Vitamina A

Această vitamină mai este numită retinol sau vitamină antixeroftalmică. Este liposolubilă. Ea nu se găseşte în fructe şi legume ca atare, ci sub formă de provitamină A, respectiv de caroteni, pigmenţi, care în organism se transformă în vitamină A, sub influenţa unei enzime. Sânt necesare 6 mg de caroten pentru a obţine 1 mg de retinol. Ca vitamină preformată , retinolul se găseşte numai în alimentele de origine animală. Fructele cele mai bogate în provitamina A sânt: cătina albă, caisele, piersicile, bananele, scoruşele, murele, etc.

Vitamina A are rol fiziologic complex, de importanţă capitală pentru organism. Ea participă la structura şi biochimismul membranelor celulare, intervine în metabolismul grăsimilor, ia parte la formarea elementelor sângelui, stimulează asimilarea proteinelor, contribuie la asigurarea troficităţii şi bunei funcţionări a ţesuturilor epiteliare şi a mucoaselor căilor respiratorii, digestive şi genito-urinare. Ajută la refacerea ţesuturilor rănite, asigură integritatea pielii şi a celorlalte epitelii. Menţine supleţea epiteliilor. Vitamina A are rol esenţial în menţinerea vederii, atât prin acţiunea favorabilă asupra epiteliilor ochiului, asigurând buna funcţionare a retinei şi reglarea adaptării vizuale la lumină slabă şi la întuneric.

Această vitamină stimulează funcţionarea glandelor endocrine şi reacţia imunitară a organismului. Ea este denumită şi vitamina antiinfecţioasă, de9oarece asigură o protecţie faţă de diferite boli infecţioase. Vitamina A măreşte rezistenţa la tuberculoză, la virusul gripei şi la protozoare, stimulând activitatea limfocitelor T, fagocitoza macrofagelor şi granulocidelor, etc.
Alături de vitaminele C, E şi de fibrele alimentare, vitamina A se numără între factorii de protecţie anticancerigenă.

Vitamina A se recomandă în terapia aterosclerozei. Este unul din principalii reglatori ai funcţiei hapatice.

Vitamina a rezistă bine la fierbere, în lipsa aerului, dar are o mare sensibilitate faţă de oxigen; se degradează prin expunerea la aer şi lumină. De aceea, fructele şi legumele trebuie păstrate la întuneric şi în locuri răcoroase.
Tocoferolii şi lecitina au efect stabilizator asupra vitaminei A.

O alimentaţie carenţată în vitamină A determină la copii o încetinire a creşterii în greutate, tulburări în formarea şi creşterea oaselor, întârzieri în apariţia dinţilor. Hipovitaminoza A afectează pielea şi glandele anexe. Pielea devine mai uscată, se descuamează şi se infectează uşor. În jurul firelor de păr apar mici ridicături solzoase(hipercheratoză peripapilară), unghiile se rup uşor, dinţii se macină, apar inflamaţii ale urechii medii(otite). La adulţi, părul încărunţeşte precoce.

Hipovitaminoza A produce tulburări de vedere: hemeralopie, tulburări de vedere diurnă, datorate îngroşării şi uscării conjunctivitei, apariţiei de pete sidefii în apropiere de cornee, reducerii secreţiei de lacrimi şi a lizozimei, pierderea luciului globului ocular şi inflamarea acestuia. În cazuri grave se poate ajunge la orbire.

Carenţa de vitamină A afectează aparatul digestiv, aparatul respirator, aparatul genito-urinar, produce tulburări hematologice, scade rezistenţa la cancerigenii chimici, la infecţiile bacteriene, fungice, virale sau cu protozoare, reduce activitatea bactericidă a plasmei sângelui, capacitatea organismului de a produce anticorpi.

Raţiile alimentare deficitare în vitamina A determină scădere a asimilării azotului alimentar şi a potasiului.

Hipovitaminoza A se rezolvă consumând alimente bogate în provitamina A sau în vitamina A. Se consideră necesar ca aportul zilnic să fie constitui din 1/3 vitamină A preformată(din alimente de origine animală) şi 2/3 provitamina A(din fructe şi legume).

Femeile gravide vor respecta cu stricteţe indicaţiile medicului, deoarece atât insuficienţa, cât şi excesul de vitamină A, pot avea efecte grave asupra fătului.


Sursa
2007-10-04 00:53:04



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

06:15:00DIN YES-EURI —» Leo Butnaru
20:59:44Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
20:57:02Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:17:57Felicitare la Finalul Anului Școlar 2024 -2025 —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
10:27:31Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:57:30Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:57:00Cum recunoști un text scris de AI, dar neredactat de om - ghid pentru cititori și jurnaliști —» Eleonora Lisnic în versuri
13:43:00ATENȚIE la înșelătoriile online! Cursurile serioase de Inteligență Artificială sunt organizate de instituții acreditate —» Eleonora Lisnic în versuri
13:20:16Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
07:17:36300 de invitați sunt așteptați, în iunie la Chișinău, la Congresul mondial al vinului —» Fine Wine
06:42:41Ce înseamnă „Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”? —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
04:42:53Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:48:42Anunț de contractare a furnizorilor de echipamente și utilaje în cadrul proiectului „Abilitarea tinerilor antreprenori din Republica Moldova” —» Asociaţia Obştească "Demos"
13:49:13Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
11:27:11Muzică de Fanfara —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
10:09:32Vinul care face bine: Sapiens —» Fine Wine
08:42:06Invitație la tender: Servicii de instruire și mentorat pentru tineri antreprenori din regiunea de nord a Republicii Moldova —» Asociaţia Obştească "Demos"
08:41:07Crama Neamțu lansează recolta 2024 —» Fine Wine
07:44:02#DirectEuropa‬ cu Ileana Răcheru —» Curaj.TV | Media alternativă
04:49:40Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
20:40:00Kinderland —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:40:00Kinderland —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:50:29Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
13:41:00Măr —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:41:00Măr —» Andrei LANGA. Blogul personal