RUSIA ȘI CONDUCTA LUI FILAT ȘI UNGUREANU



Fotografia de mai sus este făcută pe șantierul în care se construiește conducta de interconectare a rețelelor de gaz dintre România și Republica Moldova. Pe partea română, lucrările au demarat! 

Gândul că cele două state românești ar trebui să fie interconectate energetic, a apărut în cadrul primei ședințe comune de guvern, care a avut loc, în martie 2012, la Iași. Atunci, premierii Vlad Filat și Mihai Răzvan Ungureanu au semnat Parteneriatul strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. De asemenea, tot atunci s-a convenit adupra unor proiecte transfrontaliere comune ce țin de domeniile transporturilor şi al energiei și a fost discutat sprijinul pe care România îl va acorda pentru apropierea R. Moldova de Uniunea Europeană. Principalul proiect de pe ordinea de zi al ședinței comune de guvern a ținut de interconectarea pe gaz natural dintre Iaşi – Ungheni și proiectul liniei electrice Fâlciu – Goteşti.

La mai bine de un an distanță de eveniment, am putut vorbi de prezența la Chișinău a premierului român Victor Ponta care a sărbătorit pe 27 august 2013,  Ziua Independenței Republicii Moldova și a inaugurat, împreună cu premierul moldovean, Iurie Leancă și comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, începutul construcției gazoductului Iași - Ungheni.
Începerea lucrărilor la gazoduct reprezintă punerea în practică a declarației moldo – române privind cooperarea în domeniul securității energetice. Consilierul președintelui Băsescu, Iulian Chifu, nota cu acest prilej că, prin acest gazoduct, dacă are rezervele şi capacitatea de export, statul român are şansa de a prelua o parte importantă din piaţa energetică a Republicii Moldova şi a Ucrainei. 

Pe de altă parte, premierul român Victor Ponta, mai realist, a  afirmat că în urma explorărilor de gaze naturale din Marea Neagra și a explorării gazelor de șist, statul român va avea o producție care să asigure necesitatea de consum a României și Republicii Moldova. 

Începerea lucrărilor de constucție la gazoductul Iași-Ungheni este un semnal pe care Palatul Victoria îl transmite Cotroceniului, proiectele destinate Republicii Moldova se plasează dincolo de competiția politică internă și vor avea continuitate! 

Referindu-se la protestele antiamericane și împotriva exploatării gazelor de șist care au avut loc săptămâna trecută la Pungești, județul Vaslui, Traian Băsescu spunea : “Federația Rusă are interese ca România să nu își exploateze resursele energetice.”

Președintele român are dreptate, miza acestor proteste ține de resursele energetice. Aplicată și în România, tehnologia fracturării hidraulice și exploatarea gazelor de șist, poate aduce bunăstare atât pentru cei din Vaslui, dar și pentru basarabeni. Încercarea opririi exploatării și izgonirea americanilor de la Chevron face parte dintr-un scenariu pe care rușii l-au aplicat în Bulgaria. Apariția unui nou jucător pe piața europeană a gazului, nu numai că va aduce bunăstare statului român dar va da independență energetică Republicii Moldova. 


Repet, interconectarea rețelelor de gaz ale României și Republicii Moldova, adevărata declarație de “independență energetică a Chișinăului”, a fost gândită de Vlad Filat și Mihai Răzvan Ungureanu, primii care au avut puterea și dorința de a organiza prima ședință comună a Guvernelor României și Republicii Moldova. Pentru îndrăzneala domniilor lor, care a spart gheața neîncrederii, dar și pentru pragmaticile viziuni politico-economice cu care fostul sef al celui mai protejat serviciu secret românesc l-a convins pe colegul său de la Chișinău, cei doi, au avut de plătit - ambii au devenit între timp, ex-prim miniștri. Semn că cineva interesat, care știe bine că unde-s doi, puterea crește, cu mîna unora de la București, a luat măsurile de rigoare!


Sursa
2013-10-21 07:27:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

05:13:00EMIL CONSTANTINESCU FAȚĂ ÎN FAȚĂ CU SCRIITORII —» Leo Butnaru
18:29:48Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
03:27:00ORAȘUL GHEORGHE GHEORGHIU-DEJ PE... DON / Jurnal 19.IX.2015 —» Leo Butnaru
22:24:54Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:21:50Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
10:46:00MARE-MIC FOTBAL: BRAZILIA – GERMANIA 1-7! Jurnal / 9.VII.2014 —» Leo Butnaru
17:22:37Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:03:41Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
10:56:00Cum ne salvăm în caz de incendiu – sfaturi esențiale pentru toate situațiile —» Eleonora Lisnic în versuri
09:39:00Energocom a semnat un contract pe 3 ani cu OMV Petrom pentru livrarea de gaze naturale din Marea Neagră —» Eleonora Lisnic în versuri
05:33:00DIN POEMELE RECENTE —» Leo Butnaru
18:41:09Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:59:33Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
13:45:40Din loc, de pe loc, în loc de – câte fețe are cuvântul „loc”? (2) —» Moldova Creștină
12:10:54Premieră: spumant Orange —» Fine Wine
09:29:00ȘEICUL ȘI SÂNGELE SEMIT. SAU INVERS, SĂ NU SE SUPERE NIMENI —» Leo Butnaru
22:27:30Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
20:26:57Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:52:41Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:50:36Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
05:36:59Start admitere in clasa a 5-a, anul de studii 2025 -2026 —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
05:33:36Start admitere in clasa V-a, anul de studii 2025-2026 —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
05:22:00LA PLECAREA LUI VLADIMIR BEȘLEAGĂ —» Leo Butnaru
23:58:50Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:27:23©️ Smerenia unui om mare —» Licurici de suflet