Amenzi de pînă la 10 mii lei pentru angajări la negru
Amenda pentru angajarea ilegală sau practica muncii nedeclarate va constitui suma cuprinsă între 7 mii și 10 mii lei, pentru fiecare persoană depistată. Declarația a fost făcută astăzi, 14 august, de către Valentina Buliga, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.
În cadrul conferinței de presă cu tema “Contracararea muncii la negru. Înăsprirea sancţiunilor pentru patronii care vor admite abateri de la legislaţia muncii”, organizate de către Ministerul Munici Protecţiei Sociale şi Familiei au fost anunțate noile amendamente la Codul muncii și la Codul contravențional al RM.
Astfel, pentru utilizarea muncii nedeclarate vor fi sancționate atît persoanele juridice, cît și cele fizice. Amenda, aplicată persoanei fizice, va constitui de la 2 la 3 mii lei. Persoanele juridice vor plăti amenzi, cuprinse între 7 mii lei și 1o mii lei, pentru fiecare persoană identificată, care nu este angajată legal.
Potrivit Inspectorului Principal de Stat al Muncii, Dumitru Stavilă, prezent și el la conferința de presă, anul acesta Inspecția Muncii a efectuat 4 mii de controale. Au fost depistate peste 560 de persoane angajate ilegal în cadrul a 131 de unități. Mai mult, 91 dintre acești angajați erau copii, 38 dintre care munceau fără forme legale. Potrivit modificărilor, admiterea minorului la locuri de muncă care prezintă pericol pentru viaţa şi sănătatea lui sau atragerea minorului la executarea unei munci interzise de legislaţie vor fi sancționate prin amenzi, după cum urmează: de la 100 la 150 de unităţi convenţionale, aplicate persoanelor fizice, de la 250 la 400 de unităţi convenţionale, aplicate persoanelor cu funcţie de răspundere și de la 400 la 500 de unităţi convenţionale aplicate persoanelor juridice. Au fost prevăzute și situațiile, cînd angajatorul riscă să fie privat de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.
Cele mai frecvente unități care practică munca nedeclarată sunt din domeniul agriculturii și construcției. Potrivit planului, Inspecția Muncii împreună cu inspectoratele de poliție din teritoriu, inspectoratele fiscale și Asociația Națională pentru Protecția Muncii, vor intreprinde controale frecvente la unități. Fiecare lucrător va fi obligat să dețină la locul de muncă un permis nominal. În așa fel vor fi identificate persoanele angajate oficial.
Valentina Buliga a menționat, că în cadrul dialogului social, pe care le-au avut instituțiile statului, a parvenit ideea elaborării unui alt proiect de lege, care ar reglementa și răspunderea angajatului pentru munca nedeclarată.
Potrivit Ministrului Muncii și protecției Sociale ”conform estimărilor făcute de unii analiști, economiști, la începutul anului 2012, din cauza fenomenului muncii la negru, bugetul de stat suportă pierderi de circa 9 miliarde de lei, iar bugetul asigurărilor sociale, circa 4,7 miliarde de lei ”.
Sursa
2012-08-14 14:14:08