Sinteza săptămânală a politicilor publice (SSPP)

Sinteza săptămânală a politicilor publice este o rubrică creată pentru a rezuma săptămînal activitățile ministerelor. Astfel  să vă prezentăm pe scurt cum trăiesc și ce-au mai făcut ministerele noastre în perioada 14- 18 octombrie 2013

Așadar, să purcedem!

Ministerul Economiei

 mec                     

-          Viceministrul Economiei, Dumitru Godoroja, s-a întâlnit cu fondatorul și conducătorul companiei italiene „La Triveneta Cavi” care intenționează să desfășoare un proiect investițional și să deschidă o uzină de cabluri pe teritoriul Parcului Industriaș din Strășeni.

-          A fost înaintat proiectul de lege care prevede drept scop utilzarea pe larg a potențialului surselor de energie regenerabile.

-          Viceministrul Economiei, Dumitru Godoroja a participat la reuniunea Consiliului Consultativ al CSI pentru protecția drepturilor consumatorului prezidată de șeful Rospotrebnadzor, Ghenadii Onișcenko.

-          Guvernul a aprobată propunerea Ministerului Economiei privind reorganizarea SA „Uzina de Tractoare „TRACOM” prin fuziunea cu SA „ForjaCom”

 

Ministerul Finanțelor

minfin                   

-          În contextul trecerii Republicii Moldova la noile Standarde Naționale de Contabilitate, acestea vor fi publicate în Monitorul Oficial împreună cu Planul general de conturi contabile.

-          A fost perfectat proiectul de lege ce ține realizarea politicii fiscale și vamale pentru anul 2014

Ministerul Justiției

justice                        

-          Ministrul Justiției, Oleg Efrim a prezentat un pachet de proiecte de lege care prevede  normele de răspundere disciplinară a judecătorilor, stabilirea unor sancțiuni mai dure pentru judecătorii corupți, testarea integrității profesionale a funcționarilor publici, precum și majorarea salariilor pentru judecători.

-          Pe lângă aceasta au  fost introduse noi reglementări în calcularea salariilor judecătorilor și a fost stabilit cine va prezenta Guvernul în Parlament sau la Curtea Constituțională.

-          A fost înaintat proiectul de lege privind organizarea activității notarilor.

Ministerul Afacerilor Interne

mai                           

-          A fost inaugurat Centrul de Monitorizare și Control Trafic al Inspectoratului Național de Patrulare al IGP.

-          În perioada 15-17 octombrie s-a desfășurat atelierul de lucru cu genericul „Tehnici speciale de investigații”.

-          A fost aprobată semnarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Macedonia privind cooperarea polițienească.

-          A fost modificată legea privind Regimul strrăinilor în Moldova și au fost stabilite noi norme în eliberarea vizelor în situații de excepție.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene

maeie                    

-          Au fost inițiate negocierile asupra proiectului Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind protecția reciprocă a informațiilor clasificate.

-          Guvernul a aprobat introducerea modificărilor în Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind colaborarea în domeniul telecomunicațiilor guvernamentale.

Ministerul Apărării

army                          

-          O echipă operațională a Armatei Naționale a demarat lucrările de pregătire pentru scoaterea în afara țării a deșeurilor de pesticide stocate în depozitul unei gospodării agricole din orașul Taraclia.

Ministerul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale

constructii

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare

agricultura                        

-          Reprezentanții Ministerului Agriculturii au evaluat implementarea tehnologiei No-Till TWIN-ROW cu tehnică americană KINZE în asolamentele republicii.

-          Ministrul Vasile Bumacov a avut o întrevedere cu Consulul Onorific al Republicii Moldova în India. Aceștia au discutat despre noi posibilități de diversificare a pieței de desfacere pentru produsele agroalimentare din Republica Moldova, precum și despre extinderea accesului vinificatorilor pe piața Indiei.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor

transporturi                                

-          Guvernul a aprobat inițierea negocierilor asupra Proiectului cu privire la modificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei cu privire la activitatea transportului feroviar

Ministerul Mediului

mediu                             

-          A avut loc ședința ordinară a Colegiului Ministerului Mediului în cadrul căreia a fost prezentată și pusă în discuție Strategia de Mediu pentru perioada 2014-2024

-          A fost lansat proiectul de „Consolidare a capacităților pentru stabilirea gestionării adecvate a fluxului de deșeuri electrice și electronice în Republica Moldova”.

-          Ministerul Mediului al RM a semnat convenția de la Minamata, Japonia, ce presupune elaborarea instrumentului global cu efect juridic obligatoriu în domeniul mercurului.

Ministerul Educației

edu                   

-          A fost elaborată și publicată Politica de contabilitate tip pentru instituțiile publice subordonate Ministerului Educației

-          S-a stabilit că Ora Ecologică privind Securitatea Chimică va avea loc în perioada 21-25 octombrie 2013.

-          Viceministrul Educației, Igor Grosu, și Președintele Uniunii Europene la Șah, Silvio Danailov, au semnat un acord de colaborare în vederea sporirii rolului șahului în educația tinerei generații.

Ministerul Culturii

culture                    

-          Ministerul Culturii împreunpă cu Academia de Științe au colaborat la editarea volumelor 5 și 6 din ediția Ion Druță. Opere alese în 8 volume.

-          Guvernul a hotărât să transmită Organizației Concertistice și de Impresariat „Moldova-Concert” cu titlu gratuit și spre gestiune economică spațiile din Centrul frigorific al Casei Guvernului.

Ministerul Muncii, Protecției Sociale șI Familiei

 munca                 

-          A intrat în vigoare Hotărârea de Guvern cu privire la salarizarea medicilor rezidenți, conform căreia, medicii rezidenți, pe lângă bursa de 900 lei, vor beneficia și de salariul de medic începător de 2000 lei.

-          Ministerul Sănătăţii, cu suportul Biroului de Ţară al Organizației Mondiale a Sănătăţii, a dat start seriei de dialoguri de politici în domeniul sănătăţii organizate la nivel territorial

-          Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu Centrul Naţional de  Transfuzie a Sângelui şi Uniunea Naţională a Studenţilor şi Tineretului din Republica Moldovaa organizat Campania de donare voluntară de sânge în rândul tineretului.

-          A fost adoptată Hotărârea de Guvern privind inițierea negocierea asupra proiectului Acordului privind colaborarea statelor-membre ale CSI în domeniul asigurării medicale a lucrătorilor migranți și a membrilor familiilor acestora.

Ministerul Tehnologiilor Informației și Comunicațiilor

mtic                                       

-          La Comrat s-a prezentat și s-a discutat Strategia Moldova Digitală 2020

-          Guvernul a adoptat modificarea în lege conform căreia „Poșta Moldovei” va putea conlucra alături de insituțiile financiar-bancare pentru dreptul de a achita ajutorul social și ajutorul pentru perioada rece a anului.

-          Au fost inițiate negocierile asupra proiectului Acordului dintre Guvernul RM și Guvernul Georgiei privind cooperarea în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor.

Ministerul Tineretului și Sportului

tineri                                

-          Ministerul Tineretului și Sportului împreună cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova a lasnat proiectul „Academia Lucrătorului de Tineret”, proiect ce urmărește instruirea a 25 lucrători de tineret din toate raioanele țării.

-          A fost prezentat Raportul despre progresele și dificultățile întâmpinate în procesul de realizare a Planului de Acțiuni pentru anii 2012-2013.

 

În loc de Post Scriptum

Stimați comunicatori ai ministerelor citate, dacă mai aveți informații utile, care ar trebui să fie prezentate  și doriți ca activitatea ministerului pe care îl reprezentați să fie reflectată în rubrica dată, vă invităm să publicați  informațiile pe site-ul oficial al instituției  sau să le expediați pe adresa: info.bloguvern@gmail.com. Vă mulțumim anticipat pentru transparență și participare!

The post Sinteza săptămânală a politicilor publice (SSPP) appeared first on Bloguvern.


Sursa
2013-10-21 10:11:12Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

08:52:45Aeroportul nu va mai fi al poporului, ne-am bucurat destul. Îl vom da pe mâini bune, de această dată, are Spînu grijă —» Nicolae Federiuc
07:11:202023 - BILANȚ LA BALANȚE —» Leo Butnaru
18:02:33With WordPress.com, This Novelist’s Success Is No Mystery —» ada rosu
17:38:46CUMPĂRĂTURI CU DEMNITATE PENTRU TOATĂ FAMILIA —» Asociaţia Obştească "Demos"
17:22:44Ребята и зверята —» Asociaţia Obştească "Demos"
17:05:09🌳De vorbă despre păduri. Moinești Mai Verde —» Curaj.TV | Media alternativă
15:50:37O... DECONSPIRARE DE LA „LUCEAFĂRUL”. Mulțumesc! —» Leo Butnaru
14:21:28Реставрация памятника Христо Ботеву в Кишиневе в 2023 году —» Biblioteca Hristo Botev
09:18:57Duhul Sfânt și vorbirea în alte limbi —» Moldova Creștină
07:24:15Dacă nu-i laie, atunci poate fi bălaie. Federalizarea, ca alternativă pentru „integrarea în UE”? —» Nicolae Federiuc
13:01:50Reflecții despre lectura literaturii scrise de autoarea Lilia Bicec-Zanardelli —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
12:56:15REFLECȚII DESPRE LECTURA LITERATURII SCRISE DE AUTOAREA LILIA BICEC-ZANARDELLI —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
07:07:51Atenție! Se anunță concurs la funcția de director adjunct pentru educație! —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
19:22:30State of the Word 2023: Watch Live on December 11 —» Ileana Pîrgaru
14:46:55Vernisaj la Liceul Teoretic „Miguel de Cervantes Saavedra” din Chișinău —» BiblioCity
14:17:26Образ Кишинева в поэзии и искусстве —» BiblioCity
09:44:03Lansarea volumului „Competența de comunicare” de Maria Hadîrcă —» BiblioCity
09:25:09Galileo ediția a XI-a, 16-17.12.2023 —» Fizica pentru Moldova
05:07:13POEȚI AI AVANGARDEI UCRAINENE —» Leo Butnaru
17:57:49DOUĂ NUVELETE —» Leo Butnaru
17:36:15Brigadirul a dus singur caleașca cu ceapă acasă —» Moldova Creștină
16:13:20Despre persoane cu dizabilități – Microfonul liber —» Curaj.TV | Media alternativă
15:55:39Enhanced WordPressing With the Updated Jetpack Mobile App —» Ileana Pîrgaru
13:30:13 —» blog cultural
13:18:07”Не читал, но осуждаю!” —» blog cultural