Jurnal de calatorie: SUA

O calatorie in SUA intotdeauna este un eveniment, dar o stagiere intr-o universitate din Statele Unite urmeaza sa fie deosebit de interesanta. Anume din acest considerent incerc sa fac unele notite, in acest sens sa scriu un jurnal de calatorie, unde ma voi referi nu atat la aspectele stiintifice ale cercetarii mele, cat la partea sociala - campusul universitar, noul apartament, orasul, muzeele, colegii de Universitate, biblioteca, restaurantele sa cafenelele, magazinele, transportul si toata infrastructura. Acest material poate fi util si altor colegi, care vor vizita SUA, dar mai mult ma va ajuta pe mine sa-mi structurez gandurile, sa ma orientez in spatiu si in timp, si sa gasesc acel punct de verticalitate, care urmeaza sa ne mentina pe fiecare, indiferent pe ce continent suntem, in ce emisfera, in care fus orar ne aflam si in ce limba vorbim.

Sunt in SUA de catva timp, mai bine zis de la 25 august 2007. Nu am inceput sa scriu jurnalul meu de calatorie din prima zi, astfel voi face o scurta trecere in revista a celor care au avut loc pana acum, ca sa pot continua mai detaliat in continuare.

 

25.08.2007

Plecarea de la Chisinau a fost cu peripetii: avionul spre Frankfurt a decolat cu 5 ore mai tarziu! Ca de obicei, la inceput se anunta o ora, apoi 3, apoi 5 ore intirziere. Multa zarva in aeroport, toti sunt nelinistiti de conecsiunele urmatoare, mai ales ca aproape toti pleaca mai departe.  Incerc sa-mi programez si eu zborurile urmatoare, dar e necesar sa stau in rand vre-o jumatate de ora. In sfarsit ajung la domnisoara de la giseu. Ea mi-a schimbat zborul numai spre Washigton, dar spre New Orleans nu poate sa intervina, deoarece nu are conexiune prin Internet la zborurile interne din SUA. Asta sunt realitatile. Eu sunt din Moldova, eu pot sa inteleg ca avionul ere probleme tehnice si nu poate sa-si ea zborul, si ca companiile din Moldova nu au acces la zborurile din SUA. Dar cei din strainatate, vor intelege ei oare? Si au nevoie sa intelega, say au nevoie de servicii civilizate? Poate si noi nu e cazul sa ne facem ca intelegem, poate este mai eficient sa adresam intrebari la instantele respective? Daca s-a stiut ca avionul nu va zbura, nu se putea de chemat altul din Ukraina mai devreme, de ce au facut-o numai dupa 5 ore de asteptare? Daca pasagerul cumpara bilete din Moldova, nu urmeaza sa i se asigure securitate de zbor pe intreaaga ruta? Si tot asa.

26.08.2007

Inca mai sunt in aeroportul din Washington, dar mia-m schimbat biletul pentru New Orleans si in sfarsit voi ajunge la destinatie. Aeroportul nu este prea mare, mai ales sala de asteptare, nu este un aeroport de tip tranzit (Atlanta sau Frankfurt), dar este functional si are toate serviciile. Aici imi dau seama ca in aeroportul din Chisinau pentru pasageri nu este Internet, nu sunt instalate calculatoare cu acces la Internet. A fost - mi s-a spus la Informatie, - dar nu este rentabil si l-au deconectat. Este numai prin efir. Laptopul meu nu are Wi-Fi , deci urmeaza sa ma modernizez.

Am ajuns la New Orleans. Un oras in care nu sunt pentru prima data, dar totusi este ceva timp de cand l-am vizitat. Un aeroport nu prea mare, bagajele sunt aduse foarte repede, incerc sa-mi gasesc cele doua valize enorme, care nu contin mai mult de 23 kg fiecare, conform regulamentului de zbor transatlantic. La Chisinau am reusit sa le ambalez in pelicula, (aveam timp), si acum aici sunt mai deosebite ca a celorlalti. Toata lumea este binevoitoare, careva se apropie sa comenteze - This is new stile. Colega de la Universitate, cu care ne cunoastem, Christine L.Day vine sa ma intimpine cu automobilul, ma saluta si ma duce la apartamentul , care l-a inchiriat pentru mine.  

Apartamentul este vis-a-vis de Universitate, este foarte convenabil, o sa inteleg mai tarziu acest lucru, dar si asa ma bucura acest fapt. Este o casuta cu doua nivele, eu o sa stau la cel de al doilea etaj. Este un pridvor pentru cele doua usi, intram pe cea din dreapta si urcam scarile. Daca afara este foarte cald si umed, in apartament aerul conditionat indata te face sa simti diferenta. Holul cu o sofa mare si moale, un fotoliu la fel foarte mare, o masuta de reviste si o masa cu 4 scaune. Dormitorul cu un pat mare si cinfortabil, biroul cu o masa de scris si un dulap si bucataria, bine amenajata cu toate cele necesare. Simplu si utilitar. Pate chiar foarte modest, dupa standartele din Moldova, unde fiecare se straduie sa "imbrace casa" intr-un mod cat mai "bogat", cu de toate. Este o traditie, care in definitiv are si partile atractive, este cu mult mai confortabil si mai placut. Punctul slab este ca de multe ori acest efort este obsedant, deseori epuisant, si oamenii nu mai au nici forte, nici finante sa-si arangeze si acele lucruri, de care au nevoie: masina de spalat automata, aspirator ecologic, cuptor cu microunde, baie confortabila. Aceasta este diferenta: aici toate sunt ranjate, toate lucreaza foarte bine si au ca scop sa te simti bine. Nu se face de ochii lumii- ce va spune vecinul.

Voi continua.

 

 


Sursa
2007-09-08 03:04:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

04:18:29JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
14:17:07Tender pentru achiziția lucrărilor de construție a unui foișor —» Asociaţia Obştească "Demos"
08:51:47Șansele Republicii Moldova de a deveni membră a Uniunii Europene pină în 2030 —» Roman Mihăeş
08:42:21Identitatea culturala dubla si basarabenii din Romania —» Roman Mihăeş
08:10:46Pactul pentru Europa si interesele de partid —» Roman Mihăeş
07:20:24Despre necesitatea crearii unui pol social-democrat —» Roman Mihăeş
06:51:45Despre alegerile prezidentiale la inceput de an politic —» Roman Mihăeş
05:51:03MEMORIE DE ȘCOLAR —» Leo Butnaru
08:59:009 obiceiuri care pot ușura viața oricărei mame —» Sunt MAMĂ!
11:41:10Declaraţie Hyde Park despre arestul unui activist —» Curaj.TV | Media alternativă
09:05:18Micile și marile bucurii ale lunii august 2024 —» Sunt MAMĂ!
05:45:10DIN POEZIA AVANGARDEI UCRAINENE —» Leo Butnaru
01:34:43Rescat de Pere Bessó (trad. al español y rumano) —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:10:06Cu ocazia începutului noului an de studii 2024-2025, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a transmis un mesaj de felicitare elevilor și cadrelor didactice —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
14:07:24Tineretul revoluţionar al Bienne-ului —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:33:52Banca Națională a Moldovei ar putea avea noi competențe —» Drept MD
08:50:0010 motive pentru care e necesar să frecventăm biserica în zi de duminică —» Sunt MAMĂ!
07:37:57POTECĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:35:44LUMINI —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:43:47AȚI ÎNCERCAT SĂ DIALOGAȚI CU INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ? - EU DA... —» Leo Butnaru
14:08:39Alain DELON —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:45:005 modalități de a-ți menține zilnic nivelul ridicat de energie! —» Sunt MAMĂ!
05:25:38JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
03:53:11Grupe noi la început de 2024 —» Fizică şi chimie
10:07:45Din nou: vom mai FI? —» Argentina Gribincea's Blog