Meritocratia salveaza Moldova
Conceptul de meritocratie l-am mai explicat si cu alte ocazii, dar il voi repeta, poate unii nu stiu ce-i aia. Meritocratia este un sistem care a functionat in foarte putine state de-a lungul istoriei. Nu a fost adoptat la nivel international dintr-o singura cauza: prostimea e cea care voteaza cu salamul si galeata si, dupa cum va puteti inchipui, tot prostimea face diferenta la vot.
Borfasii din parlament ajung acolo datorita votului. S-a schimbat de la votul pe liste la cel uninominal si toata lumea are impresia ca-i o mare chestie. Nu e si va voi explica de ce nu e.
Votul uninominal, exceptand Chisinaul si orasele mari, inseamna alegerea unui conducator. Prin urmare, in orasele mari candideaza ori niste omuleti care nu conteaza, ori niste baroni care sigur castiga. In rest, conducatorul se alege la ţară. Asta inseamna ca ala care da mai multe galeti, salamuri, litri de ulei si kilograme de zahar/faina, castiga. Prin urmare, borfasul care investeste cel mai mult in campanie castiga. Aaaa, s-a dat lege impotriva mitei electorale? Hai sa fim seriosi, cine naiba o respecta?
Multimea este, momentan, baza cand vine vorba de vot in Moldova. Nimeni nu se gandeste la intelectuali, la cei pe care-i duce mintea, la cei care isi iau informatiile si din alte surse, nu doar de la Moldova 1, ORT Moldova, Publika sau Jurnal TV. Si aici este problema.
Un om care gandeste, atunci cand voteaza are fix aceeasi valoare cu Nea’ Costica de la Atârnaţii din deal care abia stie sa scrie si sa citeasca. Ala voteaza cu galeata si salamul, pentru ca nu conteaza cine iese, el tot pe cont propriu este, asa cum a fost si pana acum.
Meritocratia ar schimba asta. Conceptul pare complicat, dar este destul de simplu. In momentul in care te nasti primesti dreptul la un vot. E dreptul tau ca si cetatean. Pe masura ce cresti, poti ajunge ca votul tau sa valoreze mai mult. Ai facut patru clase? Mai ai un vot. Ai facut noua? Mai ai un vot. Ai facut si liceul? Mai ai un vot. Ai luat si bacul? Mai ai inca doua voturi (la BAC e greu, merita premiati). Ai facut si o facultate? Mai ai patru voturi. Ai facut si master? Mai ai doua. Un doctorat original (nu ca a lui Ponta)? Mai ai patru voturi. Ai facut si voluntariat si te-ai implicat in bunastarea comunitatii din care faci parte? Mai ai doua voturi pentru fiecare proiect. Nu ai facut nimic din toate astea? Atunci ai un singur vot, si ala pentru ca te-ai nascut aici.
Ce inseamna asta? Asta reduce puterea “multimii” si creste puterea intelectualilor si a celor care chiar vor sa faca ceva pentru comunitatea in care traiesc. Momentan votul meu valoreaza fix cat votul lui Nea’ Costica. Eu ma duc si votez pentru ca stiu sa cantaresc oferta electorala, vad care-s hotii, vad cine merita sa conduca, vad cine va face bine pentru tara, am acces la mai multe canale de informatii, am capacitatea intelectuala de a procesa informatia si de a ma decide. Nea’ Costica voteaza cu salamul si galeata. El atat stie, atat face.
Oare e corect? Meritocratia ar elimina aceasta problema. Votul meu ar conta mult mai mult daca acest sistem ar fi implementat. Pentru ca votul meu sa fie egalat ar trebui sa fie nevoie de 10-20 de nea’ Costici. Atunci nu mai este eficace sistemul cu galeata si salamul. Atunci politicienii ar trebui sa convinga intelectualii sa voteze, pentru ca unii pot baga si 100 de voturi in urna in acelasi timp. Dar intelectualii sunt greu de convins. Aia gandesc si, culmea, unora chiar le pasa de tara in care traiesc.
Problema este ca tot borfasii de la putere trebuie sa propuna acest proiect de modificare a constitutiei. Si asta inseamna ca si-ar taia singuri craca de sub picioare. Ca doar nu-i nebun nici Filat si nici Plahotniuc sa puna oamenii destepti sa voteze, iar votul lor sa conteze mai mult decat al babei Safta sau a lui nea’ Costica. Pentru ca n-ar mai fi alesi in veci si-n pururi.
Prin urmare, aia hoti, astia hoti, noi ramanem tot ca prostii si voturile noastre conteaza cat ale unui analfabet cu un salam in mana.
Definitie pentru Meritrocratie pe dexonline.ro
Sursa
2012-07-21 22:35:53