246238 cazuri COVID-19 în Moldova
8319 – cazuri active
232328 – cazuri vindecate
5591 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 20 aprilie 2021 ora 07:20


Cele 3 eseuri ale lui Schopenhauer:

Ce este omul, Ce are omul, Ce reprezintă omul

      Care  dintre noi nu a cunoscut vreodată o persoană (incluzându-ne, poate, chiar pe noi înșine) atât de concentrată pe acumularea de bunuri sau preocupată de ceea ce gândesc ceilalți, încât să-și piardă conștiința de sine? Când unei astfel de persoane i se pune o întrebare, are tendința să caute răspunsul mai degrabă în afară decât înăuntrul ei; adică acea persoană cercetează fețele celor din jur încercând să ghicească ce răspuns doresc sau așteaptă aceștia.
      Pentru beneficiul unei astfel de persoane mi se pare util să rezum o serie de trei eseuri pe care Schopenhauer le-a scris târziu în viață (într-un limbaj clar, accesibil oricui manifestă înclinații filosofice). În esență, eseurile subliniază că singurul lucru care contează e ceea ce un individ este; nici bogăția, nici bunurile materiale, statutul social sau reputația nu aduc fericirea. Cu toate acestea nu sunt în mod explicit reflecții pe marginea unor chestiuni existențiale, nu sunt de folos pentru a trece la aspecte de suprafață la chestiuni mai profunde.

ce Bunurile materiale sunt niște năluci. Schopenhauer demonstrează elegant că acumularea de bogății și bunuri materiale este nesfârșită și nesatisfăcătoare; cu cât avem mai mult cu atât mai mult ne cresc pretențiile. Bogățiile sunt ca apa mării: cu cât bem mai mult, cu atât suntem mai însetați. La sfârșit, nu noi avem bucurii, ci ele ne au pe noi.

2Reputația este la fel de efermă ca bunurile materiale. Schopenhauer scrie: „Jumătate dintre grijile și anxietățile noastre se nasc din preocuparea pentru părerile celorlalți…trebuie să ne extragem acest spin din trup”. Nevoia de a lăsa o bună impresie este atât de puternică, încât unii prizonieri au mers la locul execuției având ținuta și ultimele gesturi planificate dinainte. Opinia celorlalți este o fantasmă care se poate modifica în orice moment. Părerile atârnă de un fir de ață și ne transformă în sclavi ai gândurilor celorlalți sau, mai rău, a ceea ce par ei să gândească, pentru că nu putem știi niciodată ce gândesc cu adevărat.

3Numai ceia ce suntem contează cu adevărat. O conștiință sănătoasă, spune Schopenhauer, înseamnă mai mult decât o reputație. Scopul nostru cel mai important ar trebui să fie o sănătate bună și bogăție intelectuală, ceea ce ne poate oferi o rezervă inepuizabilă de idei, independență și o viață morală. Echilibrul interior rezultă din conștientizarea faptului că numai lucrurile în sine ne deranjează, ci interpretarea pe care le-o dăm.

      Această ultimă idee – că nu experiențele în sine, ci felul în care le interpretăm determină calitatea vieții noastre – este o doctrină terapeutică importantă dare datează din Antichitate. O teză centrală în școala stoiciilor, a fost transmisă prin Zeno, Seneca, Marc Aureliu, Spinoza, Schopenhauer și Nietzsche, devenind un concept fundamental atât în psihanaliză, cât și în terapia congnitiv-comportamentală.

Irvin Yalom, M.D.

Afla doar aici

Sursa
2013-10-20 08:51:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

12:00:00Introducing a new design for the WordPress apps —» Veaceslav Bunduche
09:43:52DIN POEZIA RUSĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
06:50:36Cum a ajuns Filat să-l preseze pe Șor sau „Давай познакомимся, Илан!” —» un alt blog
06:07:44Rețetă delicioasă de Brownie Cake cu produsele Dr.Oetker —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio
02:42:24Paraziții de like-uri —» Natan Garstea
23:22:14Ils sont partout! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
07:00:23Maratonul de rugăciune pentru țară și biserici —» Moldova Creștină
05:41:19Lucruri pe care le recomand pentru primele luni cu bebe și care mi-au făcut viața mai ușoară —» Sunt MAMĂ!
21:06:21Primarul din Căzănești te bate dacă filmezi. Polițiste în acțiune! —» Curaj.TV | Media alternativă
20:11:27Poliţist blajin fără mască, călare pe motor, defila prin zona Obor —» Curaj.TV | Media alternativă
14:38:22Schimbările —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
12:01:55Preşedintele Ucrainei cere ca țara sa să fie primită în NATO şi UE: „Nu putem sta la nesfârşit în sala de aşteptare” —» Elena Robu
07:00:25Curat nu doar în Post —» Moldova Creștină
21:15:08What’s New in the Block Editor: New Page Layout Picker, Better Block Transformation Options, and More —» costica
19:59:00Despre limitele/pericolele libertății de exprimare #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
13:41:25Cu grijă pentru alții —» Moldova Creștină
13:20:29Retete de Pasti – brosura online la doar 2.90 EURO —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
12:41:22Curtea Constituțională: Sunt întrunite condițiile de dezolvare a Parlamentului —» Elena Robu
08:40:35Va fi sau nu dizolvat Parlamentul de la Chișinău? Discursul Maiei Sandu la Curtea Constituțională —» Elena Robu
08:22:14Ce semnifică Termenul Creativitate ? —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
06:39:52DACĂ ÎNCEPE RĂZBOIUL ÎN UCRAINA… —» Nicolae Federiuc
05:55:39Ap și, alde macovei și angajații din media le-au mulțumit la cei din Partidul Șor și „Pentru Moldova”? —» un alt blog
20:22:00Inspecție civică la Ciulnița (2 p) —» Curaj.TV | Media alternativă
19:53:37Introducing Milestone Notifications —» costica
19:01:05”Cei care așteaptă rușii...”(parodie)* —» Andrei LANGA. Blogul personal