Ziua Națională a Culturii! Tu știi când a fost desemnată?
Vă anunț că pe 15 ianuarie vom sărbători, Ziua Națională a Culturii, ceea ce evident corespunde cu ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu. În acest sens Ministerul Culturii a pregătit un program pe care tind să vi-l pun la dispoziție:
15 ianuarie 2013
- Ora 9.00, Aleea clasicilor
Depunere de flori la bustul poetului Mihai Eminescu de pe Aleea clasicilor. Spectacol literar-artistic „Pururi tânăr, înfăşurat în manta-mi…”
- Ora 10.00, Biblioteca Naţională pentru copii „Ion Creangă”, filiala Licurici
Inaugurarea manifestărilor „Anul Spiridon Vangheli”
- Ora 12.00, Casa Scriitorilor, Sala cu Cămin
Moment festiv de instituţionalizare a Muzeului Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu”
- Ora 12.30 ,Casa Scriitorilor, Sala cu Cămin
Lansarea Antologiei bilingve de poezie românească în versiune spaniolă de Maria Augustin Hâncu, Editura Lumina, Chişinău, 2012. Participă: doamna Andrée Guigue (Franţa), redactorul de limbă spaniolă al Antologiei.
- Ora 14.00, Muzeul Naţional de Artă
Vernisarea expoziţiei de artă contemporană
- Ora 15.00, Centrul de Cultură „Odeon”
Inaugurarea săptămânii filmului moldovenesc. Prezentarea filmului „Luceafărul”
- Ora 17.00, Palatul Naţional „Nicolae Sulac”
Concert festiv dedicat Zilei Naţionale a Culturii
Mai fac aici o paranteză, nu trebuie să ratați: “Moment festiv de instituţionalizare a Muzeului Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu”.
Veți putea admira:
- CĂRŢI. Este cel mai bogat fond, şi numără peste 22 de mii de volume din sec. XVI-XXI, cu caracter religios şi laic. Cea mai veche carte este opera Sfântului Dionisie Areopagul apărută în 1572, în limba latină, având titlul BE ATI DIONYSII AREOPAGITAE MARTYRIS INGLYTI;
Sfântul Ioasaf predicând, scenă dintr-un manuscris grec din secolul al XII-lea
- MANUSCRISE. Colecţia de manuscrise numără peste 22 mii de unităţi.. Dintre manuscrisele de epocă se remarcă varianta necompletă a romanului popular VARLAAM ŞI IOASAF din sec.XVIII, care a fost achiziţionat în 1965.
- PERIODICE. Colecţia numără aproximativ 20 mii de unităţi de periodice apărute după 1940. Periodice din sec. XIX şi din prima jumătate a sec.XX se înregistrează mai puţine şi sunt disparate. Dintre cele mai importante piese, menţionăm primele numere din MAGAZIN ISTORIC PENTRU DACIA, care apare în 1845, sub redacţia lui A.Treboniu Laurean şi N.Bălcescu;
- ARTE PLASTICE. Colecţia numără circa 1800 de portrete ale scriitorilor clasici şi contemporani, grafică de carte, sculpturi (busturi ale scriitorilor clasici) ş.a. Printre piesele de mare valoare se numără stampa „EMINESCU-ARBORE” de Aurel David, portretele mai multor scriitori clasici şi contemporani (D.Cantemir, M.Eminescu, Ion Creangă, V.Alecsandri, Al.Mateevici, Al.Donici, Gr.Vieru, S.Vangheli, Al.Marinat) executate de pictorii Aurel David, Mihai Grecu, Igor Vieru, Elena Bontea ş.a.
Pentru mai multe informații, accesați aici.
Surse: http://www.uniuneascriitorilor.md; http://www.mc.gov.md

Sursa
2013-01-05 13:07:14