SARMALE IN FOI DE VARZA

IMG_2289[1]

Sarmalutele ocupa un loc de cinste in meniul nostru national alaturi de mamaliguta, placinte, piftie, cozonac si multe alte bucate traditionale. Se gatesc mai mult la sarbatori, dar daca iti vine o pofta incontrolabila – se fac si in celelalte zile :)
Pe paginile acestui blog puteti gasi reteta sarmalelor in foi de vita pe care v-am prezentat-o anterior si care se afla in topul celor mai populare (http://blogcusaresipiper.com/2013/05/15/sarmale-in-foi-de-vita-de-vie/). Astazi propun atentiei voastre sarmalutele in foi de varza.

INGREDIENTE:

carne tocata mixta (porc si vita) – 400 gr
orez – 250 gr
ceapa – 1-2 buc.
morcovi – 2-3 buc.
telina – 1 tulpina
pasta de rosii – 3-4 linguri
suc de rosii (bulion) – 200 ml
o varza proaspata de marime medie
sare, piper
ulei – 5-6 linguri

MOD DE GTIRE:

Luam o varza medie si nu foarte “deasa” (in caz contrar va avea foile prea dure si le vom manui cu mare greu). O spalam si desprindem foile, dupa care le punem la fiert in apa clocotita pentru cateva minute (foile ar trebui sa se inmoaie in asa fel, incat sa putem “impleti” sarmalele).

IMG_2260[1]

Daca avem varza murata o punem in apa rece pentru cateva ore bune ca sa ii mai scoatem din sare si acreala (apa trebuie schimbata periodic).
Pregatim umplutura ca si pentru sarmalele in foi de vita-de-vie (vezi link-ul de mai sus http://blogcusaresipiper.com/2013/05/15/sarmale-in-foi-de-vita-de-vie/)

IMG_2261[1]

Rupem foile de varza de marimea potrivita, punem umplutura cat mai aproape de bord si rasucim ca sa obtinem sarmalele – cineva le prefera ovale, eu le fac triunghiulare.

IMG_2284[1]

Tapetam fundul unui ceaun sau a unei cratite antiaderente cu foi de varza si aranjam sarmalele una cate una.
Diluam sucul de rosii cu apa, il saram si il turnam peste sarmale ca sa le acoperim doar. Punem cratita la foc mediu, iar cand incepe a clocoti facem focul mic si fierbem 1,5 (sau chiar 2) ore. Cu cat le fierbem mai mult, cu atat vor capata gustul ca din cuptorul bunicai. Daca in timpul fierberii se absoarbe lichidul din cratita – mai adaugam, de altfel riscam sa ardem totul.
Pofta buna!



Sursa
2013-10-23 19:56:31



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

11:19:00„Anul lui Eminescu – Opere jubiliare ale geniului poeziei române” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
06:39:00DIN REVISTA TINERILOR —» Leo Butnaru
22:00:42Micuțul David Antonescu are șansa unei copilării fericite —» Curaj.TV | Media alternativă
06:48:00ELȚÎN ȘI... LIRICA JAPONEZĂ —» Leo Butnaru
23:21:34Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:17:20Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:08:57Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:09:56Teatrele din Republica Moldova la FNT —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
05:45:00ADRIAN ALUI GHEORGHE DESPRE JURNAL —» Leo Butnaru
20:05:54Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
11:17:00DE LA REALISMUL SOCIALIST LA LITERATURA Z A FASCISMULUI —» Leo Butnaru
05:25:00DIN POEZIA LUMII —» Leo Butnaru
14:54:55Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:54:55Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:59:25Compozitorul Vladimir Slivinschi  —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
05:50:00DIN POEZIA LUMII —» Leo Butnaru
03:21:22Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
03:08:15Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:34:19Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:38:20Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:12:35Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
10:29:19FESTIS, 2025 —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
08:20:00JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
03:29:34Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
21:48:21Fără Titlu —» Путепроводные Заметки