Sindicalişti din agricultură au ieșit astăzi la proteste

Sindicalişti din agricultură, membri ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură şi Alimentaţie "Agroindsind", au ieșit astăzi la proteste în circa 30 de localități de pe întreg teritoriul țării. Sindicaliștii și-au manifestat astfel solidaritate față de revendicările înaintate de organizatorilor protestelor - patronatele și organizațiile non-guvernamentale din sectorul agricol.

În cadrul acțiunilor de protest, agricultorii au cerut modificarea politicii bugetar-fiscale pentru anul 2013 și anularea majorării taxei pe valoarea adaugată de la 8 la 20 la suta la produsele agricole.

Astfel, la ora 10:00, sute de agricultori din țară au ieșit cu tehnica agricolă la marginea mai multor drumuri de importanță națională și au claxonat minute în șir în semn de protest față de prevederile politicii bugetar – fiscale pentru anul 2013, adoptată recent de Parlament.

Protestatarii au plasat pe unităţi de transport – tractoare, combaine şi maşini agricole pancarte : Cerem menţinerea TVA 8% pentru producţia agricolă; Stopaţi contrabanda zahărului!; TVA 20 % înseamnă locuri de muncă pierdute şi terenuri neprelucrate; Nu falimentaţi agricultura; Vrem dezvoltare nu doar taxare.

Tudor Mocanu, președintele Uniunii teritoriale a FNSAA "Agroindsind" din raioanele Sîngerei, Fălești și Telenești, a spus că la protestele de astăzi sindicaliștii au ieșit pașnic, autorizat, nu au blocat drumurile și nu au încălcat ordinea publică.

„Am ieșit la proteste împreună cu patronatele din agricultură pentru că noua politică bugetar-fiscală va afecta grav situația salariaților din agricultură, membri de sindicat, care și așa au salarii mizere. Deja acum avem restanțe la salarii de circa 3 mln de lei. Dacă politica bugetar-fiscală nu va fi modificată, suntem convinși că restanțele salariale se vor ridica la circa 5-6 mln de lei", a precizat Mocanu.

„Noi înțelegem că există probleme la completarea bugetului de stat însă acest lucru nu trebuie să se facă pe seama agricultorilor. Cerem autorităților să renunțe la politica care prevede majorarea taxei pe valoarea adaugată la 20 la suta. Dacă nu se va face acest lucru agricultura va falimenta", a adăugat reprezentantul FNSAA "Agroindsind".

După cum a relatat Pavel Stelea, președintele Uniunii teritoriale a FNSAA "Agroindsind" din Glodeni, prin aceste proteste agricultorii se pronunță împotriva politicii nechibzuite a statului.

„Anul agricol curent este unul deosebit de complicat. Experții spun că o asemenea secetă ca cea din acest an nu a mai fost înregistrată pe teritoriul țării tocmai din anii 50 ai secolului trecut. În mare parte, seceta a compromis culturile agricole. În unele cazuri este vorba de compromiterea recoltei în proporție de sută la sută. Agricultorii nu vor putea achita noua taxă de 20 la sută pentru că nu au bani și vor fi nevoiți să ia credite pentru a achita aceasta taxă. Spre regret guvernanții nu se întreabă cum pot exista agricultorii în asemenea condiții", a specificat Stelea.

Nicolae Moraru, președintele Asociației Producătorilor de Zahăr din Moldova, a spus că guvernanții nu au luat în semă propunerile înaintate de agricultori și au mers pe o cale care poate duce la ruinarea agriculturii.

„Din cauza acestei politici ineficiente toată lumea va avea de suferit. Agricultorii nu vor putea plăti această taxă pentru că nu au bani, vor crește restanțele la salarii pentru cei care lucrează în agricultură și, nu în cele din urmă, se va majora costul produselor agricole", a precizat Moraru.

Vasile Ursachi, fermier din satul Izvoare, raionul Fălești, a spus că noua politică fiscală este una catastrofală pentru agricultori.
„Noi nu urmărim scopuri politice. Sperăm că guvernul condus de Vlad Filat ne va auzi și nu va permite să fie aplicată o asemena politică fiscală păguboasă pentru țăran. Dacă nu vom fi auziți nu ne oprim aici. Vom continua să protestăm pînă se va face dreptate pentru agricultori", a subliniat fermierul.

Anterior, organizatorii protestelor au solicitat preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, să convoace şedinţa extraordinară a Legislativului, pentru a reexamina politica bugetar-fiscală pentru anul 2013, luând în considerare propunerile partenerilor sociali şi a organizaţiilor neguvernamentale din domeniul agricol.

De asemenea, aceștia au mai cerut preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, să nu promulge Legea privind politica bugetar-fiscală pentru anul 2013.

Potrivit organizatorilor protestelor de astăzi, dacă autoritățile nu vor întreprinde acțiuni concrete de modificate a politicii bugetar-fiscale pentru anul 2013, agricultorii vor organiza în luna septembrie a acestui an acțiuni ample de protest și vor scoate tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale.


Sursa
2012-07-31 17:55:42



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

04:18:29JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
14:17:07Tender pentru achiziția lucrărilor de construție a unui foișor —» Asociaţia Obştească "Demos"
08:51:47Șansele Republicii Moldova de a deveni membră a Uniunii Europene pină în 2030 —» Roman Mihăeş
08:42:21Identitatea culturala dubla si basarabenii din Romania —» Roman Mihăeş
08:10:46Pactul pentru Europa si interesele de partid —» Roman Mihăeş
07:20:24Despre necesitatea crearii unui pol social-democrat —» Roman Mihăeş
06:51:45Despre alegerile prezidentiale la inceput de an politic —» Roman Mihăeş
05:51:03MEMORIE DE ȘCOLAR —» Leo Butnaru
08:59:009 obiceiuri care pot ușura viața oricărei mame —» Sunt MAMĂ!
11:41:10Declaraţie Hyde Park despre arestul unui activist —» Curaj.TV | Media alternativă
09:05:18Micile și marile bucurii ale lunii august 2024 —» Sunt MAMĂ!
05:45:10DIN POEZIA AVANGARDEI UCRAINENE —» Leo Butnaru
01:34:43Rescat de Pere Bessó (trad. al español y rumano) —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:10:06Cu ocazia începutului noului an de studii 2024-2025, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a transmis un mesaj de felicitare elevilor și cadrelor didactice —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
14:07:24Tineretul revoluţionar al Bienne-ului —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:33:52Banca Națională a Moldovei ar putea avea noi competențe —» Drept MD
08:50:0010 motive pentru care e necesar să frecventăm biserica în zi de duminică —» Sunt MAMĂ!
07:37:57POTECĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:35:44LUMINI —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:43:47AȚI ÎNCERCAT SĂ DIALOGAȚI CU INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ? - EU DA... —» Leo Butnaru
14:08:39Alain DELON —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:45:005 modalități de a-ți menține zilnic nivelul ridicat de energie! —» Sunt MAMĂ!
05:25:38JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
03:53:11Grupe noi la început de 2024 —» Fizică şi chimie
10:07:45Din nou: vom mai FI? —» Argentina Gribincea's Blog