246238 cazuri COVID-19 în Moldova
8319 – cazuri active
232328 – cazuri vindecate
5591 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 20 aprilie 2021 ora 12:20


Biblioteca publică – darul comunităţii pentru generaţii

“Domnul să  binecuvânteze  … pe toţi bibliotecarii care  deschid uşi şi ferestre şi lasă vântul ideilor să circule in vieţile izolate”.

Site-ul Radioului Public Naţional/National Public Radio, SUA publica la 21 octombrie 2013  articolul – reportaj Să deschidem o pagină în interiorul unei biblioteci rurale cu o singură cameră, semnat de Jennifer Davidson.  Articolul a apărut într-o serie specială Keys To The Whole World: American Public Libraries/Chei spre întreaga lume: bibliotecile publice americane

http://www.npr.org/2013/10/21/235483140/turning-a-page-inside-a-rural-one-room-library.

La doar 17 ore de la apariţia materialului pe site erau déjà 42 de comentarii. Un interes, deci, deosebit pentru cele relatate, mai bine zis pentru o bibliotecă publică din spaţiul rural al SUA. Nici un profesionist preocupat de bibliotecile publice n-ar putea trece indiferent pe lângă un asemenea material. O pagină  de text şi o situaţie atât de clară despre ce este şi ce trebuie să facă o bibliotecă mică pentru comunitate. Povestea este despre o bibliotecă rurală din Myrtle, localitate situată într-o zonă izolată, fără vreo bancă sau reataurant, cu o populaţie de aproximativ  300 de persoane. Clădirea mică, de piatră, se află chiar la drum. O jumătate adăposteşte oficiul poştal, altă jumătate,  biblioteca cu o singură cameră. (Situaţie foarte cunoscută  prin părţile noastre). Cea mai apropiată librărie se află la  două ore distanţă. Bibliotecara, Rachel Reynolds lucrează de patru luni. Scopul care şi l-a pus este să facă din bibliotecă un centru unde oamenii să vină pentru  a învăţa. Ea se recomandă nu numai ca bibliotecar, dar şi curator. Prima sarcină? Verificarea şi filtrarea colecţiei. Bibliotecara este mirată că nu găseşte în bibliotecă Odisseia. Nici o bibliotecă din reţea nu dispune de acestă carte, care potrivit ei ar trebui să fie în fiecare bibliotecă.

Biblioteca primeşte lunar doar 200 de dolari pentru cărţi şi consumabile. În asemenea condiţii, bibliotecara foloseşte  mediile sociale pentru a strânge, de la populaţia din zonă, donaţii pentru bibliotecă. Deja a adunat în jur de 1000 de cărţi noi. Ca şi alte mii de bibliotecari din spaţiul rural, ea încearcă să cultive conştiinţa de  comunitate, să promoveze instruirea, să conecteze comunitatea izolată cu restul lumii.

În comunităţile mici bibliotecile publice sunt unicele locuri unde oamenii vin să acceseze tehnologiile, internetul , să completeze aplicaţii pentru a căuta o slujbă, să continue să înveţe, să socializeze.

Filiala Myrtle este deschisă doar trei zile pe săptămână. În timpul scurt de când lucrează, dna Luster a început să extindă serviciile oferite de bibliotecă: a găzduit vânzări de copturi, târguri de carte, organizează săptămânal timpul poveştilor pentru copii. Participă în diverse activităţi comunitare.

Unul dintre utilizatorii fideli ai bibliotecii, Blake Brooks, un băieţel de 10 ani, până a descoperi bibliotecă, îi plăcea să sape şi să caute vermi sau  gândaci. Acum acesta coboară din autobusul  şcolar direct la bibliotecă, termină temele pentru acasă …şi citeşte. Spune că-i place să se imagineze  eroul  cărţilor pe care le citeşte. În aceste zile la bibliotecă îl aşteaptă o carte groasă de culoare verde – The Hobbit de J.R.R.Tolkien. Băiatul n-a auzit anterior despre ea. Pentru  Blake  începe o nouă aventură.

O bibliotecă cu un minim de spaţiu, minim de resurse, minim de servicii, dar probabil maxim de atenţie , grijă şi comasiune pentru membrii comunităţii încearcă să-şi păstrează identitatea.

Un articol simplu, cald despre o bibliotecă mică din spaţiul rural. De unde atunci atâta interes?  Probabil, de la faptul că oamenilor le pasă de această instituţie. Biblioteca publică este un bun făurit împreună, care aparţine tuturor. Este moştenirea locală care se transmite urmaşilor, este darul comunităţii pentru generaţiile care  vin. Grija bibliotecarului pentru aceste bunuri este oglinda respectului pentru membrii comunităţii care contribuie la  crearea lor. Biblioteca este locul unde toţi sunt egali,   unde oamenii se bucură de libertate.  Libertatea de a citi, libertatea ideilor, libertatea comunicării.  Nu înzădar în Regatul Unit în apărarea bibliotecilor se pronunţă nu numai utilizatorii, dar şi persoane care nu sunt încă utilizatori. Ei consider că biblioteca trebuie să stea acolo unde-i este locul pentru timpul când vor avea nevoie de serviciile ei.

Articolul în întregime poate fi accesat pe:http://clubbib2.wordpress.com/articole-traduceri

Vera OsoianuSursa
2013-10-23 10:38:03Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:51:20Lista scurtă a Premiilor UE pentru Literatură, 2021. Republica Moldova, pe contrasens —» Gheorghe Erizanu
12:00:00Introducing a new design for the WordPress apps —» Veaceslav Bunduche
09:43:52DIN POEZIA RUSĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
06:50:36Cum a ajuns Filat să-l preseze pe Șor sau „Давай познакомимся, Илан!” —» un alt blog
06:07:44Rețetă delicioasă de Brownie Cake cu produsele Dr.Oetker —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio
02:42:24Paraziții de like-uri —» Natan Garstea
23:22:14Ils sont partout! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
07:00:23Maratonul de rugăciune pentru țară și biserici —» Moldova Creștină
05:41:19Lucruri pe care le recomand pentru primele luni cu bebe și care mi-au făcut viața mai ușoară —» Sunt MAMĂ!
21:06:21Primarul din Căzănești te bate dacă filmezi. Polițiste în acțiune! —» Curaj.TV | Media alternativă
20:11:27Poliţist blajin fără mască, călare pe motor, defila prin zona Obor —» Curaj.TV | Media alternativă
14:38:22Schimbările —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
12:01:55Preşedintele Ucrainei cere ca țara sa să fie primită în NATO şi UE: „Nu putem sta la nesfârşit în sala de aşteptare” —» Elena Robu
07:00:25Curat nu doar în Post —» Moldova Creștină
21:15:08What’s New in the Block Editor: New Page Layout Picker, Better Block Transformation Options, and More —» costica
19:59:00Despre limitele/pericolele libertății de exprimare #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
15:43:50Maia Sandu și nepoții lui Voronin —» Gheorghe Erizanu
13:41:25Cu grijă pentru alții —» Moldova Creștină
13:20:29Retete de Pasti – brosura online la doar 2.90 EURO —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
12:41:22Curtea Constituțională: Sunt întrunite condițiile de dezolvare a Parlamentului —» Elena Robu
08:40:35Va fi sau nu dizolvat Parlamentul de la Chișinău? Discursul Maiei Sandu la Curtea Constituțională —» Elena Robu
08:22:14Ce semnifică Termenul Creativitate ? —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
06:39:52DACĂ ÎNCEPE RĂZBOIUL ÎN UCRAINA… —» Nicolae Federiuc
05:55:39Ap și, alde macovei și angajații din media le-au mulțumit la cei din Partidul Șor și „Pentru Moldova”? —» un alt blog
20:22:00Inspecție civică la Ciulnița (2 p) —» Curaj.TV | Media alternativă