TENDINTELE UNIONISTE AU AGITAT RUSIA

Cel puţin 7000 de persoane au cerut ieri,(duminica 22 iulie) la Chişinău, reunirea Basarabiei cu România. Manifestaţia a fost dedicată împlinirii a 200 de ani de la raptul Basarabiei prin pacea ruso-turcă de la București.

La marşul unirii au participat manifestanți de toate vârstele, evenimentul fiind organizat de Consiliul Unirii și de Acțiunea 2012 – două platforme care au întrunit zeci de asociații și partide de pe ambele maluri ale Prutului. Manifestanţii s-au oporit mai întâi în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse din Chişinău şi au scandat “Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta!”, „Armata rusă – afară!” şi au ţinut un minut de reculegere în memoria celor care au avut de suferit de pe urma ocupaţiei ruseşti. Ulterior, manifestanţii s-au deplasat spre ambasada Turciei – a doua ţară semnatară a Tratatului din 16 mai 1812.

Presiuni de la Kiev

Rusia a reacţionat la acest eveniment din cinci părţi concomitent prin vocea unor politicieni şi ziarişti care au ameninţat la unison cu scindarea Moldovei, iar de la Tiraspol – cu vărsări de sânge. Mai multe ziare de la Moscova scriu astăzi că Chişinăul riscă să piardă Transnistria dacă va tolera în continuare românizarea spaţiului dintre Prut şi Nistru, ipoteză susţinută şi de către deputatul ucrainean Anatolii Kinah, fost premier al Ucrainei (2001-2002). Deputatul din partea Partidului Regiunilor a menţionat că “încercările de românizare artificială a Moldovei pot duce la o destabilizare serioasă a situaţiei în Republica Moldova”. Kinah susţine că autorităţile de la Chişinău sunt conştiente de acest lucru. „Dacă vectorul românizării se va extinde, atunci Moldova va pierde Transnistria”, a conchis deputatul ucrainean.

Comratul ameninţă cu renunţarea la tricolor

De la Comrat (Autonomia Găgăuză din sudul Republicii Moldova) a reacţionat primarul oraşului, Nicolai Dudoglo. El a declarat că „în cazul în care românizarea ţării va continua, tricolorul – drapelul de stat al Republicii Moldova, va fi dat jos de pe clădirile instituţiilor de stat, arborat urmând să rămână doar drapelul găgăuz”.

Tiraspolul vorbeşte despre vărsări de sânge

La Tiraspol, prin intermediul presei ruse, pretinsul ministru de externe al autoproclamatei republici transnistrene, Nina Ştanski, a condamnat recentele declaraţii ale preşedintelui moldovean Nicolae Timofti. Aflat la Bucureşti, liderul de la Chişinău a menţionat că „ideea unirii, prin intermediul Uniunii Europene este foarte corectă”. (…) „Această dorinţă trebuie să fie exprimată în cadrul unui act legal, cum ar fi un referendum. Dacă populaţia va spune „Da!”, nu va putea spune nimeni nimic, dacă va spune „Nu!”- de asemenea, nimeni nu va putea face nimic”, a spus Nicolae Timofti.

Nu vom admite un astfel de scenariu, deoarece el presupune ignorarea voinţei poporului din stânga Nistrului şi, implicit, potenţială violenţă. Transnistria este un stat care şi-a demonstrat viabilitatea, în condiţii de instabilitate politică şi ostilitate internaţională”, a replicat de la Tiraspol, Nina Ştanski.

La Chişinău, antiunioniştii caută confruntare

Şi la Chişinău s-au găsit politicieni pro-ruşi care au condamnat acţiunile unioniste publice, dar aici vocile au fost mult mai timide. Mişcarea „Patrioţii Moldovei”(partid extremist ce are pretentii teritoriale la Romania) a organizat un antiprotest. (n.t.plin de ura si violenta nejustificata).

sursa:                       http://www.dw.de/dw/article/0,,15948923,00.html

 

http://saccsivdotcom.wordpress.com/2012/07/02/file-de-istoriejugul-colonial-rusesc/Sursa
2012-07-24 08:38:43Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

21:52:32Expoziție de Mark Verlan la București —» Curaj.TV | Media alternativă
20:07:59Protest la aniversarea începutului invaziei ruse în Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
20:01:16Despre Macarena feministă și impactul ei —» Curaj.TV | Media alternativă
01:04:15Poemul total versus Cartea de poezie —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:31:49CIREȘE AMARE... —» Andrei LANGA. Blogul personal
22:42:35NOEMĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:44:19Stai si aștepți... —» Andrei LANGA. Blogul personal
18:03:42Hot Off the Press: New WordPress.com Themes for February 2024 —» costica
11:08:19Ministrul Culturii – în vizită la biblioteca din Negurenii Vechi —» BPR Ungheni's Blog
22:49:30IMN FURNICARULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:42:46Protest la ambasada rusă după omorîrea lui Navalny în închisoare —» Curaj.TV | Media alternativă
20:18:51Se spală podul Eroilor cu detergent dubios —» Curaj.TV | Media alternativă
20:15:29Vînătorul de bătrîni, investigație Recorder —» Curaj.TV | Media alternativă
19:01:19Muncitorii poluează chiar la poliția de sector —» Curaj.TV | Media alternativă
14:16:35IARNĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:09:59DIN POEZIA FRANCEZĂ A SEC. XX —» Leo Butnaru
05:24:313 Motive Pentru Care Să Nu Te Muți în America —» DOINITSA BLOG
21:45:31APUS —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:41:34POEM PERICULOS —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:40:47Ce mult ai lipsit... —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:09:02OCHI —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:18:05168 de ani de la dezrobirea romilor din Țara Românească —» Curaj.TV | Media alternativă
17:36:34Small Changes, Big Impact: A Look at What’s New In the WordPress Editor  —» Ştefan Grigoriţa
10:58:51Bârna din ochiul șarlatanului. Sau despre cum și-au luat moldovenii un pumn în figură și au început să vadă mai bine —» Nicolae Federiuc
09:46:01Idei cu scîntei în Agora despre Romi, Români și Cioran —» Curaj.TV | Media alternativă