● Fructe la cutie
CE BEM, CE MĂNCĂM
Cea mai mare parte a produsului este constituită din fructe, dar nu trebuie să uităm că a fost supus unui proces termic, distrugându-se o parte din vitamine.
Nectarul de caise cu pulpă şi zahăr "Vita" are o "fracţie masică minimă a conţinutului de fructe 50%". De pe etichetă mai aflăm că are ca ingrediente: "Pireu de caise 50%, sirop de zahăr, acid citric acidifiant E 330". Produsul analizat are o valoare energetică de 40 kcal la 100 de grame de produs şi 10 g de glucide. Nectarul este un produs pasteurizat.
ANALIZĂ. Produsul este un nectar cu pulpă de caise cu adaos de zaharoză şi acidifiant acid citric. Fiind pasteurizat, deci tratat termic, o parte importantă din vitamine şi toate enzimele au fost distruse. De aceea nu poate fi echivalent cu un nectar proaspăt preparat din caise. Din punct de vedere al densităţii calorice are o valoare energetică scăzută.
CONCLUZII. Nectarul poate fi consumat cu moderaţie de toate categoriile de consumatori, fără a înlocui consumul de fructe şi legume proaspete. Diabeticii vor ţine cont de cantitatea de 10 g de glucide conţinută la 100 g de produs.
VITAMINE. Deşi este un produs natural, nu poate înlocui fructele proaspete.
Sursa
2007-09-24 15:10:24