Sighişoara, festivalul medieval 2011
Sighişoara... un fascinant oraş medieval !
În fiecare an cetatea Sighişoara găzduieşte unul din principalele festivaluri medievale din România care durează cîteva zile în luna iulie. Eu am fost anul trecut şi a fost foarte frumos. Străzile vechi şi pline de istorie te fac să te rupi de lumea reală şi nimereşti într-o poveste cu cavaleri şi prinţese. Teatru, muzică, dans, expoziţii hand-made, concursuri, spectacole şi concerte în costumaţii medievale, toate acestea au fost prezente în programul festivalului de dimineaţa pînă seara tîrziu.
Să vedem cum a fost anul trecut...
Apropos, Cetatea Sighişoara este una din puţinele cetăţi locuite din Europa şi singura care s-a păstrat integral. Hmm... oare cum e să locuieşti într-o cetate? Poţi să afli dacă te cazezi la una din pensiunile din interiorul cetăţii. Numită şi bijuteria medievală a Rămâniei cetatea Sighişoara face parte din patrimoniul mondial UNESCO.
Scara acoperită sau cum i se mai spune scara şcolarilor, a fost construită în 1642 şi a fost acoperită pentru protejarea copiilor care urcau pe acest drum spre liceu. Am urcat 175 de trepte prin acest tunel pentru a ajunge la biserica din deal şi la un cimitir săsesc.
Scara acoperităBiserica din deal
Cetatea Sighişoara
Turnul cu ceas, unul din cele mai vizitate turnuri din cetate, a fost ridicat în sec. XIV pentru a proteja poarta centrală a cetăţii şi pentru a găzdui sfatul. Iar din 1899 adăposteşte muzeul de istorie al oraşului Sighişoara.
Mecanismul ceasului a fost făcut în Elveţia şi instalat în 1906, la care în 1964 i s-a adăugat un motor electric. Pe fiecare faţadă a turnului ceasul este format din două cadrane uriaşe de 2,40 metri şi cîteva figurine reprezentate de zeiţa păcii cu ramura de măslin, un toboşar care bate toba, zeiţa dreptăţii cu balanţa şi zeiţa justiţiei cu spada. Mai sunt şi doi îngeraşi care reprezintă ziua şi noaptea, astfel la ora 6.00 dimineaţa iese îngeraşul care reprezintă ziua, iar la 18.00 intră ziua şi iese noaptea cu două lumînări aprinse.
Turnul cu ceas
De la terasa turnului cu ceas se poate admira panorama oraşului.
Catedrala OrtodoxăDupă o jumătate de zi de hoinăreală prin cetate, cred că e timpul să gustăm din specialităţile regiunii - Cricală - tocană de ceapă şi ardei dulce cu mămăligă şi ou :) Poftă mare !
Şi continuăm plimbarea...
Festivalul e în toi...
Casa cu cerb
Brînză de la Sighişoara...
Seara am urmărit spectacolul "Merlin - eroul lumii medievale".
Cam asta a fost... acum e rîndul vostru, Sighişoara vă aşteaptă !
Sursa
2012-07-26 21:36:00