240886 cazuri COVID-19 în Moldova
13549 – cazuri active
221968 – cazuri vindecate
5369 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 11 aprilie 2021 ora 06:20


RUSIA ȘI CONDUCTA LUI FILAT ȘI UNGUREANUFotografia de mai sus este făcută pe șantierul în care se construiește conducta de interconectare a rețelelor de gaz dintre România și Republica Moldova. Pe partea română, lucrările au demarat! 

Gândul că cele două state românești ar trebui să fie interconectate energetic, a apărut în cadrul primei ședințe comune de guvern, care a avut loc, în martie 2012, la Iași. Atunci, premierii Vlad Filat și Mihai Răzvan Ungureanu au semnat Parteneriatul strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. De asemenea, tot atunci s-a convenit adupra unor proiecte transfrontaliere comune ce țin de domeniile transporturilor şi al energiei și a fost discutat sprijinul pe care România îl va acorda pentru apropierea R. Moldova de Uniunea Europeană. Principalul proiect de pe ordinea de zi al ședinței comune de guvern a ținut de interconectarea pe gaz natural dintre Iaşi – Ungheni și proiectul liniei electrice Fâlciu – Goteşti.

La mai bine de un an distanță de eveniment, am putut vorbi de prezența la Chișinău a premierului român Victor Ponta care a sărbătorit pe 27 august 2013,  Ziua Independenței Republicii Moldova și a inaugurat, împreună cu premierul moldovean, Iurie Leancă și comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, începutul construcției gazoductului Iași - Ungheni.
Începerea lucrărilor la gazoduct reprezintă punerea în practică a declarației moldo – române privind cooperarea în domeniul securității energetice. Consilierul președintelui Băsescu, Iulian Chifu, nota cu acest prilej că, prin acest gazoduct, dacă are rezervele şi capacitatea de export, statul român are şansa de a prelua o parte importantă din piaţa energetică a Republicii Moldova şi a Ucrainei. 

Pe de altă parte, premierul român Victor Ponta, mai realist, a  afirmat că în urma explorărilor de gaze naturale din Marea Neagra și a explorării gazelor de șist, statul român va avea o producție care să asigure necesitatea de consum a României și Republicii Moldova. 

Începerea lucrărilor de constucție la gazoductul Iași-Ungheni este un semnal pe care Palatul Victoria îl transmite Cotroceniului, proiectele destinate Republicii Moldova se plasează dincolo de competiția politică internă și vor avea continuitate! 

Referindu-se la protestele antiamericane și împotriva exploatării gazelor de șist care au avut loc săptămâna trecută la Pungești, județul Vaslui, Traian Băsescu spunea : “Federația Rusă are interese ca România să nu își exploateze resursele energetice.”

Președintele român are dreptate, miza acestor proteste ține de resursele energetice. Aplicată și în România, tehnologia fracturării hidraulice și exploatarea gazelor de șist, poate aduce bunăstare atât pentru cei din Vaslui, dar și pentru basarabeni. Încercarea opririi exploatării și izgonirea americanilor de la Chevron face parte dintr-un scenariu pe care rușii l-au aplicat în Bulgaria. Apariția unui nou jucător pe piața europeană a gazului, nu numai că va aduce bunăstare statului român dar va da independență energetică Republicii Moldova. 


Repet, interconectarea rețelelor de gaz ale României și Republicii Moldova, adevărata declarație de “independență energetică a Chișinăului”, a fost gândită de Vlad Filat și Mihai Răzvan Ungureanu, primii care au avut puterea și dorința de a organiza prima ședință comună a Guvernelor României și Republicii Moldova. Pentru îndrăzneala domniilor lor, care a spart gheața neîncrederii, dar și pentru pragmaticile viziuni politico-economice cu care fostul sef al celui mai protejat serviciu secret românesc l-a convins pe colegul său de la Chișinău, cei doi, au avut de plătit - ambii au devenit între timp, ex-prim miniștri. Semn că cineva interesat, care știe bine că unde-s doi, puterea crește, cu mîna unora de la București, a luat măsurile de rigoare!


Sursa
2013-10-21 07:27:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

15:19:32Piața de carte europeană în pandemie. Anul 2020 —» Gheorghe Erizanu
13:52:01Moldova, în top 5 țări cu cel mai înalt grad de mortalitate din cauza alimentației proaste —» Elena Robu
12:29:40Proprietarii Liceului Da Vinci au deposedat Chișinăul de pământ și clădiri? —» un alt blog
08:02:49Ne caută un cântec… EVOCĂRI : Tatiana Sofronovici, interpretă de folclor —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
20:35:44Love, Faith, and Obedience go hand in hand —» Erik and Elena Brewer's Weblog
17:59:42©️ Încetează! —» Licurici de suflet
14:37:59eBook Cartier. Top vânzări martie 2021 —» Gheorghe Erizanu
12:33:09Как праздновать свой день рождения во славу Бога? | Пастор Василе Филат —» Moldova Creștină
09:11:32Apel comun în contextul comemorării victimelor din 7 Aprilie 2009: Dosarul „7 aprilie 2009” unul EȘUAT —» Elena Robu
09:08:16Predică la Buna Vestire – Părintele Cleopa Ilie —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
08:09:37Gheorghe Furdui: ”Dacă aș ajunge să trăiesc clipa Unirii cu patria-mamă, aș putea fi împlinit” —» Elena Robu
07:32:00Paul Goma: „Cartile adevarului in lumea libera” —» Curaj.TV | Media alternativă
07:00:44Învăță-l pe copil să se roage —» Moldova Creștină
06:57:24Copilul tău are strabism! Mergi la medic! —» Sunt MAMĂ!
05:45:14ÎN POFIDA PORUNCII A 8-A... —» Leo Butnaru
21:55:39God is sovereign over persecution —» Erik and Elena Brewer's Weblog
21:28:32Numele de familie.  —» blog cultural
19:31:44Curtea Constituțională va examina săptămâna viitoare sesizarea privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului —» Elena Robu
17:55:00Acuză ilegalități la închisoarea de la Taraclia —» Curaj.TV | Media alternativă
15:03:54Cui îi merge bine? —» Moldova Creștină
14:16:41Despre fotbal și orașul sexist… —» blog cultural
09:47:37NIKA TURBINA - O POETĂ LA 8 ANI —» Leo Butnaru
09:36:52Manual Install ZigBee2MQTT in TrueNAS/FreeNAS jail —» XStrafer's WebPlace : unconformable point of view.
08:54:06Scandal de proporții în Franța, după ce unii miniștri ar fi participat la cine clandestine în restaurante cu circuit închis —» Elena Robu
07:51:27Tot mai multe teste Covid-19 falsificate sunt identificate la trecerea frontierei —» Elena Robu