Va reusi Voronin sa devina al doilea Smirnov si sa creeze Republica Balti?
Vasile Croitoru: O noua petarda comunista
“Astfel, PCRM sfidează principiile statalității (pentru care se declară apărător aprig), creează focare conflictuale, menține instabilitatea politică și aprofundează criza relației politice între guvernare și comuniști. Prin ambițiile lor, liderii comuniști de la nivel central nu realizează faptul că distrug funcționalitatea și viabilitatea statului.
Prin astfel de acțiuni PCRM iese din câmpul constituțional, devine un partid nu doar antisistem, ci și antistatal”.
http://vox.publika.md/politica/o-noua-petarda-comunista-281791.html
Сергей Колеров: Распад Бессарабии и Большое Приднестровье
Давно прогнозируемая анклавизация русскоязычного севера и гагаузско-болгарского юга Бессарабии, похоже, обретает вполне осязаемые очертания.
Анклавизация и эскалация противостояния с Кишиневом неизбежно будут подталкивать юг и север Бессарабии к Приднестровью, поскольку больше им просто негде искать поддержки.
Тогда создание Большого Приднестровья станет актуальным вызовом, а лелеемые в Москве федерализационные проекты смогут наполниться новым содержанием.
http://regnum.ru/news/fd-abroad/moldova/1555684.html
Voronin contra R.Moldova
Decizia majoritatii comuniste din Consiliul Balti de a convoca un referendum pentru autonomie largita, marcheaza un inceput al unui nou conflict separatist pe teritoriul R.Moldova.
Voronin s-a intilnit la Balti cu consilierii PCRM , i-a sustinut si i-a indemnat sa continuie actiunile separatiste.
In spatele cerintelor de autonomie largita, se citeste de fapt intentia unor forte antinationale de a crea la nordul tarii un focar de separatism pe modelul regiunii transnistrene, si incercuirea Chisinaului proeuropean si proromanesc cu enclave separatiste.
Este clar ca dupa petrecerea referendumului, consilierii comunisti vor cere Parlamentului de la Chisinau acordarea unui statut de republica autonoma si inserarea acesteia in Constitutie pe modelul autonomiei gagauze.
Kolerov numeste fenomenul respectiv drept enclavizare a nordului rusofon si a sudului gagauzo/bulgaresc.
Astfel asistam la o actiune periculoasa a PCRM, care se transforma asa cum bine observa Vasile Croitoru, intr-un partid antisistem si antistatal.
Aceasta actiune periculoasa a comunistilor trebuie combatuta prin toate masutile legitime.
Ce poate sa faca guvernarea de la Chisinau?
In primul rind se impune de urgenta votarea unei legi organice privind referendumurile, caci actualele prevederi care se contin in Codul Electoral permit initierea si petrecerea unor referendumuri care pericliteaza stabilitatea politica si chiar integritatea teritoriala a tarii.
In rindul doi e nevoie de modificat Constitutia si legislatia si de implementat o reforma profunda a administratiei publice locale, prin crearea a citeva regiuni de dezvoltare, in locul actualelor raioane si descentralizare , inclusiv fiscala si financiara, prin acordarea a cit mai multe imputerniciri regiunilor nou create.
Conform art.77 din Constitutie, Preşedintele Republicii Moldova reprezintă statul şi este garantul suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării.
In acest context de subminare a statului si de incercare de creare de noi tensiuni separatiste si interetnice, in prim plan apare necesitatea consolidarii institutiei prezidentiale si acordarea a mai multe imputerniciri in domeniul securitatii, asigurarii si garantarii independentei si integritatii teritoriale.
Iar asta inseamna ca Presedintele trebuie ales de catre popor pentru a avea mai multa legitimitate si putere de decizie.
Este evident ca un Presedinte ales in Parlament, este un presedinte slab si fiecare decizie trebuie sa o cordoneze cu partidele din majoritatea parlamentara ceea ce ii reduce din eficienta si operabilitate.
Un exemplu elocvent de lipsa de responsabilitate si de subminare a securitatii nationale este faptul ca inca nu este numit seful SIS-ului, si asta in conditiile cind R.M. este sfisiata de conflicte separatiste, la nord, sud si in est!
Reformarea si dekagebizarea SIS-lui este o necesitate vitala, deoarece acest organ este invinuit chiar de catre unii ofiteri din cadrul acestei institutii in scrisori deschise! de tradare a intereselor nationale.
E nevoie de masuri radicale, care pot merge pina la interzicerea pentru fostii ofiteri KGB de a mai fi angajati in SIS.
Incercarile din exterior si din interior de a crea conflicte artificiale separatiste pe teritoriul R.M. vor continua.
Va reusi guvernarea de la Chisinau sa identifice masuri eficiente de reactie la aceste amenintari?
Filed under: Uncategorized
Sursa
2012-07-30 13:03:06