Aureliu Busuioc – 85 ani de la naştere

Discutii-dezbateri literare
O oră de literatură a fost petrecută la Biblioteca de Arte pentru a-l comemora pe Aureliu Busuioc – prozator, poet, publicist, dramaturg, redactor-şef, redactor, critic.
Au participat elevi şi profesori care au ascultat prelegerea

Discutii-dezbateri literare
interesantă a profesorului universitar Vitalie Răileanu, doctor în filologie, critic literar, autor a mai multor cărţi, studii şi cerctări. Deşi ampla operă literară a poetului este imposibilă să o răsfoieşti în acest timp limitat, maiestrul Răileanu a ştiut să pună accentele. De la mesajul operelor concrete ale autorului s-a trecut uşor la omul Busuioc, relaţiile pe care maestrul a ştiut să şi le construia în timpul vieţii în mediul literar, colegii de breaslă, verticalitatea şi crezul său în poezie, principii, pe care nu le-a trădat nici odată şi în acest context , succesele şi insuccesele pe care a avut să le întâmpine pe parcursul a mai bine de 60 de ani.

Discutii-dezbateri literare
Vitalie Răileanu şi profesoara de limbă şi literatură d. L. Haiducu au făcut referinţă la curricumulul şcolar, care prevede studierea operei lui A. Busuioc numai prin prezenţa romanului „Singur în faţa dragostei”, deşi o valoare incontestabilă în principiile de educaţie spirituală, civică şi în comportament o au şi romanele pentru copii „Cînd bunicul era nepot”, în parte şi „Hronicul găinarilor”, „Lătrând la lună”. S-a vorbit puţin şi de poezia lui Busuioc, o parte dintr-u tot întreg al său, ce-l defineşte pe poet în mod deosebit, deoarece în ea el se regăseşte atât de mult, atât de variat şi ca temperament, şi ca opţiune. D-l V. Răileanu a încercat să citească împreună cu elevii poezia poetului, care prin stilul său, necesită şi niţel deprindere în arta vorbirii, a exprimării. Sau citit poeziile Adună-mă, Bătrînul poet, Vecinii, Spovedania, Sentimentală, Ce e să mori? Tabla.
Spre final invitatul Ion Gorgan, scriitor, a indicat o trăsătură de caracter a lui A. Busuioc, ca bărbatul curajos şi puternic, căci nu fiecare se încumetă, atunci cînd îşi simte ceasul de pe urmă, să-şi scrie poezia de adio. Printr-un minut de reculegere, cu mici luminiţe licărinde, auditoriul l-a comemorat pe acel, care a fost A. Busuioc.

Sursa
2013-10-25 14:00:43