Moldova: Rata de promovabilitate – peste 88%. Nota medie generală – 7,23
Rata de promovabilitate pe ţară este de 88,30%. Nota medie generală în Moldova este 7,23.
Acestea sunt rezultatele sesiunii de bacalaureat din acest an, prezentate azi de Ministerul Educaţiei.
Astfel, în sesiunea din 2012 au scris exemenele de bacalaureat peste 29 mii de candidaţi. Cea mai mare rată de promovabilitate o au absolvenţii de liceu, urmaţi de candidaţii la examene care provin din învăţămîntul mediu de specialitate. Fetele au susţinut examenele mai bine decât băieţii – cu media 7,39 respectiv, 7,02.
„În Moldova se învață, în fond, pe 6 și 7. Asta ar fi media pe care o acceptă simțul comun, părinții noștri, colegii noștri, nu neapărat știința pedagogică. Și asta nu este un lucru întîmplător. El este condiționat de starea de spirit pe care o avem în societate. Această cădere înspre media 7, 6 și ceva este una firească în condițiile unei societăți aflate în tranziție, unei societăți anemice, iresponsabile, destabilizate și dezorganizate” a declarat ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtițchi.
Mai mult, ministrul a menționat că elevii care nu susțin probele de BAC, nu vor avea acces la studiile superioare din universități. Acesta a sugerat tinerilor să se consoleze cu un certificat care atestă finalizarea studiilor gimnaziale și le-a propus 4 opțiuni.
„M-am gândit la niște forme care, pe de o parte, ar putea să le permită să studieze ceva, dar pe de altă parte, să nu dispună de calificativul de student. Încercăm să vedem, să gândim, să preluăm practica altor țări și, în situația în care vom avea răspuns, vom veni cu propuneri. Toți acești tineri mai au 4 variante de a lua o meserie: ei pot merge în baza atestatului de gimnaziu la școlile de meserii, la școlile profesionale, la liceele profesionale sau la colegii. Mai au 4 variante posibile pentru a-și continua studiile.” a mai spus ministrul
Amintim că în acest an Comisia Naţională de Examene a decis anularea a 333 de lucrări scrise în cadrul examenelor de bacalaureat. 133 de lucrări anulate, scrise la examenul de bacalaureat de către candidaţii care au fost identificaţi cu telefoane mobile sau cu alte surse interzise prin metodologia de examene. Conform Metodologiei de Examene, aceşti candidaţi pot susţine examenul respectiv doar în sesiunea de bază, în următorul an. În 200 de lucrări au fost identificaţi itemi parţial sau total identici. Candidaţii respectivi pot susţine repetat examenul anulat în sesiunea suplimentară de bacalaureat.
Pentru anul 2013 Ministerul planifică să renunţe la camerele de luat vederi, să organizeze mai puţine centre de bac, dar care să aibă instalate filtre electronice la intrare.
Sursa
2012-07-23 14:14:07