RTRS vrea sa cumpere centrul de radio si televiziune din Transnistria

Sursa: Kommersant, autori: Valerii Kodacigov, Vladimir Soloviev, Vladimir Popov, 01/10/07

Monopolistul rus din domeniul difuzarii undelor de radio si televiziune "Rossiiskie tele- i radiovesatelnie seti" RTRS (trad.: "Retelele ruse de emitere a radio si televiziune") a confirmat oficial ca doreste sa cumpere Centrul Transnistrean de Radio si Televiziune (CTRT), fostul centru folosit in timpurile sovietice pentru a emite unde de radio in emisfera de vest. Tenderul de vanzare a CTRT, care a fost organizat de guvernul nerecunoscutei republici nistrene, a generat instantaneu o reactie negativa la Chisinau, unde au afirmat ca astfel de tranzactii sunt in afara legii.

Despre faptul ca RTRS a depus cererea de cumparare a CTRT pe 24 septembrie, a comunicat o sursa din administratia republicii nistrene. Informatia a fost confirmata de consilierul directorului general RTRS Andrei Pautov: "Reprezentantii nostri au vizitat Transnistria si au decis ca CTRT are un potential economic foarte interesant. Odata cu cumpararea centrului transnistrean am putea sa iesim pe piata FM si emiterii televizate in Moldova, Transnistria si un unele regiuni a Ucrainei". Potrivit dlui. Pautov, RTRS de asemenea planifica sa restaureze la CTRT emiterea internationala a radio pe unde lungi.

Istoria CTRT este interesanta. La inceputul anilor '90 aceasta era una din cele mai puternice statii de radio din Europa. Pe timpurile sovietice aceasta statie transmitea semnalul radio in tarile Europei si practic pe toata emisfera de vest pana la SUA, Cuba si Canada.

Statia a fost utilizata si pentru blocarea semnalelor neprietenesti pentru guvernul sovietic din partea statiilor de radio ca "Voice of America" si "Europa Libera". In anul 2000 in urma ingheturilor, echipamentul CTRT a fost afectat, centrul pierzand circa 20% din puterea campului sau de emitere.

Tenderul pentru vanzarea CTRT este planificat pentru 2 octombrie. Potrivit conditiilor, pentru 100% din actiunile centrului de radio, a carui proprietar e ministerul transnistrean al informatiei si telecomunicatiilor, cumparatorul trebuie sa achite 3,31 milioane de dolari. Pana in 2011 invingatorul tenderului trebuie sa investeasca in dezvoltarea CTRT 1,02 milioane de dolari si sa mareasca veniturile centrului pana la 5,8 milioane de dolari anual. Este cunoscut faptul ca pe langa RTRS in tender participa un al investitor - intreprinderea mixta ruso-tadjica "Evrazia-Teleradiocom", anterior aceasta companie nu a emis nici in Rusia, nici in Moldova si nici in Transnistria.

Achizitionand CTRT, emitatorii de televiziune rusi isi asuma un oarecare risc. Chisinaul reactioneaza nervos fata de orice activitate economica externa a Tiraspolului si mai ales fata de privatizarea intreprinderilor din regiunea transnistreana care nu se afla sub controlul sau. Parlamentul Moldovei a aprobat legea "Privind privatizarea intreprinderilor din stanga Nistrului si municipiului Tighina/Bender" in anul 2004. In aceasta lege este indicat ca principalii participanti a procesului de privatizare din stanga Nistrului trebuie sa fie lucratorii intreprinderilor locale, iar toate acordurile de privatizare, incheiate prin incalcarea legislatiei moldovenesti, sunt nevalabile. "Aceasta lege este in actiune si nu se schimba. Situatia poate sa se schimba numai intr-un singur caz - in urma reglamentarii politice a conflictului transnistrean", a anuntat ieri pentru Kommersant ministrul moldovean al reintegrarii Vasilie Sova. "Numai in acest caz pot fi recunoscute drepturile la proprietate. Pana la aceasta noi nu vom recunoaste nimic si vom considera toate tranzactiile nelegale. Ele sunt in afara legii".

La RTRS, la randul sau, nu considera ca pozitia autoritatilor moldovenesti a Moldovei va influenta intr-o oarecare masura asupra activitatii intreprinderii rusesti in Transnistria. "Chestiunea participarii in tender s-a discutat cu cele mai inalte nivele a conducerii Transnistriei, iar participarae noastra in tender a fost apreciata pozitiv", a relatat Andrei Pautov. "Nu cred ca declaratia partii moldovenesti poate cumva sa influenteze realizarii planurilor noastre".

Partenerul executiv al companiei iKS-Consulting Tatiana Tolmaceva presupune ca guvernul Moldovei poate sa incerce sa contesteze rezultatele tenderului in instantele judecatoresti internationale: "In cel mai rau caz intre Transnistria si Moldova va izbucni din nou un radio-razboi". Dna. Tolmaceva aminteste ca precedente similare deja au avut loc. In toamna anului 2003, operatorul transnistrean a telefoniei mobile Interdnestrcom a acuzat Moldova ca, folosind motivul testarii transmitatorilor de televiziune digitala, bloca semnalul retelei sale mobile de tip CDMA-800 de pe teritoriul Transnistriei. Drept masura de raspuns, autoritatile transnistrene au activat mecanismul de blocare care bloca emiterea undelor celulare moldovenesti GSM a operatorilor Voxtel si Moldcell. Conflictul s-a incheiat numai dupa ce s-a implicat administratia comunicatiilor Ucrainei - interferenta radio impiedica activitatea operatorilor ucraineni.

Evaluand rationalitatea investitiei in CTRT, expertii din acest sector sustin ca acestea pot fi recuperate numai datorita contractelor de stat (ruse), la care se asteapta RTRS. Presedintele "Corporatiei de Emitere Prof-Media", Alexandr Varin considera ca in viitor, ca si in prezent, CTRT ar putea sa existe numai datorita contractelor de stat pentru retransmiterea canalelor televizate: "In ceea ce priveste emiterei undelor comerciale, aceasta putin va influenta veniturile RTRS. In Moldova si Transnistria piata publicitatii radio este mica, comparativ cu piata unei regiuni sarace din Rusia". Potrivit estimarilor agentiei de media Zenith Optimedia, in 2007 volumul pietii moldovenesti de publicitate radio a fost de circa 3 milioane de dolari.

Seful departamentului analitic Dresdner Kleinwort, Iulia Matevosova, conclude ca RTRS a decis sa mearga pe aceiasi cale pe care cativa ani in urma au ales-o operatorii de comunicatie mobila si fixa in CSI. "Este evident ca dupa operatorii de telecomunicatii in CSI merg emitatorii de televiziune", sustine dna. Matesova. "Acum in CSI transmiterea undelor inca nu atrage atentia investitorilor. De aceeia, inca exista posibilitatea de a cumpara, relativ ieftin, active a caror atractivitate probabil ca va creste in viitor".    

Sursa
2007-10-01 12:53:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

21:31:14 —» Путепроводные Заметки
18:00:07 —» Путепроводные Заметки
14:08:31 —» Путепроводные Заметки
07:55:00STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
23:34:08 —» Путепроводные Заметки
21:44:43 —» Путепроводные Заметки
19:03:02Glossă de Mihai Eminescu —» Decît să trăim în genunchi mai bine murim în picioare!
14:51:13 —» Путепроводные Заметки
09:26:00PUNCT DE CONTACT —» Leo Butnaru
04:02:40 —» Путепроводные Заметки
20:05:38Sute de autocare au adus mase protestatare —» Curaj.TV | Media alternativă
18:14:44 —» Путепроводные Заметки
14:44:33 —» Путепроводные Заметки
06:59:00strict necesar —» Leo Butnaru
17:42:00LUMEA CEALALTĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:59:33 —» Путепроводные Заметки
08:50:44Scrisoare deschisă ministrului Buzu (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă
07:20:00DIN YES-EURI —» Leo Butnaru
19:13:44 —» Путепроводные Заметки
15:27:13 —» Путепроводные Заметки
08:11:00Irepetabilul Mit —» Argentina Gribincea's Blog
07:00:00GLOATA (2) —» Leo Butnaru
03:57:38 —» Путепроводные Заметки
23:29:00Raze X —» Argentina Gribincea's Blog
22:53:08 —» Путепроводные Заметки