Înstrăinata noastră Basarabie
Cartea "Înstrăinata noastră Basarabie" a fost scrisă de profesorul Ion Lupu din Comăneşti, România. Idee nu am de unde am căpătat această carte. Am hotărât însă să o citesc (rapid), pentru că are numai 112 pagini.Volumul "Înstrăinata noastră Basarabie" reprezintă o scurtă istorie a României, în special a teritoriului dintre Prut şi Nistru, de la dacii liberi până în prezent. Trăsătura principală a acestei cărţi este că ea este scrisă într-o abordare idealizată a faptelor strămoşilor noştri, fiind astfel uneori la mijloc dintre istorie şi o poveste. Alt moment important este glorificarea generalului Antonescu, care este prezentat ca un erou (mult prea idealizat) al Neamului Românesc.
Cartea se citeşte foarte uşor şi rapid. Pentru cei care vor o mică lecţie de istorie a Basarabiei volumul ar putea reprezenta o lectură plăcută. Am selectat 2 citate din carte, care mi-au plăcut, sau esenţiale în "economia" eseului:
"Polemizând cu unii învăţători deznaţionalizaţi, poetul Alexei Mateevici preciza în cuvântul său: "Da, suntem moldoveni, fii ai Vechii Moldove, însă facem parte din marele popor român, aşezat prin România, Bucovina şi Transilvania. Fraţii noştri din Bucovina, Transilvania şi Macedonia îşi zic români. Aşa trebuie să facem şi noi."
"Basarabia este provincia românească ruptă din trupul României, din ţara lui Decebal şi a lui Traian, a măritului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt şi a Viteazului Mihai, a nemuritorului Eminescu şi a lui bădiţa Creangă, a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi a Întregitorului Rege Ferdinand Întâiul, ce poartă numele vechilor Voievozi Basarabi, care au urcat în Istoria neamului românesc până în secolul al XVL-lea, prin Tihomir, Basarab Întâiul, Alexandru, Dan, Mircea şi Laiotă, coborâtori din Negru Vodă, descălecător şi ctitor de ţară, care încă mai geme sub stăpânire străină."
Sursa
2012-07-20 13:33:00