Rolul şi avantajele emisiunilor Valorilor Mobiliare de Stat

Potrivit graficului de rambursare a datoriei de stat pentru următorii 20 de ani, elaborat de Ministerul Finanţelor, anul 2012 este vârful de plată a datoriei de stat interne. Acest segment al datoriei de stat urmează a fi refinanţat în fiecare an prin noi emisiuni de valori mobiliare ale statului. Acest fapt, însă, nu poate afecta negativ bugetul de stat, în cazul în care nu se va produce o fluctuaţie majoră a ratelor dobânzilor pe piaţa internă.
În scopul administrării datoriei de stat care creşte constant în ultimii ani, Ministerul Finanţelor utilizează în calitate de instrumente financiare valorile mobiliare de stat, emise pentru plasarea pe piaţa internă sau externă şi împrumuturile de stat interne sau externe.

Obiectivul fundamental al managementului datoriei de stat este de a asigura finanţarea bugetului de stat cu minimum de cheltuieli pe termen mediu şi lung şi la nivel optim de risc. Aceasta presupune utilizarea mijloacelor din vânzare a valorilor mobiliare de stat pentru răscumpărarea celor emise anterior şi sporirea maturităţii valorilor mobiliare de stat prin emisiuni pe termen mai lung de circulaţie.
În Moldova piaţa valorilor mobiliare de stat există al 17-lea an
În conformitate cu practica internaţională, dezvoltarea pieţei valorilor mobiliare de stat este una din sursele principale non-inflaţioniste de finanţare a deficitului bugetar şi de dirijare a lichidităţii pe piaţă. Potrivit informaţiei plasate pe site-ul Băncii Naţionale „În colaborare cu Ministerul Finanţelor, emitentul titlurilor de stat, BNM, urmăreşte dezvoltarea unei pieţe de titluri de stat bazată pe regularitate şi transparenţă a emisiunilor şi menţinerea unui nivel de lichiditate corespunzător.”
Piaţa titlurilor de stat din Republica Moldova este o piaţă extrabursieră, organizată prin intermediul a 12 bănci - dealeri primari, ei fiind principalii cumpărături ai VMS, deţinând la sfârşitul anului trecut o pondere de 91%. Clienţii dealerilor primari pot fi atât persoane juridice cât şi fizice, atât rezidente cât şi nerezidente.
Banca Naţională analizează activitatea şi performanţa dealerilor, determină şi modifică lista acestora în baza anumitor criterii stabilite.
Valorile mobiliare de stat se deosebesc faţă de alte instrumente financiare prin gradul înalt de lichiditate şi risc minimal (practic egal cu zero). În afară de aceasta, VMS constituie instrumente de garanţie (gaj) în operaţiunile de promovare a politicii monetare a Băncii Naţionale a Moldovei, precum şi în operaţiunile efectuate de băncile comerciale cu clienţii săi.
Totodată, dobânzile de la valorile mobiliare de stat nu se impozitează până la 1 ianuarie 2015.Conform legislaţiei în vigoare, fiecărei emisiuni a valorilor mobiliare de stat i se atribuie, conform cerinţelor standardelor naţionale şi internaţionale, numărul de înregistrare de stat. Iar veniturile obţinute de la plasarea valorilor mobiliare de stat şi de la răscumpărarea acestora la un preţ mai mic decât preţul de vânzare la plasare se trec la micşorarea cheltuielilor efective pentru deservirea datoriei de stat interne în anul bugetar respectiv.
Datoriile de stat interne cresc  La situaţia din 31 mai 2012, datoria de stat internă comparativ cu situaţia de la începutul anului s-a majorat cu 131,7 mil. lei şi a constituit 5,97mil.lei, ceea ce constituie 30,5 % din totalul datoriilor statului. Modificarea datoriei de stat interne s-a produs din contul majorării emisiunii valorilor mobiliare de stat prin licitaţii cu 185 mil. lei şi răscumpărării VMS plasate prin subscriere în sumă de 30 mil.lei, precum şi a răscumpărării VMS pentru asigurarea stabilităţii financiare în sumă de 23,3 mil.lei.
Din totalul titlurilor de stat emise pentru stingerea datoriilor de stat interne 57,1% sunt VMS emise pe piaţa primară (bonuri de trezorerie şi obligaţiuni de stat), 37,1 % sunt VMS convertite şi 5,8% sunt VMS emise pentru asigurarea stabilităţii financiare.
În trimestrul III al acestui an licitaţiile de vânzare a valorilor mobiliare de stat în formă de înscrieri în conturi se desfăşoară din data de 3 iulie. Conform graficului de licitaţii pe această perioadă vor fi scoase la vânzare 585 bonuri de trezorerie cu o scadenţă de 91 zile, 754 cu o scadenţă de 182 zile, 390 cu o scadenţă de 364 zile şi 30 obligaţiuni de stat cu un termen de 2 ani, fiecare la preţul nominal de 100 lei. Obligaţiunile de stat sunt emise la o dobândă flotantă de 5,76 %, cu o periodicitate de plată a cuponului semi-anuală.
Rezultatele vânzărilor din 3 şi 10 iulie 2012 au demonstrat că cererile de cumpărare a bonurilor de trezorerie au fost în valoare de 236 mil.lei şi, respectiv, de 215 mil.lei, ceea ce constituie cu 77% şi 62% mai mult decât oferta propusă de Ministerul Finanţelor, acestea fiind vândute la preţul mediu de 96,24 lei şi respectiv cu 96,48 lei.(pe când preţul nominal era 100 lei). În acelaşi timp vânzarea obligaţiunilor de stat din 11 iulie s-a bucurat de mai puţin succes, oferta acestora pe piaţă fiind în valoare de 10 mil. lei, iar cererea de cumpărare doar de 2mil. lei, cu o dobândă de 6,06% şi cu o scadenţă de 2 ani.
Comparativ cu sfârşitul anului 2011, rata medie a dobânzii la valorile mobiliare de stat a avut o traiectorie descendentă în primele şase luni ale anului, micşorându-se practic de 2 ori de la 11,75%( decembrie 2011) la 5,68%(mai 2012).
E posibilă emisiunea VMS cu scadenţa de trei aniVeniturile suplimentare obţinute din comercializarea VMS în anul 2012 vor fi utilizate pentru finanţarea măsurilor prevăzute în bugetul de stat. Totodată, se preconizează să se micşoreze treptat datoria Guvernului faţă de Banca Naţională a Moldovei pe împrumuturile contractate anterior. De asemenea, va continua răscumpărarea anuală a VMS emise pentru menţinerea stabilităţii financiare.
În următorii trei ani va continua emisiunea valorilor mobiliare de stat pe termen scurt (preponderent a bonurilor de trezorerie cu scadenţa 91, 182 şi 364 zile), precum şi a VMS pe termen mediu (obligaţiunilor de stat pe termen de 2 ani cu rata dobânzii flotantă). De asemenea, în cazul în care condiţiile vor fi avantajoase şi pe măsura creşterii necesităţilor investiţionale ale participanţilor pieţei, e posibil de a lansa şi emisiuni de Obligaţiuni de stat pe termen de trei ani.
O soluţie întru dezvoltarea pieţei VMS ar fi iniţierea de către Ministerul Finanţelor a unor activități pentru lărgirea bazei de investitori în valori mobiliare de stat, prin iniţierea unei campanii de marketing orientate spre diferite grupuri ţintă de investitori, precum şi prin menţinerea unui dialog consecvent cu participanţii actuali la piaţa VMS.
Olesea DIACONU
Sursa: www.eco.md 

Sursa
2012-07-20 21:36:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:54:38Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
14:54:13La Tabără, la Bibliotecă vin copii talentați —» BiblioCity
14:53:49În vacanța mare? De unul singur? Oare cum ar fi? —» BiblioCity
14:53:27Orice întâlnire a copiilor cu scriitorii devine un eveniment memorabil —» BiblioCity
14:52:43Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
14:52:19Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:51:57CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
14:49:23GHICITORI PE PORTATIV. Scriitoarea Marcela Mardare și-a amintit de elevii săi de cândva —» BiblioCity
17:35:45IHTIANDRU —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:16:32105 ani de la nașterea artistului plastic Gleb Sainciuc —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:45:27EDITORIAL | Cazul „expertului” pedofil și noua mare provocare a lumii „moderne” —» Nicolae Federiuc
11:04:24DACĂ CITIȚI ÎN BULGARĂ, UN INTERVIU DIN REVISTA „FLACĂRA”, EDITATĂ DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN BULGARIA Leo Butnaru - Ognian Stamboliev —» Leo Butnaru
03:42:46PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:02:18EXTRAS DIN INTERVIU —» Leo Butnaru
03:01:20JURNALUL CA MEMORIE, 1992 —» Leo Butnaru
10:18:42Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:32:16Marea strategie scurtcircuitată —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:32:49CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
04:10:45PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI / POEME —» Leo Butnaru
19:04:43PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:11:39Mărturii din GULAG filmate la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
06:46:22Cercetașii ingenioși vara la Bibliotecă —» BiblioCity
06:25:46Amintiri despre foame și canibalism —» Curaj.TV | Media alternativă
03:30:24JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
15:07:39Trei reguli de știut când servim spumant! —» Fine Wine