Universitatea din New Orleans

Prima impresie de la Universitatea din New Orleans este aceiasi ca la vizitarea altor Universitati din SUA - o imensitate de spatiu, terenuri verzi, amenagate frumos si accesibile pentru studenti si profi! Cladirile sunt amplasate la o distanta respectabila una de alta, sunt spatioase si confortabile, unde fiecare profesor are biroul sau. Salile de clasa sunt spatioase si amenajate. (Sa nu amintim de locurile publice, bine amenajate si foarte curate - una din trasaturile caracteristice).

Imi vine in minte comparatia cu Universitatile din Oxford - alta traditie, alta arhitectura si structura. Ca arhitectura sunt complet diferite: cele din Oxford sunt ingradite fiecare cu un zid inalt, traditii medievale, concentrate si utilitare. Colegiul Nuffield, Universitatea Oxford, unde am fost un an in urma la o stagiere, era amplasat nu departe de centrul oraselului Universitar Oxford, in preajma statiei de autocare, si la o distanta plauzibila de celelalte Colegii. Zidul inalt, care inconjura fiecare Colegiu, inclusiv Nuffield, era in acelasi timp si functional - in peretii zidului erau amplasate camerele pentru studenti si profesori, auditoriile si ospataria. Unul din turnurile acestei "Cetati a stiintei"  era destinata bibliotecii, care avea si vaste spatii subterane, unde se adaposteau o multime de documente rare si carti! Fiecare colegiul avea biblioteca sa, dar exista si Bodlein Oxford Library una din bibliotecile care contine majoritatea literaturii editate in Marea Britanie in limba engleza. Lucrul in acesta biblioteca presupune accesul la majoritatea articolelor si cartilor on-line, la o multime din care este accesul numai pentru cei din Oxford University.

Astfel Universitatea din New Orleans (University of New Orleans - UNO) are o complet alta infatisare - un teren larg, deschis, cu o multime de spatii verzi. Blocurile sunt mari, inalte, amplasate in diferite parti ale campusului universitar. In centrul este amplasata biblioteca universitara.  UNO este relativ noua - creata in 1956 si este o universitate clasica. A avut de patimit dupa uraganul Catrina - lectiile in primul semestru in 2005-2006 au fost in majoritatea on-line. Acum s-a revenit la normalitate, viata in Universitate decurge in ritmul ei obisnuit. 

O alta deosebire care este de remarcat este multimea de parcari la UNO - fiecare vine la Universitate cu automobilil propriu. Si aceasta este aici nu un moft, ci o necesitate, deoarece transportul public nu exista, sau exista intr-un mod absolut deplorabil - un autobus in jumatate de ora in zilele de lucru si la o ora in weekend! Din acest considerent  fiecare vine la Universitate cu automobilul sau. Lucru absolut contrar la Oxford- acolo este traditia bicicletelor - este in firea lucrurilor ca studentii si profii sa se deplaseze cu bicicletele. Distantele nu sunt mari, este convenabil si din punct de vedere al economiei de finante (ori, transportul public in UK este destul de scump) si mai incurajeaza si speranta ca sportul face bine la sanatate. In SUA distantele sunt cu mult mai mari, totul este amplasat la distante considerabile de parcurs, costurile la transportul public, dar si la combustibil sunt relativ mici. Astfel, spatii considerabile la UNO sunt rezervate parcarilor.

Voi continua.

I


Sursa
2007-09-12 05:18:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

22:23:13M-am întors la marea mea iubire —» orheianca.eu - blogul unei orheience
18:36:14ÎNCHEIEREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCĂ —» Drept MD
11:31:39Dezbateri despre educația de gen în România —» Curaj.TV | Media alternativă
11:24:49Adriana Radu a cuvîntat la București în fața altor feministe și activiști de egalitate gen —» Curaj.TV | Media alternativă
11:22:12Polițaia pus gînd rău șoferilor de Taxi de la gară Gară —» Curaj.TV | Media alternativă
07:38:11Micile și marile bucurii ale lunii MARTIE 2023 —» Sunt MAMĂ!
07:25:34Citit în martie: „Învățare” de Tara Westover —» Sunt MAMĂ!
07:24:05Citit în martie: „Băiatul care l-a urmat pe tatăl său la Auschwitz” de Jeremy Dronfield —» Sunt MAMĂ!
10:04:31Vinurile Purcari și Fautor au luat aur la Lyon —» Fine Wine
08:58:56Crama Mircești: recolta nouă —» Fine Wine
08:49:10El sueño por Jorge Luis Borges / Visul de Jorge Luis Borges —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:44:14Scrisoare în oglindă —» Frinturi din suflet de femeie
14:22:07RANĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:03:21Un nou club de lectură la Biblioteca de Arte —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
18:43:09PUNCT OCHIT, PUNCT RATAT! —» Sergiu Mocanu
17:25:30Mașină jefuită în parcare la Botoșani —» Curaj.TV | Media alternativă
16:35:38Citit în martie: „Un fiu” de Alejandro Palomas —» Sunt MAMĂ!
02:25:56Special Webinar on March 28: WooCommerce 101 — How to Set Up a Store —» Ileana Pîrgaru
20:33:05Capcanele conjugării verbelor (2)  —» Moldova Creștină
14:47:00---------------------------------------------- —» NeoMatrixBlog
14:32:00----------------------------- —» NeoMatrixBlog
14:13:37WordPress wallpapers —» Ileana Pîrgaru
14:07:00-------------------------------------------------- —» NeoMatrixBlog
12:52:23Duminica Floriilor - Intrarea triumfală a Domnului Iisus Hristos în Ierusalim. Semnificațiile salciei în Creștinism —» Eleonora Lisnic în versuri
12:12:47Republica Moldova – firmă-fantomă cu proprietari fictivi —» Nicolae Federiuc