Evoluţia telefoanelor mele: de la cărămidă la smartphone

Primul telefon mobil pe care l-am ținut vreodată în mînă a fost un Philips Savvy pe care și-l luase un coleg de cameră. Era pe la începutul anilor 2000 și telefoanele mobile erau o noutate și un lux, în special într-un oraș mic ca Baia Mare.

Țin minte și acum prima conversație pe care am avut-o pe Savvy. Se auzea ca naiba, aparatul se mişca în reluare şi nu știa mai nimic în afară de apeluri, mesaje, calculator și cronometru. Totuși senzația de a suna și de a putea fi sunat oriunde era una extraordinară.

Așa se face că un an mai tîrziu mi-am cumpărat propriul meu telefon mobil. Cu banii cîștigați din tehnoredactări, traduceri ocazionale și economii din brusă mi-am luat un Nokia 6110 recondiționat la abonament. Avea un ecran ce afișa 5 linii monocrome și, pe lîngă Philips, era dotat cu un calendar.

Telefonul era destul de greu și incomod din cauza antenei, dar nu era fecior mai mîndru decît mine pe pămînt cînd răspundeam la un apel de acasă pe holurile căminului. Pe acele timpuri minutele și mesajele incluse în abonament erau foarte puține, așa că le prețuiam ca pe gramul de aur.

Probabil că anume în acea perioadă m-am atașat de brand-ul Nokia, pentru că următorul mobil a fost tot de aceeași marcă. E vorba de un Nokia 3410 (da, știu, e greu de crezut, dar eu chiar am sărit peste Nokia 3310 – unul din cele mai populare modele vîndute vreodată).

Revenind la 3410 – telefonul era micuț, ușor, avea ecran cu 6 linii și cel mai important – 6 jocuri de care te puteai bucura oriunde. Probabil că vă amintiți cu toții ce a însemnat Snake pentru utilizatorii Nokia. A urmat apoi un 3510i care reprezentat un salt tehnologic destul de mare.

Avea ecran color şi ringtone-uri polifonice – un telefon de încredere care m-a slujit credincios ani la rînd. De fapt, despre acest model și următorul nici nu ar trebui să vorbesc la trecut, pentru că mama le folosește cu mici reparații pînă în ziua de azi.

Așadar următorul pe listă a fost un Nokia 3500 classic cu ecran de 256 mii de culori, camera foto de 2 mpx, card SD de 1 Gb. După care au apărut smartphone-urile. În acel moment m-am despărțit cu durere în suflet de Nokia și am semnat cu Samsung.

Galaxy S a fost cel de-al doilea mare salt pe are l-am avut în materie de telefoane. Acces la internet, minute și SMS-uri cu nemiluita, cameră foto performantă și, în general, o configurație de două ori mai puternică decît primul meu desktop.

Cam asta a însemnat trecerea la Galaxy S, pe care îl folosesc și acum. Și deși device-ul îmi oferă cam tot ce-mi pot dori de la un telefon (poate cu excepția bateriei), uneori mă apucă dorul de modelele de altădată.

Și atunci dau o fugă pîna acasă, iau împrumut de la mama un Nokia simplu și de încredere, îl butonez și îmi aduc aminte de vremurile în care timpul curgea altfel, grijile se risipeau în ziua bursei, iar visele aveau parcă o altă culoare …

P.S. După cum ştim cu toţii, astăzi tehnologia avansează în ritmuri uimitoare, de aceea citesc despre telefoane pe www.computerblog.ro pentru a fi la curent cu noile apariţii şi cu evoluţia pieţei.


Sursa
2012-07-27 09:53:33



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:54:38Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
14:54:13La Tabără, la Bibliotecă vin copii talentați —» BiblioCity
14:53:49În vacanța mare? De unul singur? Oare cum ar fi? —» BiblioCity
14:53:27Orice întâlnire a copiilor cu scriitorii devine un eveniment memorabil —» BiblioCity
14:52:43Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
14:52:19Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:51:57CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
14:49:23GHICITORI PE PORTATIV. Scriitoarea Marcela Mardare și-a amintit de elevii săi de cândva —» BiblioCity
17:35:45IHTIANDRU —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:16:32105 ani de la nașterea artistului plastic Gleb Sainciuc —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:45:27EDITORIAL | Cazul „expertului” pedofil și noua mare provocare a lumii „moderne” —» Nicolae Federiuc
11:04:24DACĂ CITIȚI ÎN BULGARĂ, UN INTERVIU DIN REVISTA „FLACĂRA”, EDITATĂ DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN BULGARIA Leo Butnaru - Ognian Stamboliev —» Leo Butnaru
03:42:46PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:02:18EXTRAS DIN INTERVIU —» Leo Butnaru
03:01:20JURNALUL CA MEMORIE, 1992 —» Leo Butnaru
10:18:42Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:32:16Marea strategie scurtcircuitată —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:32:49CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
04:10:45PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI / POEME —» Leo Butnaru
19:04:43PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:11:39Mărturii din GULAG filmate la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
06:46:22Cercetașii ingenioși vara la Bibliotecă —» BiblioCity
06:25:46Amintiri despre foame și canibalism —» Curaj.TV | Media alternativă
03:30:24JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
15:07:39Trei reguli de știut când servim spumant! —» Fine Wine