Sărmanul Dionis – Mihai Eminescu | Recenzie
Mihai Eminescu este ultimul poet român care aparține curentul literar – romantismul, fiind de fapt cel mai renumit poet român. Astăzi vă voi vorbi despre nuvela ‘’Sărmanul Dionis’’, o lucrare care-mi este apropiată și pe care sper că o veți îndrăgi și voi.
’’Sărmanul Dionis’’ de Mihai Eminescu este o nuvelă filozofică plină de întrebări retorice care meditează asupra vieței omului, asupra destinului uman și desigur, ceea ce nu lipsește la M. Eminescu niciodată, dragostea.
În această lucrare autorul se transpune în gândurile și acțiunile personajului principal.
Protagonistul – Dionis visează să trăiască într-o altă epocă, în epoca lui Alexandru cel Bun. Pentru el ‘’visul era viața, iar viața un vis’’.
Citind într-o noapte o carte de astronomie, adoarme și visează că s-a întors în trecut, cu 500 de ani. Este călugăr – călugărul Dan și el are un prieten, un îndrumător – Maestrul Ruben.
Ruben îi deschide secretele de călătorie în timp și în spațiu a sufletului, și îl preîntîmpină de capcana lăsată de Diavol…
Dan studiind cartea devine o umbră nemuritoare și decide să-și ia și umbra iubitei lui – Maria, cu el.
Ei erau fericiți împreună în ceruri, pînă în momentul cînd Dan nu căzu în capcana Diavolului.
Citiți această lucrare și aflați ce s-a întîmplat cu Dionis pînă la urmă, și oare o va mai revedea el vreodată pe Maria? Și oare care este capcana Diavolului? Și cine visează defapt, Dionis sau Dan?
În fine, recomand această nuvelă scurtă pentru cei cărora le sunt dragi lucrările filozofice și care doresc să mai cunoască o lume, deoarece fiecare carte este o lume aparte.
Sursa
2013-10-21 13:25:44