Forțele de stînga proruse ar trebui să respecte opțiunea europeană a R.Moldova
Interviu cu analistul Roman Mihăeș
- Dle Mihăeș, asistăm la o isterie a opoziției în așteptarea evenimentului de la Vilnius. Cum evaluați zbaterile, concretizate prin cele două moțiuni, ale PCRM?
- Moțiunile de cenzură ale comuniștilor au fost speculative și au căzut în Parlament, așa cum se și aștepta, de altfel. Comuniștii au dorit să prindă mai multe „muște” dintr-o singură lovitură. Anume, prin căderea Guvernului să declanșeze un război politic, alegeri parlamentare anticipate, și, simultan, să blocheze cursul de integrare europeană al țării.
Voronin vrea să lase Moldova fara Guvern funcțional, astfel încât să ratăm parafarea Acordului de asociere si liber schimb cu UE la Vilnius.
Guvernul a rezistat, iar componentele Coaliției și-au demonstrat solidaritatea.
Premierul Leancă a trecut cu bine proba de foc în Parlament, s-a prezentat bine, a schimbat haina de lider tehnocrat cu cea de lider politic national, care îi vine destul de bine.
- Apropo, cât credeti că va mai dura prietenia între PD și PLDM, știind cât de instabile sunt „mariajele” politice la Chișinău?
- PDM si PLDM, sunt condamnate la coabitare. Democrații și liberal-democrații, la care s-au raliat și o parte dintre deputații liberali, au reușit, după lungi lupte, să formeze o alianță de guvernare solidă și proeuropeană. Ambele partide, atât PD, cât și PLDM, au înțeles că trebuie să coopereze, și să fie corecte în actul guvernarii, căci poartă astăzi întreaga responsabilitate pentru destinele țării și ale cetățenilor.
În interesul ambelor partide este să obțină parafarea și apoi semnarea Acordurilor de asociere și liber schimb cu UE, apoi al celui de liberalizare a vizelor, astfel încât să aibă ce raporta cetățenilor la viitoarele alegeri parlamentare. În varianta optimistă, dacă vor munci eficient, PD și PLDM vor putea spera să ramână la guvernare și după alegerile parlamentare viitoare.
-Unele voci susțin că ar fi poate mai bine ca PD si PLDM să meargă la viitoarele alegeri parlamentare pe o singură listă, într-un bloc electoral. Cum vi se pare ideea?
- Da, unii declara ca PD si PLDM ar putea urma exemplul PNL și PSD din România, care au format un bloc electoral și au câștigat toate alegerile.
În conditiile unui sistem uninominal s-ar justifica și la noi o alianță între două partide mari, unul de centru-dreapta și altul de centru-stânga.
Însă, dacă nu se va modifica Codul Electoral și va rămâne sistemul de liste de partide, ar fi bine ca PD și PLDM să meargă separat la viitoarele alegeri.
PD ar putea forma în jurul său un bloc preelectoral de centru și centru-stânga, unde să se reunească partide și lideri care vor susține împreună un program politic cu elemente mai sociale. Iar PLDM ar putea forma în jurul său un bloc preelectoral de centru-dreapta, în care, eventual, s-ar putea regăsi și liberalii reformatori în frunte cu Hadârcă.
- Credeti că PCRM ar putea avea success cu revoluția de catifea și să revină la guvernare după alegerile parlamentare de anul viitor?
- Voronin, Tkaciuk și forțele din străinătate care stau în spatele lor, încearcă să obțină demisia guvernului, însă, deocamdată, nu le reușește. Să sperăm că, în disperare de cauză, nu vor recurge la manifestații violente și că lupta politică se va da prin mijloace legale.
Forțele de stânga proruse ar trebui să înțeleagă că R. Moldova merge ferm pe drumul integrării europene și să respecte această alegere.
Coaliția Pro Europeană a rezistat, până acum, cu siguranță vor mai fi provocări din partea comuniștilor, însă pentru o guvernare eficientă trebuie păstrată ordinea publica și păzită stabilitatea politică. Dacă se pastrează actualul sistem electoral pe liste de partid , PCRM poate spera la un rezultat de până la 40%.
Aș vrea să amintesc că lui Voronin nu i s-a permis să guverneze nici cu 60 de mandate în Parlament după alegerile din 5 aprilie 2009, nici cu 48 de mandate după alegerile din 29 iulie 2009, nici cu 42 după cele din 28 noiembrie 2010. PCRM nu s-a modernizat, dimpotrivă, s-a radicalizat, tonul în partid este dat de gruparea extremistă în frunte cu românofobul Mark Tkaciuk și, în aceste condiții, acest partid nu are cum să revină la guvernare.
- Colaborează sufficient și eficient guvernele de la Chișinău și București?
- După „înghețul” comunist și după preluarea puterii de catre AIE, apoi CPE, relațiile dintre România și R. Moldova le cataloghez ca fiind excelente și se dezvoltă pe toate dimensiunile.
România a devenit principalul avocat al RM pe drumul său proeuropean și sperăm să fie definitivate anul viitor și proiectele energetice, gazoductul Iași-Ungheni, și interconectarea sistemelor electrice de înaltă tensiune.
De asemenea, este foarte important ca procesul de redobândire a cetățeniei române să decină unul cât mai liberalizat, astfel încât și pe această dimensiune cât mai mulți basarabeni să obțină cetățenia UE.
Să ajungem într-o zi să avem o majoritate aici în RM care să dețină cetățenia română, adica europeană, ceea ce automat va însemna și aderarea RM la UE.
Valentin Buda
http://www.evz.md/fortele-proruse-ar-trebui-sa-respecte-optiunea-europeana-a-r-moldova/
Filed under: Uncategorized

Sursa
2013-10-24 10:30:17