Tinerii au ieşit în stradă în susţinerea activiştilor Greenpeace
Acţiunea de solidaritate în sprijinul celor 30 de activişti ai Greenpeace , care la momentul dat se află în detenţie în Murmansk ( Rusia ) , a avut loc la Ambasada Rusiei din Chişinău. Acţiunea a fost organizată de asociaţia obştească Centru Republican pentru Copii şi Tineret ” Gutta – Club “. În sfîrşitul acţiunii la ambasada a fost trimisă scrisoare către preşedintele FR Vladimir Putin.
Participanţi au exprimat solidaritatea cu activiştii ” Greenpeace ” , subliniind inadmisibilitatea forţei de contracarare a protestelor paşnice . “Noi insistăm asupra eliberarării activiştilor ” Greenpeace ” şi a navei ” Arctic Sunrise ” . De asemenea, atragem atenţia, că scopul acestui protest paşnic, organizat de ” Greenpeace “, a fost de a sensibiliza şi informa societatea despre problema securităţii mediului în Arctica” – a declarat preşedintele CRCT ” Gutta – Club ” Natalia Kravciuk.
În data de 18 septembrie Icebreakerul ” Arctic Sunrise ” s-a apropiat de platforma ” Prirazlomnaja “, în Marea Pechora, unde se dobîndeşte petrolul de către ” Gazprom “. Activiştii din timp au informat Paza de Coastă că sunt ” Greenpeace ” şi doresc să oprească forajul de petrol în zona arctică . Ei au vrut să amplaseze un banner pe balcile de jos cu motoul” Suntem pentru Arctica curată.” Acţiunile lor au fost oprite de către poliţiştii de frontieră, după care nava a fost dusă la portul Murmansk. La începutul lunii octombrie , Curtea de Apel din Murmansk cu privire la cererea de investigare şi de urmărire penală din partea procuratorii a decis să-i aresteze pe timp de două luni , pe toţi 30 de activişti care au fost pe nava ” Arctic Sunrise” , veniţi din 19 ţări a lumii , inclusiv patru cetăţeni ruşi. Toţi 30 activişti din ” Greenpeace ” sunt suspectaţi în piraterie în conformitate cu Codul Penal al Federaţiei Ruse “piraterie comisă de un grup organizat . ” La 9 dintre ei i-a fost prelungită detenţia până la 24 noiembrie, iar în ceea ce priveşte restul activiştilor, fiecare zi sunt executate proceduri de investigaţie .
Ce din acţiunile Rusiei nu se încadrează în legislaţia internaţională şi rusă:1.Arestul năvii şi activiştilor de către Serviciul Grăniceri al Federaţiei Ruse a fost făcută în apele internaţionale. Statutul de zona economică exclusivă a Federaţiei Ruse nu permite Serviciului de frontieră de stat să reţină şi să escorteze navele străine . Nava Arctic Sunrise aparţine Niderlandei , ceea ce de fapt înseamnă că detenţia străinilor a fost produsă pe teritoriul unui alt stat . Acest lucru este contrar chiar şi dreptului internaţional .
2 . Conform dreptului maritim internaţional ( articolul 60 din Convenţia ONU privind dreptul mării ), frontiera ” zona de securitate ” a platformei ” Prirazlomnaja ” nu poate depăşi 500 de metri, iar coordonatele navei la momentul arestării indică faptul că nava nu a încălcat limitele “zona de siguranţă” a platformei “Prirazlomnaja.”
3 . În conformitate cu articolul 227 din Codul penal al Federaţiei Ruse , pirateria este un ” atac asupra navei măritime sau bărcii de râu cu scopul de a captiva bunurile altuia , comise cu violenţă sau cu ameninţarea violenţei . ” Platforma este un obiect staţionar şi nu poate fi recunoscut ca navă maritimă sau barcă de râu , acţiunile nu aveau scopul de a acăpăra proprietatea şi nu a fost comisă violenţă .
4.Activiştii ” Greenpeace “, au avertizat în repetate ori autorităţile ruse despre planificarea acţiunii sub formă de protest paşnic, ce face acuzaţiile nefondate că administrarea platformei nu a fost conştientă de scopul acţiunii Greenpeace , şi care , potrivit autorităţilor ruse justifică preluarea forţată a navei şi a echipajului.
Sursa
2013-10-19 16:05:08