Eu cu cine votez? Și unde?
Am preferat să nu mă implic în niciun fel în actuala campanie electorală din România. Nu pentru că nu mi-ar păsa, ci pentru că altora nu le-a păsat prea mult până acum… Nu ştiu cum se face (deşi, cred că totuşi am habar), dar unii de pe la Bucureşti îşi amintesc de românii din R. Moldova mai mult în campanii.
În plus, dacă în calitate de jurnalist încerci să scrii echidistant şi corect despre toţi candidaţii în parte, cum am făcut la alte alegeri, rişti să fii oricum etichetat ca fiind cu unii sau cu alţii. Când am încercat să le arăt plusurile și minusurile, feed back-ul nu a întârziat să apară. Toţi au fost supăraţi!…
Iubesc România „țara a cărei cetățenie am redobândit-o și datorită căreia am posibilitatea extraordinară să călătoresc ca un cetățean european, ca un om normal adică” - aşa cum scrie pe blogul ei şi colega mea de la Jurnal TV, Nata Albot -, dar nu am încredere în unii care vor să o reprezinte în faţa alegătorilor. „E vorba despre țara de care ne desparte o gravă eroare istorică și cu care avem mai multe lucruri în comun decât care ne-ar desparte”, continuă Nata, iar eu adaug: eroare istorică pe care unii de la noi o ignoră, iar aţii de la Bucureşti o speculează şi o tot pomenesc, în loc să facă mai multe tocmai ca să o repare în vreun fel… La vorbe şi poveşti se pricep toţi, mai puțin la fapte – deh, e campanie! Dar unde sunt proiectele cu adevărat importante pe care ar trebui să le vedem după 20 de ani?! Nu sunt…
Voi merge şi voi vota, evident, dar, deocamdată, sunt ca şi cetăţeanul turmentat – “turmentată” de revolta faţă de nepăsarea unora – al lui Caragiale care se tot întreabă: „Eu cu cine votez?”
Dacă, totuşi, v-aţi decis pentru cine să vă daţi votul, iată mai jos lista secţiilor de votare pentru alegerile parlamentare din România pe care purtătorul de cuvând al Ambasadei României la Chişinău, George Scarlat, m-a rugat să v-o aduc la cunoştinţă. O fac cu plăcere!
Alegerile pentru Parlamentul României
09 decembrie 2012 (07.00 – 21.00)
Secţia de votare (se alege din listă)
1. Chişinău 1 – Secţia Consulară, str. Grigore Ureche nr. 2
2. Chişinău 2 – Secţia Consulară, str. Grigore Ureche nr. 2
3. Chişinău 3 – Liceul „Gheorghe Asachi”, str. Bucureşti 64 (Puşkin)
4. Chişinău 4 – Liceul „Gaudeamus”, str. Petru Zadnipru nr. 14/4, sectorul Ciocana
5. Ialoveni – Casa Raională de Cultură, str. Alexandru cel Bun nr. 89
6. Orhei – Şcoala de Muzică, str. Chişinăului nr. 9
7. Nisporeni – Şcoala Muzicală, str. Ion Vodă nr. 8
8. Căuşeni – Casa Limbii Române, str. Mihai Eminescu nr. 29
9. Hânceşti, Primăria Hânceşti, str. Mihalcea Hâncu nr. 132
10. Călăraşi, Primăria Călăraşi, str. Mihai Eminescu nr. 19
11. Bălţi – Consulatul General, str. Sf. Nicolae nr. 51
12. Ungheni - Biroul Consular Ungheni, str. Mihai Eminescu nr. 35
13. Soroca – Palatul Culturii, str. Independenţei nr. 74
14. Cahul – Consulatul General, str. B.P. Hasdeu nr. 11
15. Cimişlia – Casa de Cultură, str. Ion Popuşoi nr. 2
16. Cantemir, sediul Casei de Cultură, str. Ştefan Vodă nr.1
17. Teleneşti, sediul Consiliului Raional Telenesti, str. 31 August nr. 9
18. Drochia, sediul Consiliului Raional Drochia
19. Ştefan Vodă, sediul Liceului teoretic Ştevan Vodă, str. Libertăţii
Cetăţenii români pot vota în Republica Moldova cu următoarele documente:
- Cu paşaport românesc cu domiciliul în Republica Moldova;
- Cu paşaport românesc cu domiciliul în România, însoţit de buletinul de identitate moldovenesc şi anexa care atestă domiciliul în R. Moldova;
- Cu paşaportul românesc cu domiciliul în România, însoţit de permisul de şedere în Republica Moldova.
Atenţie! Nu pot vota în R. Moldova cetăţenii români, posesor ai paşapoartelor în care este trecută menţiunea “cu domiciliul în România”, aflaţi în tranzit în R. Moldova (afaceri, turism, vizită etc.). Nu se poate vota cu cartea de identitate românească.
Se votează pe două Buletine de vot:
- Buletinul de vot – “Circumscripţia electorală nr. 43, Colegiul nr. 1” – în care sunt înscrişi candidaţii pentru Senat şi bletinul de vot pentru Colegiul nr. 2 – în care sunt înscrişi candidaţii pentru Camera Deputaţilor.
Recomandări:
Pregătiţi din timp documentele de identitate: paşaportul românesc şi, unde este cazul, buletinul de identitate moldovenesc şi permisul de şedere în Republica Moldva. Verificaţi ca documentele să fie în temen de valabilitate în ziua alegerilor.
Vă invităm să vă exercitaţi dreptul de vot şi să veniţi la vot din timp la secţiile de votare, de preferat în orele de lumină, pentru a evita aglomeraţia din ultimile ore ale procesului de votare.
Pentru orice alte neclarităţi:
Telefonaţi la: 022.855.003 (call-center) unde cetăţenii români pot afla informaţii privind alegerile. Programul de funcţionare a acestui call center este între orele 08.30 – 16.00 în toate zilele lucrătoare. În ziua alegerilor, 09.12.2012, programul va fi prelungit pe toată durata procesului electoral.
Consultaţi site-urile:
alegeri2012@ambasadaromaniei.md;
http://www.mae.ro/alegeri-parlamentare-2012.
Sursa
2012-12-05 22:24:59