Sinteza ședinței Primăriei din 21 octombrie 2013
Salubrizarea de toamnă
În această perioadă frunzișul căzut va fi adunat în totalitate doar din parcurile centrale ale capitalei, în toate celelalte grădini publice - vor fi adunate doar frunzele de pe aleele centrale și de pe trotuare. Declarațiile au fost făcute de către șeful de la spații verzi, E.Haruță. Săptămîna trecută au fost evacuate 143 de rute de gunoi.
Asfaltarea drumurilor din oraș și suburbii
Chiar dacă în acest an în suburbii s-au efectuat lucrări de reparație a drumurilor în valoare de circa 27 milioane lei (cu 4 milioane mai mult decît era stabilit inițial), o parte dintre localitățile municipiului Chișinău (Cricova, Tohatin) încă nu au beneficiat de programul anual de asfaltare. Constatarea a fost făcută astăzi de către primarul, Dorin Chirtoacă.
În acest sens, Chirtoacă a solicitat ca pentru anul viitor să fie stabilit un grafic de efectuare a lucrărilor, în care să fie indicate termene concrete pentru fiecare localitate în parte „ Dacă nu există capacitate la nivelul unui singur antreprenor, trebuie să mai luăm alți subantreprenori, dar toate localitățile trebuie să beneficieze de lucrări de reparație în timp util. De cîte ori am mers în suburbii, drumul de acces era cu probleme. Nu este în regulă. Trebuie să trecem la alt nivel. În mod normal, lucrările de bază trebuie finalizate la 1 octombrie, în cel mai rău caz.”, a conchis Chirtoacă.
Șeful regiei „Exdrupo”, Efim Cheptănari a declarat în cadrul ședinței de astăzi că la etapa actuală lucrări de asfaltare se fac doar în curțile de blocuri locative. Astfel, săptămîna precedentă au fost efectuate lucrări pe 29 de adrese. În această săptămînă sînt preconizate lucrări de plombare pe următoarele străzi: Docuceav, Testimițeanu, Academiei, Sprîncenoaia, Alexandrescu, Alba-Iulia, Poștei, M.Costin, T.Vladimirescu, Socoleni, Moscovei. În ziua de 26 octombrie sînt planificate lucrări de frezare la intersecția str.Bănulescu-Bodoni -Cosmonauților se va interveni cu freza.
Pentru perioada rece a anului, regia „Exdrupo” și-a planificat o rezervă de asfalt rece de circa 500 de tone. Potrivit declarațiilor lui Efim Cheptănari în sezonul trecut au fost consumate peste 1200 tone. „Sperăm că în această iarnă nu va fi o astfel de iarnă ca în sezonul tercut. Dacă va ma fi nevoie – vom mai comanda. ”, a spus Cheptănari.
Chirtoacă: „Pietonala, supranumită și mizeria Chișinăului”
„Săptămîna trecută s-a lucrat pe porțiunea Columna și Alexandru cel Bun. Au fost efectuate lucrările de pozare a conductelor de apă și canalizare pentru patru pavilioane comerciale, planificate a fi amplasate pe această stradă. Sîmbătă și-a început activitatea de pozare a cablurilor electrice Regia „Lumteh””, a declarat Ion Carpov, arhitectul -șef interimar al Chișinăului, care a prezentata astăzi un raport al lucrărilor îndeplinite pe acest segment.
Săptămîna viitoare urmează să ajungă primul transport de piatră de pavaj, ce urmează a fi instalată pînă pe data de 10 noiembrie 2013. Și de această dată, Dorin Chirtoacă a solicitat să i se prezinte un calendar al executării lucrărilor. „Lucrurile trebuie fixate într-un calendar, ținînd cont și de eventualele probleme ce pot apărea din cauza condițiilor meteo. Rog să fie stabilit un calendar de executare a lucrărilor, ca să ne putem ghida de el și să nu mai avem atîtea discuții în societate”, a concluzionat Chirtoacă.
Proiectul BERD de renovare a 6 străzi centrale din Chișinău
Pachetul de documente, elaborat de „Chișinău Proiect” a fost transmis către BERD, pentru a fi analizat. În cadrul ședinței de astăzi a serviciilor primăriei, Igor Gamrețki, șeful Direcției generale transport și căi de comunicație, a solicitat permisiunea primarului de a începe lucrările de pozare a cablurilor electrice. Lucrările urmînd să se desfășoare pe trotuarele de pe bd. Ștefan cel Mare.
Anterior, s-a menționat că odată cu începerea reconstrucției bulevardului Ștefan cel Mare, aproximativ 300 de arbori riscă să fie defrișați. Copacii fiind un impediment în pozarea unor canale speciale pentru rețelele de comunicații (una din condiţiile finanţării au fost ca toate reţelele tehnico-edilitare să fie luate în nişte canale speciale.)
În cadrul ședinței de astăzi primarul s-a interesat dacă s-au făcut modificări la proiectul inițial, pentru a reduce numărul copaciilor ce urmează a fi defrișați.
„Unele modificări le-am făcut, dar nu este încă totul sigur. Am deplasat canalul, astfel ca să fie alături de bordură. Dar, pe parcursul construcțiilor pot fi modificări. La fiecare porțiune de drum vom ieși la fața locului ca să vedem care e situația reală. Harta de care dispunem nu ne poate furniza informații exacte ”, a explicat P.Cazacu, arhitectul șef al institutului „Chișinăuproiect”.
Reamintim, că Banca Europenă pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a acordat 22 de milioane de euro pentru reconstrucția a șase străzi centrale din capitală: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, str. Constantin Negruzzi, str. Tighina, str. Vasile Alecsandri, str. Alexandru cel Bun și str. 31 August 1989.
Transportul în comun – probleme la zi
Dorin Chirtoacă a declarat că în ultima vreme se fac speculații în ceea ce privește costul unui troleibuz asamblat la Chișinău. „ Se spune că ne-ar costa scump asamblarea troleibuzelor la Chișinău. Vreau să vă spun că prețul unui troleibuz asambalat la noi, este cu circa 10 mii de euro mai ieftin, decît unul asamblat în Belorusia. La tenderul care a avut loc la Bălți, uzina producătoare din Belorusia a venit cu o ofertă de circa 160 mii euro, pe cînd un troleibuz similar, asamblat la noi, ajunge la 150 mii euro.”, a concretizat Chirtoacă.
Potrivit informațiilor oferite de către șefa Direcției Finanțe, Veronica Herța în bugetul anului viitor au fost planificate circa 50 milioane lei pentru reînnoirea parcului de troleibuze din Chișinău.
Gheorghe Morgoci, șeful Regiei de transport electric a declarat că în primele șapte luni ale anului 2013, regia, pe care o conduce, a acumulat venituri cu circa 10% mai mari decît în perioada similară a anului trecut. În cazul Parcului urban de de autobuze – acumulările au rămas la nivelul anului precedent, iar numărul de călători n-a fost mărit.
***
Potrivit unei indicații anterioare a primarului, în fiecare stație de așteptare ar trebui să fie afișat orarul curselor. În cadrul ședinței de astăzi, Chirtoacă s-a arătat nemulțumit de nerespectarea acestui lucru, menționînd că în multe stații orarul lipsește, iar în altele este deteriorat și necesită a fi schimbat mult mai des, decît se face la ora actuală.
Chiar dacă a fost asigurat de către șeful Regiei de transport electric, Gheorghe Morgoci și directorul Parcului urban de autobuze, Iacob Capcela că respectivele orare sînt schimbate ori de cîte ori e nevoie, Dorin Chirtoacă a îndemnat presa să verifice acest lucru. „Vom vedea în ce măsură răspunsurile Dvs corespund cu realitatea, dar sînt sigur că nu corespund. Nu înțeleg de ce trebuie să revin la subiecte de acest gen”, a subliniat Chirtoacă.
Se actualizează…
The post Sinteza ședinței Primăriei din 21 octombrie 2013 appeared first on Bloguvern.
Sursa
2013-10-21 10:11:48