore. În aceste cazuri ar putea fi aplicată și o amendă în mărimede la de 1500-2000 lei.

În cazul în care, un conducător auto va genera un risc de accident rutier, ca urmare a încălcării regulilor de traversare a liniilor ferate, acestuia i se va aplica o amendă în mărime de la 2500-3000 lei.

În prezent aceste încălcări sînt sancționate cu amenzi în mărime de 800-1000 lei, și cu 4 puncte de penalizare.

 

Legea îți permite să afli tot ce vrei despre mediu

Astăzi cabinetul de miniștri a aprobat Legea privind accesul publicului la informația de mediu.

Scopul acestei legi este de a asigura accesul publicului la informațiile de mediu, prin aceasta urmărindu-se o implicare mai activă a comunității în activitățile de protecție a mediului.

Legea reglementează condițiile, căile și modul de realizare a accesului la informație: indică cazurile de excepție și refuz al accesului la informațiile de mediu; arată modalitățile de distribuire a informațiilor de mediu.

Informația de mediu va fi pusă la dispoziția solicitantului în baza unei cereri scrise sau verbale. În document sînt indicate condițiile pe care trebuie să le respecte solicitantul la formularea unei astfel de cereri. Informațiile și documentele solicitate vor fi oferite într-un termen ce nu trebuie să depășească 15 zile lucrătoare.

Autoritățile publice pot însă și respinge o cerere de acces la informația de mediu în cazul în care: „informația solicitată nu este deținută de autoritate; cererea este nerezonabilă; cererea privește materiale în curs de completare sau documentare; cererea privește sistemul de comunicații interne; cererea prevede informații atribuite la secretul de stat”.

Prim-ministrul, Iurie Leancă a salutat  proiectul legislativ, menționînd totodată că „ este nevoie de ceva mai multă transparență în ceea ce ține de utilizarea banilor din Fondul Ecologic Național.  „A fost elaborat , cu sprijinul experților de la ONU, un Regulament al acestui Fond.  Vreau să vă rog să reveniți la acest Regulament și să demarați  procedura de avizare. Astfel, ca nimeni să nu ne poate acuza de reguli netransparente și obscure”, a declarat Leancă.

 

Înainte de a începe o construcție – trebuie să anunți Inspecția de Stat în Construcții

Antreprenorii vor fi obligați să anunțe Inspecția de Stat în Construcții despre faptul că li s-a eliberat o autorizație de construcție. Astfel, aceștia trebuie să prezinte o copie a documentului emis,  într-un termen de cel mult trei zile lucrătoare Inspecției de Stat în Construcții, pentru informare. „Totodată,  emitentul autorizației de construire nu este obligat să înregistreze autorizația de construire la Inspecția de Stat în Construcții, însă are obligația de a o informa”, se spune în noul proiect legislativ, adoptat astăzi de Executiv.

În cazul în care antreprenorii nu vor transmite Inspecției de Stat în Construcții o copie a autorizației de construcție aceștea riscă să fie sancționați cu o amendă în mărime de 800 – 1000 lei pentru persoane fizice, și cu o amendă de la 1200 – 2400 lei pentru persoane juridice.

 

Cine va putea călători fără viză în Indonezia

Deținătorii pașapoartelor diplomatice și de serviciu vor putea călători fără vize în Indonezia. Astăzi, Guvernul a aprobat semnarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Indonezia privind abolirea regimului de vize pentru titularii pașapoartelor diplomatice și de serviciu.

 

Misiunea Comisiei Europene de Asistență la Frontieră în Republica Moldova și Ucraina va avea atribuții mai extinse

La 7 octombrie 2005 a fost semnat Memorandumul de înțelegere între Guvernul Republicii Moldova, Comisia Europeană și Guvernul Ucrainei cu privire la Misiunea Comisiei Europene de Asistență la Frontieră în Republica Moldova și Ucraina (EUBAM). Astăzi, printr-un proiect legislativ acest memoranduma fost modificat, iar atribuțiile EUBAM au fost extinse. „Propunerea a parvenit din partea Serviciului European de Opțiune Externă a UE și reflectă schimbările din UE, după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona.”, a subliniat ministrul de Externe, Natalia Gherman.

Odată cu intrarea în vigoare a modificărilor propuese, Misiunea EUBAM va avea atribuții suplimentarea în ceea ce ține de controlul fluxului de oameni, de mărfuri și de servicii pe segmentul frontierei de stat Ucraina-Republica Moldova.  EUBAM va avea dreptul să verifice corectitudinea introducerii informației privind tranzitul de mărfuri pe segmentul de frontieră moldo-ucrainean; a persoanelor care au traversat frontiera Republicii Moldova.

Totodată,  documentul prevede că în contextul liberalizării regimului de vize, precum și pentru facilitarea creării zonei de liber schimb dinrre RM și UE,  EUBAM va beneficia și în continuare din partea UE de  asistența tehnică.

 

Se actualizează…

The post Sinteza ședinței Guvernului din 29 octombrie 2013 appeared first on Bloguvern.


Sursa
2013-10-29 13:14:28Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:51:20Lista scurtă a Premiilor UE pentru Literatură, 2021. Republica Moldova, pe contrasens —» Gheorghe Erizanu
12:00:00Introducing a new design for the WordPress apps —» Veaceslav Bunduche
09:43:52DIN POEZIA RUSĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
06:50:36Cum a ajuns Filat să-l preseze pe Șor sau „Давай познакомимся, Илан!” —» un alt blog
06:07:44Rețetă delicioasă de Brownie Cake cu produsele Dr.Oetker —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio
02:42:24Paraziții de like-uri —» Natan Garstea
23:22:14Ils sont partout! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
07:00:23Maratonul de rugăciune pentru țară și biserici —» Moldova Creștină
05:41:19Lucruri pe care le recomand pentru primele luni cu bebe și care mi-au făcut viața mai ușoară —» Sunt MAMĂ!
21:06:21Primarul din Căzănești te bate dacă filmezi. Polițiste în acțiune! —» Curaj.TV | Media alternativă
20:11:27Poliţist blajin fără mască, călare pe motor, defila prin zona Obor —» Curaj.TV | Media alternativă
14:38:22Schimbările —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
12:01:55Preşedintele Ucrainei cere ca țara sa să fie primită în NATO şi UE: „Nu putem sta la nesfârşit în sala de aşteptare” —» Elena Robu
07:00:25Curat nu doar în Post —» Moldova Creștină
21:15:08What’s New in the Block Editor: New Page Layout Picker, Better Block Transformation Options, and More —» costica
19:59:00Despre limitele/pericolele libertății de exprimare #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
15:43:50Maia Sandu și nepoții lui Voronin —» Gheorghe Erizanu
13:41:25Cu grijă pentru alții —» Moldova Creștină
13:20:29Retete de Pasti – brosura online la doar 2.90 EURO —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
12:41:22Curtea Constituțională: Sunt întrunite condițiile de dezolvare a Parlamentului —» Elena Robu
08:40:35Va fi sau nu dizolvat Parlamentul de la Chișinău? Discursul Maiei Sandu la Curtea Constituțională —» Elena Robu
08:22:14Ce semnifică Termenul Creativitate ? —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
06:39:52DACĂ ÎNCEPE RĂZBOIUL ÎN UCRAINA… —» Nicolae Federiuc
05:55:39Ap și, alde macovei și angajații din media le-au mulțumit la cei din Partidul Șor și „Pentru Moldova”? —» un alt blog
20:22:00Inspecție civică la Ciulnița (2 p) —» Curaj.TV | Media alternativă