Cum să exportăm mai mult. La Chișinău se desfășoară primul For al Exportatorilor din Moldova

În perioada 22-23 octombrie 2013 la Chișinău se desfășoară prima ediție a Forului Exportatorilor din Republica Moldova. Forul este organizat de Ministerul Economiei și Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), partener general fiind Danube Logistics investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG), cu susținerea Mobias Banca – Groupe Société Générale, Programul USAID Comerţ, Investiţii şi Reglementarea Activităţii de Întreprinzător (BRITE) și Hillebrand Group.

Evenimentul a întrunit experți din cadrul Ministerului Economiei, ai Serviciului Vamal, Camera Economică Europeană de Comerţ şi Industrie, Directoratul Norvegian pe Vamă și Accize, reprezentanţii programelor internaţionale, băncilor comerciale, ai companiilor de asigurări și consilieri comerciali ai ambasadelor străine acreditate în Republica Moldova  din Federaţia Rusă, Statele Unite ale Americii, Republica Turcia, Republica Populară Chineză.

Potrivit comunicatului de presă, emis de către Ministerul Economie, subiectul principal de discuţie în cadrul primului For al Exportatorilor din Moldova  a fost dezvoltarea potenţialului de export al Republicii Moldova.

“ În cadrul luptei acerbe dintre țări, pentru piețele de desfacere, scade rolul barierelor tarifare gen taxe vamale la import și crește rolul barierelor netarifare, în special cerințe mai sporite față de calitatea mărfii. Pentru a-și spori competitivitatea  Republica Moldova trebuie să se adapteze celor mai ridicate standarde. Un alt factor decisiv pentru a putea face față competitivității la nivel internațional, pentru dezvoltarea exporturilor și penetrarea altor piețe,  constă în crearea de asociații între companii la nivel de sectoare ”, a declarat ministrul Economeii, Valeriu Lazăr, care a fost prezent la deschiderea Forului.

Grupul-ţintă al evenimentului au fost atât cele mai mari companii exportatoare din Republica Moldova, cât şi companii producătoare, care abia încep să exporte. Sfera de activitate a acestora fiind diversă: vinicolă, textilă, asistenţă juridică, audit, brokeri ș.a.

Participanţii au fost informați în privința cadrului existent de reglementare a exportului la nivel regional cu ţările CEFTA (Acordului Central European de Comerţ Liber), CSI, precum şi asupra impactului viitorului Acord de liber schimb aprofundat şi cuprinzător cu UE asupra comerţului cu ţările europene. Au fost abordate şi noile oportunităţi de efectuare a schimburilor comerciale cu Norvegia, oferite de Sistemul Generalizat de Preferinţe (GSP) a autorităţilor norvegiene.

Exportatorii au fost informați și despre oportunitățile de acces existente pe pieţele principalilor parteneri comerciali ai Republicii Moldova, au avut posibilitatea să discute cu consilierii comerciali ai misiunilor diplomatice acreditate în Moldova despre o serie de aspecte şi probleme ce țin de acestea.

S-a vorbit și despre măsurile de îmbunătățire a eficienței procedurilor de export ce au fost implementate sau sunt în curs de elaborare de către Serviciul Vamal, oportunitățile de asistență, finanțare și asigurare ale exportatorilor, logistica privind exportul etc.

Notă: Potrivit datelor, oferite de către Biroul Național de Statistică, în prima jumătate a anului 2013 Republicii Moldova a exportat mărfuri învaloare de  1323,9 mil. dolari  SUA, ceea ce este cu 9,9% mai mult decît în perioada similară din anul 2012.

 

The post Cum să exportăm mai mult. La Chișinău se desfășoară primul For al Exportatorilor din Moldova appeared first on Bloguvern.


Sursa
2013-10-23 12:13:07Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

16:03:19Programul „Chișinăul citește”, categoria copii - „Întâmplări cu tâlc” de Cristina Bujor la Biblioteca „Traian” —» BiblioCity
07:09:19O seară de creație a scriitorului Vlad Halipli —» BiblioCity
06:52:43Grooming. Necunoscuții on-line —» BiblioCity
20:50:23Despre violența de gen pe un caz concret la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
08:47:15Poliția te încurajează să încalci legea —» Curaj.TV | Media alternativă
00:05:00The Best Deals of the Year on Websites and Domains  —» Misterioz
23:01:34sticky —» turn up the silence
13:45:15Genuine Faith: Moving Beyond the Motions —» Erik and Elena Brewer's Weblog
10:42:31Șoc în lumea poneilor roz! Olanda provoacă prima spărtură în bula colorată de săpun a „salvatorilor Pământului” din viața paralelă —» Nicolae Federiuc
09:08:19Consilieră atacată cu spray la primăria Burlacu —» Curaj.TV | Media alternativă
09:04:39INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ ȘI CREAȚIA LITERARĂ —» Leo Butnaru
08:29:44OCHI —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:29:31ESEU DE TOAMNĂ —» Leo Butnaru
15:24:43Romanul „Patimile după Iov” – o saga istorică —» BiblioCity
08:30:25APOSTROF. Anchetă: LIBERTATEA DE A SCRIE —» Leo Butnaru
08:09:18Șah la rege… regină, pardon! Ce ne transmite printre rânduri diplomatul Ulianovschi? —» Nicolae Federiuc
08:00:39A biruit răul cu două cești de cafea —» Moldova Creștină
04:04:30POEM PENTRU RASA CANINĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:40:21Zi istorică pentru satul Corlăteni: Liturghie arhierească de hram —» Ştiri din raionul Râşcani
21:33:15Corupție ‘în numele Domnului’, investigație Recorder —» Curaj.TV | Media alternativă
19:54:31S-au încuiat în primărie pentru chef sau orgie?! —» Curaj.TV | Media alternativă
15:51:36Revamp Your Website Seamlessly With Staging Site Synchronization —» Ileana Pîrgaru
10:23:52Întâlnire cu scriitorul Val Butnaru —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
09:59:30Rezultatul alegerilor locale 2023 în raionul Rîșcani —» Ştiri din raionul Râşcani
17:55:41Mașini noi, scumpe, dar comportament vechi de poliție —» Curaj.TV | Media alternativă