SARMALE IN FOI DE VARZA
Sarmalutele ocupa un loc de cinste in meniul nostru national alaturi de mamaliguta, placinte, piftie, cozonac si multe alte bucate traditionale. Se gatesc mai mult la sarbatori, dar daca iti vine o pofta incontrolabila – se fac si in celelalte zile
Pe paginile acestui blog puteti gasi reteta sarmalelor in foi de vita pe care v-am prezentat-o anterior si care se afla in topul celor mai populare (http://blogcusaresipiper.com/2013/05/15/sarmale-in-foi-de-vita-de-vie/). Astazi propun atentiei voastre sarmalutele in foi de varza.
INGREDIENTE:
carne tocata mixta (porc si vita) – 400 gr
orez – 250 gr
ceapa – 1-2 buc.
morcovi – 2-3 buc.
telina – 1 tulpina
pasta de rosii – 3-4 linguri
suc de rosii (bulion) – 200 ml
o varza proaspata de marime medie
sare, piper
ulei – 5-6 linguri
MOD DE GTIRE:
Luam o varza medie si nu foarte “deasa” (in caz contrar va avea foile prea dure si le vom manui cu mare greu). O spalam si desprindem foile, dupa care le punem la fiert in apa clocotita pentru cateva minute (foile ar trebui sa se inmoaie in asa fel, incat sa putem “impleti” sarmalele).
Daca avem varza murata o punem in apa rece pentru cateva ore bune ca sa ii mai scoatem din sare si acreala (apa trebuie schimbata periodic).
Pregatim umplutura ca si pentru sarmalele in foi de vita-de-vie (vezi link-ul de mai sus http://blogcusaresipiper.com/2013/05/15/sarmale-in-foi-de-vita-de-vie/)
Rupem foile de varza de marimea potrivita, punem umplutura cat mai aproape de bord si rasucim ca sa obtinem sarmalele – cineva le prefera ovale, eu le fac triunghiulare.
Tapetam fundul unui ceaun sau a unei cratite antiaderente cu foi de varza si aranjam sarmalele una cate una.
Diluam sucul de rosii cu apa, il saram si il turnam peste sarmale ca sa le acoperim doar. Punem cratita la foc mediu, iar cand incepe a clocoti facem focul mic si fierbem 1,5 (sau chiar 2) ore. Cu cat le fierbem mai mult, cu atat vor capata gustul ca din cuptorul bunicai. Daca in timpul fierberii se absoarbe lichidul din cratita – mai adaugam, de altfel riscam sa ardem totul.
Pofta buna!

Sursa
2013-10-23 19:56:31