Povestea mafiotică de succes a Europei

regimurile-europei

O prestigioasă revistă italiană, fâcând o analiză a situației geopolitice din Europa, a catalogat Moldova drept un ”stat mafiotic”. Din cele aproape 50 de state studiate, doar noi și Muntenegru ne-am ales cu acest calificativ ”demn de toată lauda”. Muntenegru e ultimul stat căruia i-a fost recunoscută independența față de Serbia, acest lucru întâmplându-se abia în 2006, deci pe undeva haosul mafiotic de acolo poate fi explicabil.

Conform revistei italiene, de cele mai proaste situații din Europa, alături de noi și muntenegreni, mai suferă bosniacii și bielorușii. La bosniaci situația este destul de clară, acolo Puterea fiind împărțită în trei, între musulmani, ortodocși și catolici. Țara chiar are trei Președinți, din fiecare comunitate. Absurdul Puterii bosniace a ajuns până acolo încât până și Federația de Fotbal a avut până nu demult trei conducători. Doar amenințările de dezafiliere din partea FIFA, care nu tolerează implicările politice în sport, i-a determinat pe bosniaci să rezolve oarecum problema. În asemenea condiții, e pe undeva de înțeles statutul de ”stat fantomă” cu care s-a ales Bosnia-Herțegovina. Belarusul s-a ales cu statutul de ”autocrație”. Cred că e clar pentru toată lumea de ce…

Acuma alde Filat și alți păuni din fauna politică și publică moldovenească or să se burzuluiască tare și-or să-și ridice repede poalele în cap auzind că niște ”amărâți” de italieni își permit să catalogheze ditamai ”povestea de succes a Europei” drept stat mafiotic. Adică cum bă, el, Vlad Filat se rupe-n șapte la implementat reforme europene și vin niște netrebnici  de prin fundul Europei să strice toată treaba. Și ditamai analiștii politici, cei ce-și rod coatele prin studiourile tv de nu mai știu cum să laude ”senzaționalele reforme ale Moldovei”  or să spună că italienii care au făcut aceasta analiză sunt niște ageamii lipsiți de orice urmă de profesionalism. Sigur, în raport cu Viorel Ciubotaru sau Anatol Țăranu, orice analist politic italian pălește. La lingăism, desigur…

Acuma veți fi întrebând și voi, cei ce trăiți aici și vedeți ce haos și mocirlă e-n țara asta, cum dracu’ de europenii ăia au scăpat acum doi ani eticheta de ”poveste de succes”. Poveste de fapt e simplă și nu e deloc așa de succes. Etichetarea a fost utilizată de europeni de câteva ori, ultima dată acum aproape de doi ani de zile, și era făcută în contextul alegerilor anticipate din 2010, când era pericolul revenirii comuniștilor la Putere. Atunci, europenii la fel ca și noi, speriați de revenirea comuniștilor, dar și mai având o mică speranță în așa-zisele forțe democratice, or fi zis și ei să ne încurajeze puțin. De atunci parcă n-am mai auzit din gură de european get-beget asemenea calificative.

Pentru că, hai să fim serioși, ce poveste de succes în condițiile în care nivelul de viață scade, iar intenția populației pentru integrare europeană a scăzut cu peste 20% de când sunt ăștia la Putere?

Iar dacă mai avem vreo umbră de îndoială, hai să aruncăm o privire la situația actuală din România, unde unele mici derapaje de la democrație au făcut o Europă întreagă să se încrânceneze și să scrâșnească din dinți în fața noii Puteri de la București. Păi dacă întâmplările din România au trezit asemenea reacții la Bruxelles, tre’ tâmpit, lingău sau mincinos rău să fii ca să spui că Moldova merge pe cale reformelor și-a altor bla-bla-bla-uri europene.

Deja sigur c-o să apară Filați, consilieri de filați, analiști, jurnaliști și bloggerași care-or să spună că tocmai din cauza reclamei proaste venite din partea unora ca mine, își permit europenii să ne numească drept stat mafiotic. Că vezi Doamne, lucrurile-s senzaționale-n Moldovioara, dar iată vin niște netrebnici alde mine și strică toată imaginea. Apropo, presa USL-istă la fel latră. Cică-n România totul e perfect, iar presa și oficialitățile europene care arată cu degetul Bucureștiul îs influențați de minciunile băsiste. E pe dracu’…


Sursa
2012-07-23 01:23:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:54:38Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
14:54:13La Tabără, la Bibliotecă vin copii talentați —» BiblioCity
14:53:49În vacanța mare? De unul singur? Oare cum ar fi? —» BiblioCity
14:53:27Orice întâlnire a copiilor cu scriitorii devine un eveniment memorabil —» BiblioCity
14:52:43Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
14:52:19Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:51:57CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
14:49:23GHICITORI PE PORTATIV. Scriitoarea Marcela Mardare și-a amintit de elevii săi de cândva —» BiblioCity
17:35:45IHTIANDRU —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:16:32105 ani de la nașterea artistului plastic Gleb Sainciuc —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:45:27EDITORIAL | Cazul „expertului” pedofil și noua mare provocare a lumii „moderne” —» Nicolae Federiuc
11:04:24DACĂ CITIȚI ÎN BULGARĂ, UN INTERVIU DIN REVISTA „FLACĂRA”, EDITATĂ DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN BULGARIA Leo Butnaru - Ognian Stamboliev —» Leo Butnaru
03:42:46PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:02:18EXTRAS DIN INTERVIU —» Leo Butnaru
03:01:20JURNALUL CA MEMORIE, 1992 —» Leo Butnaru
10:18:42Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:32:16Marea strategie scurtcircuitată —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:32:49CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
04:10:45PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI / POEME —» Leo Butnaru
19:04:43PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:11:39Mărturii din GULAG filmate la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
06:46:22Cercetașii ingenioși vara la Bibliotecă —» BiblioCity
06:25:46Amintiri despre foame și canibalism —» Curaj.TV | Media alternativă
03:30:24JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
15:07:39Trei reguli de știut când servim spumant! —» Fine Wine