nu-i mare treabăÎnainte de a mă căsători și înainte de a avea copiii mei, eram tare afectuoasă cu copiii altora. Mai ales cu cei de până la un metru, vorbitori de limba lor, dezinvolti și inocenți.

Savuram ocaziile de a lua în brațe un bebeluș, de a-i adulmeca mirosul de lapte, pipi-caca, vomitat-râgâit, de a-i atinge mânuța dornică să înclește degetul oricui, de a-i săruta obrăjorii moi.

Instinctul meu matern accelerat, înainte de-a afla că poveste-a cu barza i-o minciună gogonată, s-a trezit mai întîi față de păpuși.  

Nu-i mare trebă să crești un copil în era tehnicii digitale. Arunci rufele murdare în mașina de spălat, arunci terciurile prefabricate la frgider, de acolo la microundă. Plimbat, hrănit, plimbat. Între cărucior, țarc, leagăn, șezlong balansoar, premergător, scaun de masă, scaun auto, aproape că nu ții copilul în brațe. De-o dragoste să te numești mamă pentru o nimica toată, compensată de o grămadă de fericire.

Deseori mă gîndeam că aș înfia un copil sau mai multi, dacă Dumnezeu nu mi-ar da unul din sângele meu. Admiteam chiar că, dacă m-aș îndrăgosti de vreun văduv c-o casă de copii, aș putea fi o mamă vitregă NU ca-n poveste.

Sarcina și invaziile hormonilor, mi-au schimbat niște cheep-uri în creier. Un an de alăptat, scutece, orar adaptat la necesitățile și numai la necesitățile fiului meu, m-au făcut să înțeleg cîtă responabilitate, pe lîngă miros dulce sau acru, înseamnă un copil.

Dragostea față de copil nu vine odată cu laptele în țâțe, sentimentul sporește în timp. A crește un copil e mai greu decât să-l concepi și chiar mai greu decît să-l porți sub inimă nouă luni, pentru că niciodată nu ajungi să te multumești cu ceea ce faci pentru el și nu ai cum să determini dacă, ceea ce-i oferi, e suficient petru a-l face fericit pentru toată viața.

De la depresia postmaternală, răsărită pe fonul unui puternic sentiment de auto-învinuire, pornește totul. Neîncrederea, reproșurile și frica. Te sensibilizează și mai aprig realitățile mondiale nefaste: cataclizmele, tsunami, violuri, falimente, crize imobiliare și băncare; pe toate le asociezi cu destinul pruncului de la sân,  te sfredelește ideea că mai bine mai întarzia vreo două luni în burtă, ori și mai bine un termen indefinit... până s-or mai ogoi relele de pe mapamond. Că nu ești în strare, că nu faci față, că toate mamele sunt experte, mai ales bunicile, te inhibă, și te doare orice gând despre propria vulnerabilitate În loc de încurajări toate expertele își dau sfaturi, binevoitoare desigur, care de cele mai dese ori se bat cap în cap ori ca nuca de perete.

Așa că la nici două zile îți încolțește concluzia: Mă consider o persoană responsabilă, da nu în stare să mă responsabilizez pentru destinul oricărui copil.


Abia după un an împlinit cu adaos la greutate, alaptare, somn și scutece umplute după orar, capeti un gram de liniște și siguranță. Mai încolo îți revine autostima și încrederea. Și gândul nebunatic: "mare trebă să crești un copil în era tehnicii digitale... ".


Sursa
2012-07-18 10:19:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:13:345G în avioane, Wi-Fi pe șosele – decizia Comisiei Europene deschide noi oportunități de inovare —» Elena Robu
07:06:26Фотографы —» Бессарабские хроники
06:44:20RELAȚIA CU UN BĂRBAT NARCIS —» Lifestyle
14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
12:14:58Rezultatele Evaluării externe periodice 2021-2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
15:24:40Prima întâlnire cu un scriitor —» BiblioCity
10:00:48Pâinea noastră cea de toate zilele —» Moldova Creștină
10:00:21Să îmi iubesc dușmanul | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină
19:06:54Omonimele – cum le deosebim sensul? —» Moldova Creștină
18:47:23RomStoria: Noi nu suntem țigani! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:10:59Au lăsat mașina în intersecție ca să-și ia de mîncare! —» Curaj.TV | Media alternativă
12:50:17Nu-și mai roade unghiile! Cum am rezolvat problema —» Sunt MAMĂ!
11:10:30Jurnaliștii comunitari au participat la Gala Jurnalistului Comunitar —» BPR Ungheni's Blog
08:01:35Сказочная палитра Бессарабии на полотнах Михаила Пейкова —» BiblioCity
09:09:21Activități Advent Calendar 2022. Ce vom face anul acesta —» Sunt MAMĂ!
07:04:35LINIA VIEȚII —» Leo Butnaru
14:49:58DINTR-O POSIBILĂ ANTOLOGIE, 2014 —» Leo Butnaru
12:34:49Dorința Sexuală Primitivă, Diferența de Vârstă în Relație și Erecția la Copii —» Curaj.TV | Media alternativă
10:11:03SOLIDARITATE —» Leo Butnaru
07:07:40Milostenia nu-i mai mult sau mai puţin merituoasă, după însemnătatea darurilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
16:46:38Imagine Dragons va cânta la festivalul Untold 2023 —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
08:50:04DIN ISTORIA (ȘI GEOGRAFIA) LITERATURII ROMÂNE ÎN IMAGINI © —» Leo Butnaru