Clintonizarea Republicii Moldova (II)
De la sorosorizarea la clintonizarea Republicii MoldovaLa un moment dat, când încă mai eram student, adică prin 2003 se tot discuta în Republica Moldova despre conceptul de sorosorizare. Protagonistul conceptului, Corneliu Ciurea, se străduia să explice publicului larg cum în perioada 2002 – 2003 nu se putea face mai nimic fără fondurile provenite de la Fundaţia Soros. Ţin minte că foarte multă lume era supărată pe protagonist deoarece în discursurile sale pe acest subiect erau usturătoare, dar şi recunoscătoare. Autorul se întreba de ce se întâmplă un astfel de fenomen în Republica Moldova. Strădania lui Corneliu Ciurea era să pună semne de întrebare şi să dea răspunsuri plauzibile. Însă, puţini îl înţelegeau ce vroia să spună omul cu conceptul şi comentariile sale legate de acest subiect. Unii înţelegeau prin discursul său că omul a aplicat pentru câteva programe de finanţare şi nu a primit nici un grant - în această direcţie autorul era considerat ca fiind răutăcios şi prin care vroia să „vină de hac” finanţatorului. Alţii înţelegeau opusul situaţiei anterioare: autorul promovează conceptele lui George Soros şi Fundaţia Soros deoarece unele proiecte erau finanţate de această instituţie.
În realitate situaţia era de o altă natură. Încerc să o dezleg pe fugite. După alegerile parlamentare din 2001 marea majoritate a finanţatorilor externi s-au retras sau au sistat temporar anumite programe de finanţare pentru Republica Moldova. Perioada era destul de belicoasă în ceea ce priveşte granturile externe (în acest sens a fost elaborată şi o lege pentru a reglementa finanţarea externă a societăţii civile). Personal, la începutul anului 2002 am cunoscut pe cineva care a coordonat un program de dezvoltare comunitară în Republica Moldova şi care a trebuit să-şi închidă reprezentanţa din Chişinău datorită nesiguranţei politice. Să ne aducem aminte că la un moment dat şi Oficiul Băncii Mondiale din Moldova introduse-se un moratoriu de finanţare pentru programele consistente. Ei, iată în acea perioadă pe baricade rămase-se UNICEF, UNDP şi alţi finanţatori din categoria organizaţiilor şi instituţiilor internaţionale. Dar, dintre finanţatorii privaţi, cea mai implicată şi rezistentă instituţie a fost Fundaţia Soros. Iată de ce, practic la acel moment Fundaţia Soros din Republica Moldova era asaltată de mii de propuneri de finanţare, dintre care doar un mic procent din acestea puteau fi finanţate. Această instituţie era pusă în situaţia satisfacerii enormelor necesităţi comunitare şi instituţionale. Ori, din punct de vedere financiar şi instituţional, acest lucru era cu desăvârşire imposibil. Aşa că unii lideri din societatea civilă erau bucuroşi, iar alţii foarte întristaţi de faptul că Fundaţia Soros din Moldova finanţa sau nu anumite acţiuni sau iniţiative.
Prin intervenţiile sale, Corneliu Ciurea dorea să demonstreze faptul că sorosorizarea Republicii Moldova era inevitabilă. Adică, după 1993 toate drumurile duceau la sediul Fundaţiei Soros din Moldova. În aceste condiţii, autorul făcea o analiză a consecinţelor pozitive şi a celor negative. Ţin minte că mulţi nu înţelegeau abordarea lui Corneliu Ciurea şi erau fie iritaţi, fie intrigaţi de argumentele enunţate.
Dacă este să-mi exprim opinia personală atunci pot spune că la acel moment eram entuziasmat de o asemenea perspectivă a discuţiilor. Undeva, vedem similitudinea dintre Georgia şi Republica Moldova, unde efectele programelor Soros au fost remarcabile. Desigur, efectele prezenţei Fundaţiei Soros în Republica Moldova la fel sunt remarcabile, mai ales pentru perioadele 1992 – 1997 şi 2002 – 2004. Prin sorosorizarea Republicii Moldova eu înţelegeam eficienţa şi eficacitatea programelor pe care le dezvolta şi le dezvoltă în continuare această instituţie, chiar dacă autorul avea în vedere şi anumite aspecte negative. Extrapolarea de la sorosorizarea şi clintonizarea Republicii Moldova se vede la fel prin cauzalităţi şi efecte. Dacă sorosorizare ar însemna dezvoltare, atunci clintonizare ar însemna întinerirea clasei politice şi administrative din Republica Moldova.
- va urma
Sursa
2007-09-25 23:28:53