Ion Sturza ridică un mini Silicon Valley la Cluj Napoca

Omul de afaceri vrea să creeze „un fel de mini Silicon Valley, concept pe care vrem să-l aducem în România şi care e pe înţelesul companiilor mari”, a declarat Ion Sturza, fostul premier moldovean, într-un interviu acordat pentru ECONOMICA.NET.

Sturza vrea să vină cu un concept nou de business. Pe lângă faptul că vrea să ofere spaţii mari pentru companii, vrea să importe şi modelul companiilor din Silicon Valley-ul american. El vrea ca fiecare etaj al clădirilor de birouri pe care le va construi în cadrul parcului tehnologic Liberty din Cluj-Napoca prin intermediul Fribourg Developments să ofere o suprafaţă de cel puţin 2.000 mp companiilor. Şi asta pentru că, spune omul de afaceri, sunt foarte multe companii din IT care au sedii în mai multe clădiri de birouri sau pe mai multe etaje. Şi pentru ca acest proiect să devină atractiv pentru jucătorii din IT, o echipă a companiei va vizita adevăratul Silicon Valley toamna aceasta.

„Noi nu tratăm proiectul de la Cluj-Napoca ca un proiect imobiliar, ci ca un business separat, de facilităţi pentru companiile din IT, din cercetare şi excelenţă, care se dezvoltă foarte dinamic în acest oraş. Vrem să vedem care este experienţa companiilor din Silicon Valley, care livrează şi alte servicii, precum cele juridice, de lobby sau private-equity. Avem un trade-mission (n.r. – călătorie de afaceri în urma căreia sunt explorate oportunităţile de afaceri) la începutul acestei toamne la o firmă din Silicon Valley. Colegii mei vor merge şi vor vedea cum funcţionează un astfel de business. Poate că vom prelua o franciză, iar atunci companiile internaţionale vor veni mai uşor”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Ion Sturza.

Proiect de 28 de milioane de euro

Contractul pentru proiectare cu firma Chapman Taylor a fost semnat în luna iunie a acestui an, iar pe parcursul acestei veri se va trece la demolarea şi curăţarea spaţiului. Când autorizaţia de construire va fi obţinută, compania va trece la demararea primei faze a proiectului, ce reprezintă spaţii de birouri cu o suprafaţă de 7.000 mp, dar şi o cafenea şi alte facilităţi. Întreg proiectul pe care omul de afaceri doreşte să-l construiască la Cluj-Napoca presupune mai mult decât doar spaţii de birouri. Pe lângă acestea, vor fi construite şi spaţii comerciale, săli de conferinţe şi de expoziţii, o cantină şi spaţii verzi.

Marketarea şi promovarea proiectului de la Cluj Napoca va începe undeva la sfârşitul lunii octombrie a acestui an. Sturza spune că deşi a avut discuţii cu mai multe companii locale şi internaţionale din IT, care ar dori să închiriete un spaţiu în Liberty, pentru moment nu s-a semnat nici un contract de pre-închiriere. Motivul? Sturza nu vrea să semneze contracte până când nu este obţinută autorizaţia de constucţie. Decizia a fost luată pentru ca  acest proiect să se diferenţieze de altele care au promis spaţii pe care nu au mai reuşit să le livreze.

Proiectul este conceput a fi derulat în patru etape distincte, care vor putea fi comasate sau chiar împărţite pe parcurs, în funcţie de realităţile pieţei. Astfel, în primele două faze ar urma să fie investite câte cinci milioane de euro pentru fiecare în parte, iar pentru ultimele două faze, câte nouă milioane de euro, pentru fiecare în parte. Prima fază presupune reabilitarea clădirilor istorice care se află pe terenul fosteo fabrici, iar cea de-a doua prevede constucţia a aproxiamtiv 20.000 de spaţii de birouri. Aceste două faze sunt programate a fi finalizate în 2014.

Întrebat dacă are în vedere un exit din acest proiect, Sturza zâmbeşte şi spune “Bineînţeles că vreau să vând afacerea; nu vreau să mă căsătoresc cu proiectele. Şi astăzi avem o ofertă de finanţare şi de colaborare, aşa la stadiul la care se află proiectul (n.r. – parcul tehnologic Liberty din Cluj Napoca). Zilele trecute am fost contactat de un fond din Anglia, care dorea să ne ofere finanţare. Deocamdată nu avem nevoie de finanţare”, mai spune Sturza.

Cât de mare creşte Elefant.ro

În ceea ce priveşte investiţiile pe partea de retail, fostul ministru moldovean spune că s-a limitat doar la comerţul online. Anul acesta, magazinul virtual de carte Elefant.ro va introduce noi produse spre vânzare. Sturza nu vrea să ofere mai multe detalii, dar spune că poate scoate la vânzare „teoretic orice, mai puţin produse alimentare”. În magazinul de carte a investit până acum 1,5 milioane de euro, cifra de afaceri a crescut vertiginos. Dacă pentru anul 2010 cifra de afaceri netă înregistrată de librăria online a fost de 176.000 de euro, pentru anul 2011 compania a raportat o cifră de afaceri de 1,07 milioane de euro. A primit oferte de preluare a acestei afaceri, dar nu s-a încumetat să vândă. Ion Sturza spune că îi place, dar că mai trebuie să treacă trei, patru ani până când îşi va recupera investiţia din Elefant.ro.

La sfârşitul anului trecut, fondul de investiţii Greenlight, controlat de Sturza, a preluat agenţia de dezvoltare online Bunt Studio, care a dezvoltat platforma online a Elefantului. Cifra de afaceri a Bunt Studio pentru 2011 a fost de 314.000 de euro, în creştere faţă de cifra întregistrată în 2010, de 183.000 de euro. În ceea ce priveşte profitul, acesta a crescut de la 37.000 de euro în 2010, la 60.000 de euro în 2011.

Sursa: ECONOMICA.NET


Sursa
2012-07-26 17:56:38



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:54:38Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
14:54:13La Tabără, la Bibliotecă vin copii talentați —» BiblioCity
14:53:49În vacanța mare? De unul singur? Oare cum ar fi? —» BiblioCity
14:53:27Orice întâlnire a copiilor cu scriitorii devine un eveniment memorabil —» BiblioCity
14:52:43Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
14:52:19Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:51:57CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
14:49:23GHICITORI PE PORTATIV. Scriitoarea Marcela Mardare și-a amintit de elevii săi de cândva —» BiblioCity
17:35:45IHTIANDRU —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:16:32105 ani de la nașterea artistului plastic Gleb Sainciuc —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:45:27EDITORIAL | Cazul „expertului” pedofil și noua mare provocare a lumii „moderne” —» Nicolae Federiuc
11:04:24DACĂ CITIȚI ÎN BULGARĂ, UN INTERVIU DIN REVISTA „FLACĂRA”, EDITATĂ DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN BULGARIA Leo Butnaru - Ognian Stamboliev —» Leo Butnaru
03:42:46PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:02:18EXTRAS DIN INTERVIU —» Leo Butnaru
03:01:20JURNALUL CA MEMORIE, 1992 —» Leo Butnaru
10:18:42Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:32:16Marea strategie scurtcircuitată —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:32:49CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
04:10:45PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI / POEME —» Leo Butnaru
19:04:43PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:11:39Mărturii din GULAG filmate la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
06:46:22Cercetașii ingenioși vara la Bibliotecă —» BiblioCity
06:25:46Amintiri despre foame și canibalism —» Curaj.TV | Media alternativă
03:30:24JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
15:07:39Trei reguli de știut când servim spumant! —» Fine Wine