Prin ce se deosebește agresarea unui jurnalist de agresarea unui polițist?!

Ieri colega mea (de facultate) Victoria Ocară, aflată în serviciu, a fost rănită în cadrul manifestațiilor de la Bălți cu o piatră aruncata din mulțime de către o persoană (bănuiesc una singură). Poliția anunță azi că a reținut și un bănuit de comiterea agresiunii (să o numim agresiune, piatra totuși zbura din mulțime în mulțime, iar victima putea fi oricine, să recunoaștem).

Citez din comunicat: „Acesta (n.a. persoana bănuită) s-a dovedit a fi un locuitor al municipiului Bălţi, în vârstă de 26 de ani, în privinţa căruia a fost pornită o cauză penală în baza articolului 184 aliniatul 2 litera b) şi c) al Codului Penal al Republicii Moldova.”

Citez din Codul Penal al Republicii Moldova: „Violarea dreptului la libertatea de întrunirilor” / „Violarea dreptului la libertatea întrunirilor prin împiedicarea ilegală a desfăşurării mitingului, demonstraţiei, manifestaţiei, procesiunii sau oricărei alte întruniri ori a participării cetăţenilor la acestea fie prin constrîngerea lor la participare:” / „b) însoţită de violenţă periculoasă pentru viaţă sau sănătate; c) soldată cu cauzarea de daune în proporţii mari;” / „ se pedepseşte cu închisoare de pînă la 5 ani.”

Și pe cazul polițistului (la fel aflat în serviciu) agresat, a fost reținută o persoană. Doar că, de această dată, persoana este banuită de o altă infracțiune: „Articolul 287. Huliganismul” / „(1) Huliganismul, adică acţiunile intenţionate care încalcă grosolan ordinea publică, însoţite de aplicarea violenţei asupra persoanelor sau de ameninţarea cu aplicarea unei asemenea violenţe, de opunerea de rezistenţă violentă reprezentanţilor autorităţilor sau altor persoane care curmă actele huliganice, precum şi acţiunile care, prin conţinutul lor, se deosebesc printr-un cinism sau obrăznicie deosebită,   se pedepseşte cu amendă în mărime de la 200 la 700 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani.”

Poate că nu tălmăcesc prea bine legea, dar nu înțeleg:

a) prin ce se deosebesc aceste două incidente unul față de altul și, prin urmare, de ce aritcolele sînt diferite?

b) a fost sau poate fi demonstrat, în genere, că scopul bănuitului în primul caz era de a o împiedica pe jurnalista de la Jurnal TV de a desfășura „mitingul, demonstraţia, manifestaţia, procesiunea sau oricare altă întrunire”?

c) judecînd după pedepsa maximă la care pot fi atrase persoanele vinovate de comiterea celor două agresiuni, atentatul la viața și integritatea unui jurnalist e mai grav decît atentatul la viața și integritatea unui polițist? (primul caz se pedepsește cu maxim 5 ani, iar cel de-al doilea cu maxim 3 ani).

Sper să primesc răspunsurile de la însăși Ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean, care este din domeniul TIC și respectiv, comparativ cu ministrul vechi, e mult mai familiarizat cu blogosfera. Mai mult, sînt și jurnalist, iar Ministrul a promis o colaborare fructuoasă cu jurnaliștii.

PS: O să mă abțin de la comentarii vizavi de manifestația desfășurată la Bălți și altercațiile care au avut loc acolo. O să mă limitez daor în a spune că consider o confruntare între două tabere plătite, organizată cu scopul de a destabiliza situația atît în municipiul cu tentații „separatiste”, cît și în Republica Moldova, în general. „În apa tulbure, peștele se prinde mai bine!”

PPS: Am văzut cîteva videouri de acolo și mi s-a părut că am văzut ceva asemănător în primăvara lui 2009. „Un 7 aprilie în miniatură”, așa cum mi-a venit să zic.Sursa
2012-08-06 12:44:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:13:345G în avioane, Wi-Fi pe șosele – decizia Comisiei Europene deschide noi oportunități de inovare —» Elena Robu
07:06:26Фотографы —» Бессарабские хроники
06:44:20RELAȚIA CU UN BĂRBAT NARCIS —» Lifestyle
14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
12:14:58Rezultatele Evaluării externe periodice 2021-2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
15:24:40Prima întâlnire cu un scriitor —» BiblioCity
10:00:48Pâinea noastră cea de toate zilele —» Moldova Creștină
10:00:21Să îmi iubesc dușmanul | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină
19:06:54Omonimele – cum le deosebim sensul? —» Moldova Creștină
18:47:23RomStoria: Noi nu suntem țigani! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:10:59Au lăsat mașina în intersecție ca să-și ia de mîncare! —» Curaj.TV | Media alternativă
12:50:17Nu-și mai roade unghiile! Cum am rezolvat problema —» Sunt MAMĂ!
11:10:30Jurnaliștii comunitari au participat la Gala Jurnalistului Comunitar —» BPR Ungheni's Blog
08:01:35Сказочная палитра Бессарабии на полотнах Михаила Пейкова —» BiblioCity
09:09:21Activități Advent Calendar 2022. Ce vom face anul acesta —» Sunt MAMĂ!
07:04:35LINIA VIEȚII —» Leo Butnaru
14:49:58DINTR-O POSIBILĂ ANTOLOGIE, 2014 —» Leo Butnaru
12:34:49Dorința Sexuală Primitivă, Diferența de Vârstă în Relație și Erecția la Copii —» Curaj.TV | Media alternativă
10:11:03SOLIDARITATE —» Leo Butnaru
07:07:40Milostenia nu-i mai mult sau mai puţin merituoasă, după însemnătatea darurilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
16:46:38Imagine Dragons va cânta la festivalul Untold 2023 —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
08:50:04DIN ISTORIA (ȘI GEOGRAFIA) LITERATURII ROMÂNE ÎN IMAGINI © —» Leo Butnaru