246238 cazuri COVID-19 în Moldova
8319 – cazuri active
232328 – cazuri vindecate
5591 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 20 aprilie 2021 ora 12:20


Sinteza ședinței Primăriei din 21 octombrie 2013

Salubrizarea de toamnă

În această perioadă frunzișul căzut va fi adunat în totalitate doar din parcurile centrale ale capitalei, în toate celelalte grădini publice  - vor fi adunate doar frunzele de pe aleele centrale și de pe trotuare. Declarațiile au fost făcute de către șeful de la spații verzi, E.Haruță. Săptămîna trecută au fost evacuate 143 de rute de gunoi.

 

Asfaltarea drumurilor din oraș și suburbii

Chiar dacă în acest an în suburbii s-au efectuat lucrări de reparație a drumurilor în valoare de circa 27 milioane lei (cu 4 milioane mai mult decît era stabilit inițial), o parte dintre localitățile municipiului Chișinău (Cricova, Tohatin) încă nu au beneficiat de programul anual de asfaltare. Constatarea a fost făcută astăzi de către primarul, Dorin Chirtoacă.

În acest sens, Chirtoacă a solicitat ca pentru anul viitor să fie stabilit un  grafic de efectuare a lucrărilor, în care să fie indicate termene concrete pentru fiecare localitate în parte „ Dacă nu există capacitate la nivelul unui singur antreprenor, trebuie să mai luăm alți subantreprenori, dar toate localitățile trebuie să beneficieze de lucrări de reparație în timp util. De cîte ori am mers în suburbii, drumul de acces era cu probleme. Nu este în regulă. Trebuie să trecem la alt nivel. În mod normal, lucrările de bază trebuie finalizate la 1 octombrie,  în cel mai rău caz.”, a conchis Chirtoacă.

Șeful regiei „Exdrupo”, Efim Cheptănari a declarat în cadrul ședinței de astăzi că la etapa actuală lucrări de asfaltare se fac doar în curțile de blocuri locative. Astfel, săptămîna precedentă au fost efectuate lucrări pe 29 de adrese.  În această săptămînă sînt preconizate lucrări de plombare pe următoarele străzi: Docuceav, Testimițeanu, Academiei, Sprîncenoaia, Alexandrescu, Alba-Iulia, Poștei, M.Costin, T.Vladimirescu, Socoleni, Moscovei.  În ziua de 26 octombrie sînt planificate lucrări de frezare la intersecția str.Bănulescu-Bodoni -Cosmonauților se va interveni cu freza.

Pentru perioada rece a anului, regia „Exdrupo” și-a planificat o rezervă de asfalt rece de circa 500 de tone.  Potrivit declarațiilor lui Efim Cheptănari  în sezonul trecut au fost consumate peste 1200 tone. „Sperăm că în această iarnă nu va fi o astfel de iarnă ca în sezonul tercut.  Dacă va ma fi nevoie – vom mai comanda. ”, a spus  Cheptănari.

 

 Chirtoacă: „Pietonala, supranumită și mizeria Chișinăului”

„Săptămîna trecută s-a lucrat pe porțiunea Columna și Alexandru cel Bun. Au fost efectuate lucrările de  pozare a conductelor de apă și canalizare pentru patru pavilioane comerciale, planificate a fi amplasate pe această stradă.  Sîmbătă și-a început activitatea de pozare a cablurilor electrice  Regia „Lumteh””, a declarat Ion Carpov, arhitectul -șef interimar al Chișinăului, care a prezentata astăzi un raport al lucrărilor îndeplinite pe acest segment.

Săptămîna viitoare urmează să  ajungă  primul transport de piatră de pavaj, ce urmează a fi instalată pînă pe data de 10 noiembrie 2013. Și de această dată,  Dorin Chirtoacă a solicitat să i se prezinte un calendar al executării lucrărilor. „Lucrurile trebuie fixate într-un calendar, ținînd cont și de eventualele probleme ce pot apărea din cauza condițiilor meteo. Rog să fie stabilit un calendar de executare a lucrărilor, ca să ne putem ghida de el și să nu mai avem atîtea discuții în societate”, a concluzionat Chirtoacă.

 

Proiectul  BERD de renovare a 6 străzi centrale din Chișinău

Pachetul de documente, elaborat de „Chișinău Proiect” a fost transmis  către BERD,  pentru a fi analizat. În cadrul ședinței de astăzi a serviciilor primăriei, Igor Gamrețki, șeful  Direcției generale transport și căi de comunicație, a solicitat permisiunea primarului de a începe lucrările de pozare a cablurilor electrice. Lucrările urmînd să se desfășoare pe trotuarele de pe bd. Ștefan cel Mare.

Anterior, s-a menționat că odată cu începerea reconstrucției bulevardului Ștefan cel Mare, aproximativ 300 de arbori riscă să fie defrișați. Copacii fiind un impediment în pozarea unor canale speciale pentru rețelele de comunicații (una din condiţiile finanţării au fost ca toate reţelele tehnico-edilitare să fie luate în nişte canale speciale.)

În cadrul ședinței de astăzi primarul s-a interesat dacă s-au făcut modificări la proiectul inițial, pentru a reduce numărul copaciilor ce urmează a fi defrișați.

„Unele modificări le-am făcut, dar nu este încă totul sigur. Am deplasat canalul, astfel ca să fie alături de bordură. Dar, pe parcursul construcțiilor pot fi modificări. La fiecare porțiune de drum vom ieși la fața locului ca să vedem care e situația reală.  Harta de care dispunem nu ne poate furniza informații exacte ”, a explicat P.Cazacu, arhitectul șef al institutului „Chișinăuproiect”.

Reamintim, că Banca Europenă pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare  a acordat 22 de milioane de euro pentru reconstrucția a șase străzi centrale din capitală: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, str. Constantin Negruzzi, str. Tighina, str. Vasile Alecsandri, str. Alexandru cel Bun și str. 31 August 1989.

 

Transportul în comun – probleme la zi

Dorin Chirtoacă a declarat că în ultima vreme se fac speculații în ceea ce privește costul unui troleibuz asamblat la Chișinău. „ Se spune că ne-ar costa scump asamblarea troleibuzelor la Chișinău. Vreau să vă spun că prețul unui troleibuz asambalat la noi, este cu circa 10 mii de euro mai ieftin,  decît unul asamblat în Belorusia. La tenderul care a avut loc la Bălți, uzina producătoare din Belorusia a venit cu o ofertă de circa 160 mii euro, pe cînd un troleibuz similar, asamblat la noi,  ajunge la 150 mii euro.”, a concretizat Chirtoacă.

Potrivit informațiilor oferite de către șefa Direcției Finanțe, Veronica Herța  în bugetul anului viitor au fost planificate circa 50 milioane lei pentru reînnoirea parcului de troleibuze din Chișinău.

Gheorghe Morgoci, șeful Regiei de transport electric a declarat că în primele șapte luni ale anului 2013, regia, pe care o conduce, a acumulat venituri cu circa 10% mai mari decît în perioada similară a anului trecut. În cazul Parcului urban de de autobuze – acumulările au rămas la nivelul anului precedent, iar numărul de călători n-a fost mărit.

***

Potrivit unei indicații anterioare a primarului, în fiecare stație de așteptare ar trebui să fie afișat  orarul curselor. În cadrul ședinței de astăzi, Chirtoacă s-a arătat nemulțumit de nerespectarea acestui lucru, menționînd că în multe stații orarul lipsește, iar în altele este deteriorat și necesită a fi schimbat mult mai des, decît se face la ora actuală.

Chiar dacă a fost asigurat de către șeful Regiei de transport electric, Gheorghe Morgoci și directorul Parcului urban de autobuze, Iacob Capcela  că respectivele orare sînt schimbate ori de cîte ori e nevoie, Dorin Chirtoacă a îndemnat presa să verifice acest lucru. „Vom vedea în ce măsură răspunsurile Dvs corespund cu realitatea, dar sînt sigur că nu corespund. Nu înțeleg de ce trebuie să revin la subiecte de acest gen”, a subliniat Chirtoacă.

 

Se actualizează…

 

The post Sinteza ședinței Primăriei din 21 octombrie 2013 appeared first on Bloguvern.


Sursa
2013-10-21 10:11:48Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:51:20Lista scurtă a Premiilor UE pentru Literatură, 2021. Republica Moldova, pe contrasens —» Gheorghe Erizanu
12:00:00Introducing a new design for the WordPress apps —» Veaceslav Bunduche
09:43:52DIN POEZIA RUSĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
06:50:36Cum a ajuns Filat să-l preseze pe Șor sau „Давай познакомимся, Илан!” —» un alt blog
06:07:44Rețetă delicioasă de Brownie Cake cu produsele Dr.Oetker —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio
02:42:24Paraziții de like-uri —» Natan Garstea
23:22:14Ils sont partout! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
07:00:23Maratonul de rugăciune pentru țară și biserici —» Moldova Creștină
05:41:19Lucruri pe care le recomand pentru primele luni cu bebe și care mi-au făcut viața mai ușoară —» Sunt MAMĂ!
21:06:21Primarul din Căzănești te bate dacă filmezi. Polițiste în acțiune! —» Curaj.TV | Media alternativă
20:11:27Poliţist blajin fără mască, călare pe motor, defila prin zona Obor —» Curaj.TV | Media alternativă
14:38:22Schimbările —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
12:01:55Preşedintele Ucrainei cere ca țara sa să fie primită în NATO şi UE: „Nu putem sta la nesfârşit în sala de aşteptare” —» Elena Robu
07:00:25Curat nu doar în Post —» Moldova Creștină
21:15:08What’s New in the Block Editor: New Page Layout Picker, Better Block Transformation Options, and More —» costica
19:59:00Despre limitele/pericolele libertății de exprimare #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
15:43:50Maia Sandu și nepoții lui Voronin —» Gheorghe Erizanu
13:41:25Cu grijă pentru alții —» Moldova Creștină
13:20:29Retete de Pasti – brosura online la doar 2.90 EURO —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
12:41:22Curtea Constituțională: Sunt întrunite condițiile de dezolvare a Parlamentului —» Elena Robu
08:40:35Va fi sau nu dizolvat Parlamentul de la Chișinău? Discursul Maiei Sandu la Curtea Constituțională —» Elena Robu
08:22:14Ce semnifică Termenul Creativitate ? —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
06:39:52DACĂ ÎNCEPE RĂZBOIUL ÎN UCRAINA… —» Nicolae Federiuc
05:55:39Ap și, alde macovei și angajații din media le-au mulțumit la cei din Partidul Șor și „Pentru Moldova”? —» un alt blog
20:22:00Inspecție civică la Ciulnița (2 p) —» Curaj.TV | Media alternativă