Sindicalistele au examinat problemele femeilor din mediul rural

Reprezentantele Organizaţiilor Femei din cadrul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură şi Alimentaţie „Agroindsind” au examinat vineri, 25 octombrie curent, cu Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, problemele femeilor din mediul rural pentru a identifica soluții.

Întrunirea a avut loc după ce, săptămâna trecută, reprezentantele „Agroindsind” au prezentat autorităților o serie de revendicări unde au fost evidențiate problemele cu care se confruntă femeile din raioanele Republicii Moldova.

Astfel, în cadrul ședinței de lucru, sindicalistele s-au referit în special la probleme ce țin de sănătate, demnitate, educație, șomaj, munca la negru, protecția muncii.

”Mă bucur că activismul femeilor este în creștere, pentru că problemele cu care ne confruntăm zilnic, în special în mediul rural, trebuie să fie soluționate în mod amiabil și reieșind din limitele bugetului. Înțeleg îngrijorarea voastră, dar vom depune și în continuare efort maxim pentru a ajuta femeile să ducă o viață mai bună și să rămână în țară alături de familiile lor”, a precizat Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Ministrul a menționat că în prezent se pregătește lansarea serviciului de sprijin familial care este oferit familiilor cu copii pentru a preveni şi/sau a depăşi situaţiile de risc în vederea asigurării creşterii şi educaţiei copilului în mediul familial.

Daria Bostan, președintele Organizației de Femei din cadrul Federaţiei „Agroindsind”, a specificat că sunt necesare de întreprins măsuri concrete pentru ca femeile din mediul rural să fie ajutate să ducă un trai decent. Ea a atenționat ca Valentina Buliga să țină cont de revendicările incluse în Apelul transmis, la 18 octombrie curent, de către reprezentantele Organizațiilor de Femei din cadrul Federaţiei „Agroindsind”  deputaților din Parlament și să respecte termenul realizării acestora.

La ședință au participa și reprezentantele Consiliului de Femei din cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), pe care Daria Bostan le-a îndemnat să le susțină în această activitate.

La rândul său, Liuba Rotaru, președintele Consiliului de Femei din cadrul CNSM a dar asigurări că toate sindicalistele se vor implica și vor participa la activitățile întreprinse de femeile din mediul rural. ”Trebuie să fim unite și să mergem până la capăt pentru a obține rezultatul dorit. Dacă va fi necesar vom ieși și la protest”, a adăugat Rotaru.

În același context, Mihail Hîncu, vicepreședintele CNSM, a declarat că discuțiile în acest sens vor continua și cu prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, pentru ca vocea femeii să fie auzită, iar demnitarii de stat să întreprindă măsurile necesare până la adoptarea bugetului pentru anul 2014.

Reamintim că în Apel, sindicalistele cer stabilirea indemnizaţiei la naşterea copilului în mărime 5000 lei; neadmiterea măririi contribuţiilor la medicina prin asigurare cu 1%; majorarea cuantumului pensiei minime până la nivelul minimului de existenţă; asigurarea accesului femeilor din mediul rural, în special a celor gravide şi bătrâne la serviciile medicale calitative etc.

Reprezentantele Organizațiilor de femei  au acordat demnitarilor de stat termen de o lună – până la 20 noiembrie, pentru a fi realizate cerințele din Apel. În caz contrar acestea vor recurge la acțiuni de protest.

Centrul Informațional al Sindicatelor


Sursa
2013-10-25 15:58:27Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

21:40:26Having Trouble Naming Your Business? Let Us Help —» costica
19:25:11Ceea ce a fost... —» Andrei LANGA. Blogul personal
00:51:48OCHI —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:48:09O nouă tragedie, noi țapi ispășitori. S-a mai eliberat un loc călduț pentru „oamenii buni” din PAS —» Nicolae Federiuc
19:09:43You should speak about the stuff you do —» Un nene Project
16:03:19Programul „Chișinăul citește”, categoria copii - „Întâmplări cu tâlc” de Cristina Bujor la Biblioteca „Traian” —» BiblioCity
07:09:19O seară de creație a scriitorului Vlad Halipli —» BiblioCity
06:52:43Grooming. Necunoscuții on-line —» BiblioCity
20:50:23Despre violența de gen pe un caz concret la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
13:57:29Două vinuri noi din gama ultra premium de la Crama Mircești —» Fine Wine
07:24:15ESEU DE TOAMNĂ —» Leo Butnaru
09:24:46Nou: Bad Boys 2019 —» Fine Wine
08:47:15Poliția te încurajează să încalci legea —» Curaj.TV | Media alternativă
00:05:00The Best Deals of the Year on Websites and Domains  —» Misterioz
23:01:34sticky —» turn up the silence
13:45:15Genuine Faith: Moving Beyond the Motions —» Erik and Elena Brewer's Weblog
10:42:31Șoc în lumea poneilor roz! Olanda provoacă prima spărtură în bula colorată de săpun a „salvatorilor Pământului” din viața paralelă —» Nicolae Federiuc
09:08:19Consilieră atacată cu spray la primăria Burlacu —» Curaj.TV | Media alternativă
09:04:39INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ ȘI CREAȚIA LITERARĂ —» Leo Butnaru
08:29:44OCHI —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:29:31ESEU DE TOAMNĂ —» Leo Butnaru
15:24:43Romanul „Patimile după Iov” – o saga istorică —» BiblioCity
08:30:25APOSTROF. Anchetă: LIBERTATEA DE A SCRIE —» Leo Butnaru
08:09:18Șah la rege… regină, pardon! Ce ne transmite printre rânduri diplomatul Ulianovschi? —» Nicolae Federiuc
08:00:39A biruit răul cu două cești de cafea —» Moldova Creștină