247391 cazuri COVID-19 în Moldova
7544 – cazuri active
234204 – cazuri vindecate
5643 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 21 aprilie 2021 ora 23:20


Sinteza săptămânală a politicilor publice (SSPP)

Sinteza săptămânală a politicilor publice este o rubrică creată pentru a rezuma săptămînal activitățile ministerelor. Astfel  să vă prezentăm pe scurt cum trăiesc și ce-au mai făcut ministerele noastre în perioada 14- 18 octombrie 2013

Așadar, să purcedem!

Ministerul Economiei

 mec                     

-          Viceministrul Economiei, Dumitru Godoroja, s-a întâlnit cu fondatorul și conducătorul companiei italiene „La Triveneta Cavi” care intenționează să desfășoare un proiect investițional și să deschidă o uzină de cabluri pe teritoriul Parcului Industriaș din Strășeni.

-          A fost înaintat proiectul de lege care prevede drept scop utilzarea pe larg a potențialului surselor de energie regenerabile.

-          Viceministrul Economiei, Dumitru Godoroja a participat la reuniunea Consiliului Consultativ al CSI pentru protecția drepturilor consumatorului prezidată de șeful Rospotrebnadzor, Ghenadii Onișcenko.

-          Guvernul a aprobată propunerea Ministerului Economiei privind reorganizarea SA „Uzina de Tractoare „TRACOM” prin fuziunea cu SA „ForjaCom”

 

Ministerul Finanțelor

minfin                   

-          În contextul trecerii Republicii Moldova la noile Standarde Naționale de Contabilitate, acestea vor fi publicate în Monitorul Oficial împreună cu Planul general de conturi contabile.

-          A fost perfectat proiectul de lege ce ține realizarea politicii fiscale și vamale pentru anul 2014

Ministerul Justiției

justice                        

-          Ministrul Justiției, Oleg Efrim a prezentat un pachet de proiecte de lege care prevede  normele de răspundere disciplinară a judecătorilor, stabilirea unor sancțiuni mai dure pentru judecătorii corupți, testarea integrității profesionale a funcționarilor publici, precum și majorarea salariilor pentru judecători.

-          Pe lângă aceasta au  fost introduse noi reglementări în calcularea salariilor judecătorilor și a fost stabilit cine va prezenta Guvernul în Parlament sau la Curtea Constituțională.

-          A fost înaintat proiectul de lege privind organizarea activității notarilor.

Ministerul Afacerilor Interne

mai                           

-          A fost inaugurat Centrul de Monitorizare și Control Trafic al Inspectoratului Național de Patrulare al IGP.

-          În perioada 15-17 octombrie s-a desfășurat atelierul de lucru cu genericul „Tehnici speciale de investigații”.

-          A fost aprobată semnarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Macedonia privind cooperarea polițienească.

-          A fost modificată legea privind Regimul strrăinilor în Moldova și au fost stabilite noi norme în eliberarea vizelor în situații de excepție.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene

maeie                    

-          Au fost inițiate negocierile asupra proiectului Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind protecția reciprocă a informațiilor clasificate.

-          Guvernul a aprobat introducerea modificărilor în Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind colaborarea în domeniul telecomunicațiilor guvernamentale.

Ministerul Apărării

army                          

-          O echipă operațională a Armatei Naționale a demarat lucrările de pregătire pentru scoaterea în afara țării a deșeurilor de pesticide stocate în depozitul unei gospodării agricole din orașul Taraclia.

Ministerul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale

constructii

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare

agricultura                        

-          Reprezentanții Ministerului Agriculturii au evaluat implementarea tehnologiei No-Till TWIN-ROW cu tehnică americană KINZE în asolamentele republicii.

-          Ministrul Vasile Bumacov a avut o întrevedere cu Consulul Onorific al Republicii Moldova în India. Aceștia au discutat despre noi posibilități de diversificare a pieței de desfacere pentru produsele agroalimentare din Republica Moldova, precum și despre extinderea accesului vinificatorilor pe piața Indiei.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor

transporturi                                

-          Guvernul a aprobat inițierea negocierilor asupra Proiectului cu privire la modificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei cu privire la activitatea transportului feroviar

Ministerul Mediului

mediu                             

-          A avut loc ședința ordinară a Colegiului Ministerului Mediului în cadrul căreia a fost prezentată și pusă în discuție Strategia de Mediu pentru perioada 2014-2024

-          A fost lansat proiectul de „Consolidare a capacităților pentru stabilirea gestionării adecvate a fluxului de deșeuri electrice și electronice în Republica Moldova”.

-          Ministerul Mediului al RM a semnat convenția de la Minamata, Japonia, ce presupune elaborarea instrumentului global cu efect juridic obligatoriu în domeniul mercurului.

Ministerul Educației

edu                   

-          A fost elaborată și publicată Politica de contabilitate tip pentru instituțiile publice subordonate Ministerului Educației

-          S-a stabilit că Ora Ecologică privind Securitatea Chimică va avea loc în perioada 21-25 octombrie 2013.

-          Viceministrul Educației, Igor Grosu, și Președintele Uniunii Europene la Șah, Silvio Danailov, au semnat un acord de colaborare în vederea sporirii rolului șahului în educația tinerei generații.

Ministerul Culturii

culture                    

-          Ministerul Culturii împreunpă cu Academia de Științe au colaborat la editarea volumelor 5 și 6 din ediția Ion Druță. Opere alese în 8 volume.

-          Guvernul a hotărât să transmită Organizației Concertistice și de Impresariat „Moldova-Concert” cu titlu gratuit și spre gestiune economică spațiile din Centrul frigorific al Casei Guvernului.

Ministerul Muncii, Protecției Sociale șI Familiei

 munca                 

-          A intrat în vigoare Hotărârea de Guvern cu privire la salarizarea medicilor rezidenți, conform căreia, medicii rezidenți, pe lângă bursa de 900 lei, vor beneficia și de salariul de medic începător de 2000 lei.

-          Ministerul Sănătăţii, cu suportul Biroului de Ţară al Organizației Mondiale a Sănătăţii, a dat start seriei de dialoguri de politici în domeniul sănătăţii organizate la nivel territorial

-          Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu Centrul Naţional de  Transfuzie a Sângelui şi Uniunea Naţională a Studenţilor şi Tineretului din Republica Moldovaa organizat Campania de donare voluntară de sânge în rândul tineretului.

-          A fost adoptată Hotărârea de Guvern privind inițierea negocierea asupra proiectului Acordului privind colaborarea statelor-membre ale CSI în domeniul asigurării medicale a lucrătorilor migranți și a membrilor familiilor acestora.

Ministerul Tehnologiilor Informației și Comunicațiilor

mtic                                       

-          La Comrat s-a prezentat și s-a discutat Strategia Moldova Digitală 2020

-          Guvernul a adoptat modificarea în lege conform căreia „Poșta Moldovei” va putea conlucra alături de insituțiile financiar-bancare pentru dreptul de a achita ajutorul social și ajutorul pentru perioada rece a anului.

-          Au fost inițiate negocierile asupra proiectului Acordului dintre Guvernul RM și Guvernul Georgiei privind cooperarea în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor.

Ministerul Tineretului și Sportului

tineri                                

-          Ministerul Tineretului și Sportului împreună cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova a lasnat proiectul „Academia Lucrătorului de Tineret”, proiect ce urmărește instruirea a 25 lucrători de tineret din toate raioanele țării.

-          A fost prezentat Raportul despre progresele și dificultățile întâmpinate în procesul de realizare a Planului de Acțiuni pentru anii 2012-2013.

 

În loc de Post Scriptum

Stimați comunicatori ai ministerelor citate, dacă mai aveți informații utile, care ar trebui să fie prezentate  și doriți ca activitatea ministerului pe care îl reprezentați să fie reflectată în rubrica dată, vă invităm să publicați  informațiile pe site-ul oficial al instituției  sau să le expediați pe adresa: info.bloguvern@gmail.com. Vă mulțumim anticipat pentru transparență și participare!

The post Sinteza săptămânală a politicilor publice (SSPP) appeared first on Bloguvern.


Sursa
2013-10-21 10:11:12Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

05:43:54Parabellum* —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:56:49Tropic* —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:51:20Lista scurtă a Premiilor UE pentru Literatură, 2021. Republica Moldova, pe contrasens —» Gheorghe Erizanu
12:00:00Introducing a new design for the WordPress apps —» Veaceslav Bunduche
09:43:52DIN POEZIA RUSĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
19:57:50Prelecturi* —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:50:36Cum a ajuns Filat să-l preseze pe Șor sau „Давай познакомимся, Илан!” —» un alt blog
06:07:44Rețetă delicioasă de Brownie Cake cu produsele Dr.Oetker —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio
02:42:24Paraziții de like-uri —» Natan Garstea
23:22:14Ils sont partout! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:05:08Primate* —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:00:23Maratonul de rugăciune pentru țară și biserici —» Moldova Creștină
05:41:19Lucruri pe care le recomand pentru primele luni cu bebe și care mi-au făcut viața mai ușoară —» Sunt MAMĂ!
21:11:21”Cei care așteaptă rușii...”(parodie)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:06:21Primarul din Căzănești te bate dacă filmezi. Polițiste în acțiune! —» Curaj.TV | Media alternativă
20:11:27Poliţist blajin fără mască, călare pe motor, defila prin zona Obor —» Curaj.TV | Media alternativă
14:38:22Schimbările —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
12:01:55Preşedintele Ucrainei cere ca țara sa să fie primită în NATO şi UE: „Nu putem sta la nesfârşit în sala de aşteptare” —» Elena Robu
07:00:25Curat nu doar în Post —» Moldova Creștină
21:15:08What’s New in the Block Editor: New Page Layout Picker, Better Block Transformation Options, and More —» costica
19:59:00Despre limitele/pericolele libertății de exprimare #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
15:43:50Maia Sandu și nepoții lui Voronin —» Gheorghe Erizanu
13:41:25Cu grijă pentru alții —» Moldova Creștină
13:20:29Retete de Pasti – brosura online la doar 2.90 EURO —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
12:41:22Curtea Constituțională: Sunt întrunite condițiile de dezolvare a Parlamentului —» Elena Robu