Sindicalişti din agricultură au ieșit astăzi la proteste

Sindicalişti din agricultură, membri ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură şi Alimentaţie "Agroindsind", au ieșit astăzi la proteste în circa 30 de localități de pe întreg teritoriul țării. Sindicaliștii și-au manifestat astfel solidaritate față de revendicările înaintate de organizatorilor protestelor - patronatele și organizațiile non-guvernamentale din sectorul agricol.

În cadrul acțiunilor de protest, agricultorii au cerut modificarea politicii bugetar-fiscale pentru anul 2013 și anularea majorării taxei pe valoarea adaugată de la 8 la 20 la suta la produsele agricole.

Astfel, la ora 10:00, sute de agricultori din țară au ieșit cu tehnica agricolă la marginea mai multor drumuri de importanță națională și au claxonat minute în șir în semn de protest față de prevederile politicii bugetar – fiscale pentru anul 2013, adoptată recent de Parlament.

Protestatarii au plasat pe unităţi de transport – tractoare, combaine şi maşini agricole pancarte : Cerem menţinerea TVA 8% pentru producţia agricolă; Stopaţi contrabanda zahărului!; TVA 20 % înseamnă locuri de muncă pierdute şi terenuri neprelucrate; Nu falimentaţi agricultura; Vrem dezvoltare nu doar taxare.

Tudor Mocanu, președintele Uniunii teritoriale a FNSAA "Agroindsind" din raioanele Sîngerei, Fălești și Telenești, a spus că la protestele de astăzi sindicaliștii au ieșit pașnic, autorizat, nu au blocat drumurile și nu au încălcat ordinea publică.

„Am ieșit la proteste împreună cu patronatele din agricultură pentru că noua politică bugetar-fiscală va afecta grav situația salariaților din agricultură, membri de sindicat, care și așa au salarii mizere. Deja acum avem restanțe la salarii de circa 3 mln de lei. Dacă politica bugetar-fiscală nu va fi modificată, suntem convinși că restanțele salariale se vor ridica la circa 5-6 mln de lei", a precizat Mocanu.

„Noi înțelegem că există probleme la completarea bugetului de stat însă acest lucru nu trebuie să se facă pe seama agricultorilor. Cerem autorităților să renunțe la politica care prevede majorarea taxei pe valoarea adaugată la 20 la suta. Dacă nu se va face acest lucru agricultura va falimenta", a adăugat reprezentantul FNSAA "Agroindsind".

După cum a relatat Pavel Stelea, președintele Uniunii teritoriale a FNSAA "Agroindsind" din Glodeni, prin aceste proteste agricultorii se pronunță împotriva politicii nechibzuite a statului.

„Anul agricol curent este unul deosebit de complicat. Experții spun că o asemenea secetă ca cea din acest an nu a mai fost înregistrată pe teritoriul țării tocmai din anii 50 ai secolului trecut. În mare parte, seceta a compromis culturile agricole. În unele cazuri este vorba de compromiterea recoltei în proporție de sută la sută. Agricultorii nu vor putea achita noua taxă de 20 la sută pentru că nu au bani și vor fi nevoiți să ia credite pentru a achita aceasta taxă. Spre regret guvernanții nu se întreabă cum pot exista agricultorii în asemenea condiții", a specificat Stelea.

Nicolae Moraru, președintele Asociației Producătorilor de Zahăr din Moldova, a spus că guvernanții nu au luat în semă propunerile înaintate de agricultori și au mers pe o cale care poate duce la ruinarea agriculturii.

„Din cauza acestei politici ineficiente toată lumea va avea de suferit. Agricultorii nu vor putea plăti această taxă pentru că nu au bani, vor crește restanțele la salarii pentru cei care lucrează în agricultură și, nu în cele din urmă, se va majora costul produselor agricole", a precizat Moraru.

Vasile Ursachi, fermier din satul Izvoare, raionul Fălești, a spus că noua politică fiscală este una catastrofală pentru agricultori.
„Noi nu urmărim scopuri politice. Sperăm că guvernul condus de Vlad Filat ne va auzi și nu va permite să fie aplicată o asemena politică fiscală păguboasă pentru țăran. Dacă nu vom fi auziți nu ne oprim aici. Vom continua să protestăm pînă se va face dreptate pentru agricultori", a subliniat fermierul.

Anterior, organizatorii protestelor au solicitat preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, să convoace şedinţa extraordinară a Legislativului, pentru a reexamina politica bugetar-fiscală pentru anul 2013, luând în considerare propunerile partenerilor sociali şi a organizaţiilor neguvernamentale din domeniul agricol.

De asemenea, aceștia au mai cerut preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, să nu promulge Legea privind politica bugetar-fiscală pentru anul 2013.

Potrivit organizatorilor protestelor de astăzi, dacă autoritățile nu vor întreprinde acțiuni concrete de modificate a politicii bugetar-fiscale pentru anul 2013, agricultorii vor organiza în luna septembrie a acestui an acțiuni ample de protest și vor scoate tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale.


Sursa
2012-07-31 17:55:42Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

06:01:46LACONIC —» Leo Butnaru
08:10:38Este Allah cel mai mare? —» Moldova Creștină
17:24:33Greva foamei cu taxiuri galbene în piața Constituției —» Curaj.TV | Media alternativă
16:21:13Radacini Metier – Best of Show Moldova Sparkling Wine —» Fine Wine
14:05:302024 Geneva Motor Show-uleţ —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:03:28Armata se comportă în trafic ca poliția, arogant —» Curaj.TV | Media alternativă
08:53:20Poliția, exemplu prost pentru alți șoferi —» Curaj.TV | Media alternativă
20:55:03How We Built a New Home for WordPress.com Developers Using the Twenty Twenty-Four Theme —» Misterioz
15:29:40Despre guvernarea PAS, deja la timpul trecut. „Sistemul se opune” abia începe —» Nicolae Federiuc
14:50:50ABC-ul reciclării —» BiblioCity
11:41:07NADIR (trad. al español*) —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:04:22IMN FURNICARULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:15:14Moldova, record de medalii la Mundus Vini —» Fine Wine
06:38:28CORIFEI AI POEZIEI FRANCEZE —» Leo Butnaru
20:50:02Băi de urzici (I) —» Argentina Gribincea's Blog
19:01:16Atacată de o haită de cîini apoi agresată la primăria Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
15:55:15MĂRIEI SALE POEZIA —» Leo Butnaru
12:02:58Promovarea valorilor europene —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
07:00:26CONFLUENȚE PESTE MILENII —» Leo Butnaru
06:50:37Vasile Romanciuc, poetul cu aripi de carte —» BiblioCity
06:14:46DIALOG ȘI VERSURI DIN „HYPERION” —» Leo Butnaru
20:38:41More Control Over the Content You Share —» Soţii Bragaru
20:21:06Polițistă la volan, fără centură, cu telefon —» Curaj.TV | Media alternativă
12:39:45My Condolences, You’re Now Running a Billion-Dollar Business —» Soţii Bragaru
19:59:40Dragobete Party de Ziua Îndrăgostiților la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă