Cine vrea sa falimenteze Republica Moldova?
Sursa: Deutsche Welle, autor: Vitalie Calugareanu, 26/09/07Batrana, bolnava si aproape pustie – asa reiese ca va arata, potrivit unui recent raport al Bancii Mondiale, Republica Moldova la jumatatea acestui secol.
In timp ce autoritatile comuniste sustin ca numarul basarabenilor care pleaca la munca in strainatate scade, expertii straini invoca argumente contrare. Potrivit lor, remitentele masive de valuta de la cei care muncesc in strainatate au atrofiat tendinta Guvernului de la Chisinau de a implementa reforme in masura sa reduca dependenta tarii de factorii externi provizorii.
In cateva fraze se poate raspunde la aceasta intrebare in felul urmator: Expertii Bancii Mondiale sunt alarmati de faptul ca 92% din banii transferati acasa de catre moldoveni sunt cheltuiti pentru consum curent si doar 8% sunt investiti in afaceri. Tinand cont de aceasta, dar si de faptul ca remitentele de valuta acopera peste 35% din PIB al Moldovei (adica cel putin un miliard de dolari pe an), nu trebuie sa fii obligatoriu expert al Bancii Mondiale ca sa-ti dai seama ce s-ar intampla cu economia moldoveneasca daca intr-o buna zi acesti bani ar inceta sa mai intre in Moldova.
Cat priveste cea de-a doua parte a intrebarii care se refera la pasivitatea guvernantilor fata de fenomenul migratiei, aceasta anormalitate o poti intelege doar daca locuiesti in Moldova si nu te lasi influentat de schemele de manipulare prin dezinformare ale guvernantilor.
Mai nou, pentru un profit electoral maxim, acestia au inceput sa schimonoseasca pana si statisticile oficiale, iar faptul ca aceasta "realitate" oficiala falsa vine in contradictie flagranta cu logica nu-i deranjeaza catusi de putin, pentru ca ei detin puterea si controleaza atat justitia, cat si mass-media. Adevarata realitate vine, insa, in contradictie cu optimismul premierului moldovean Vasile Tarlev care sustine ca "moldovenii nu doar ca au incetat sa mai fuga din tara, ci chiar revin masiv datorita unui plan guvernamental de intoarcere a moldovenilor acasa". Acest plan, potrivit premierului, prevede crearea a peste 15 mii de locuri de munca. Vasile Tarlev uita, insa, intentionat ca cele 15 mii de locuri de muncă nu au fost create, ci au ramas vacante dupa ce moldovenii le-au abandonat din cauza salariilor proaste si au plecat sa munceasca la negru in strainatate.
Un alt argument care il contrazice pe premierul Vasile Tarlev in ceea ce priveste revenirea moldovenilor acasa reiese din valoarea remitentelor de valuta in 2007. Aceasta cifra nu a scazut, asa cum ar fi trebuit sa se intample urmand logica premierului moldovean, ci a crescut si a atins, numai in primele 7 luni ale acestui an, un miliard de dolari fata de 855 de milioane pe tot parcursul anului 2006.
Exista, insa, si interese de alta natura care sunt evidente si extrem de periculoase pentru soarta de mai departe a Republicii Moldova si aceste interese transpar din activitatile celor pe care noi, cei din Moldova, i-am numit "imbogatitii tranzitiei". O sa ma explic: Peste 70% din remitentele de valuta au ajuns in 2007, in Moldova, prin intermediul bancilor. Este vorba de aproape 700 milioane de dolari. In Republica Moldova functioneaza in prezent, la capacitate maxima, peste 20 de sisteme de transfer rapid a banilor. Statisticile si sondajele de opinie arata ca foarte putini moldoveni plecati la munca in strainatate sunt dispusi sa revina acasa si sa-si deschida propria afacere. Majoritatea se stabilesc cu traiul in tara care i-a adapostit. Expertii sustin ca din aceasta cauza, peste cativa ani, remitentele spre Moldova se vor subtia considerabil. Bancherii prosperi de astazi vor parasi urgent Moldova pentru a-si pune castigurile la adapost.
In aceste conditii Moldova va falimenta. Nota de plata o vor achita saracii care nu au acum bani sa fuga din tară, batranii care nu prezinta interes pentru angajatorii europeni si cei ramasi sa apere niste iluzorii valori nationale. Altfel spus, potrivit unor studii, ne-am putea pomeni in situatia cand un angajat "va duce in spate" zece pensionari si copii. Din salariul sau mizer moldovenesc, le va plati acestora pensii, alocatii, sanatatea si educatia. Presa de la Chisinau a tras recent primul semnal de alarma in acest sens: cel mai bogat banker din Moldova, Oleg Voronin (fiul presedintelui) a inceput sa se debaraseze de proprietatile mici.
Si inca un detaliu care vine sa confirme acest scenariu macabru: Ieri, Centrul analitic "Expert-Grup" din Chisinau a facut publice rezultatele unui sondaj care atesta că peste 60 la suta din cetateni nu au incredere in autoritatile statului si nu doresc ca urmasii lor sa locuiasca in Republica Moldova.
Sursa
2007-09-26 09:54:00