DESPRE ENERGIE-UTILITARE

Secolul XX este un secol de creştere industrială majoră. Într- o sută de ani, ştiinţa şi tehnologia au făcut un salt uriaş. Omenirea a realizat descoperiri fantastice: a pătruns în misterul ingineriei genetice, a deschis calea spre spaţiul cosmic, a cucerit energia atomului. Societatea tehnocratică s-a dezvoltat rapid cu motto-ul: “mai mult, mai sus şi mai rapid”.

Secolului XX a fost cel al luptei pentru sănătatea planetei. Organizaţia Greenpeace, timp de patruzeci de ani îndeamnă oamenii să ţină minte că resursele planetei sunt foarte limitate, iar lumea – fragilă.

În secolul XX au apărut noţiunile “efectul de seră” şi “încălzirea globală”. În pofida faptului că unii oameni de ştiinţă de mult timp bat alarma, numai în ultimii ani companiile industriale au început să acorde atenţie ecologiei şi eficienţei energetice. E greu de spus care este motivul: dorinţa de a păstra lumea verde şi planeta albastră sau o creştere planificată a preţurilor la hidrocarburi a conştientizat necesitatea de trecere la tehnologiile de economisire a energiei. În fiecare an creşte interesul pentru sursele de energie alternativă, construirea caselor eficient energetice, producerea mijloacelor de transport electric, etc.

Măsurile de reducere a consumului energiei în societate

Drept exemplu poate servi apariţia companiilor implicate într-un tip nou de activitate – auditul energetic la întreprinderi. După o analiză detaliată şi completă a întreprinderii, o astfel de companie alcătuieşte un program individual de eficienţă energetică, un set de măsuri care vor reduce semnificativ costurile la energia utilizată pentru a pune în aplicare procesul de producţie.

Atenţia principală este acordată desfăşurării măsurilor privind reducerea consumului de energie electrică. De exemplu, utilizarea dispozitivelor de pornire treptată a echipamentului care contribuie la reducerea pierderilor de energie, punînd în funcţionare maşinile unelte cu motoare electrice puternice, în acelaşi timp prelungind sursa de energie.

Următorul set de măsuri speciale, este consacrat optimizării sistemelor de încălzire. De exemplu, utilizarea pardoselii termice pentru încălzirea spaţiilor mari cu tavane înalte, ceea ce este incomparabil de eficient în comparaţie cu sistemele tradiţionale de radiatoare. Folosirea unui astfel de sistem necesită un cost semnificativ iniţial de instalare, dar vă permite să economisiţi căldura din primele zile de utilizare, avînd de asemenea, o perioadă scăzută de rambursare.

Optimizarea sistemelor de ventilaţie şi de aer condiţionat. O modalitate de a economisi energia: instalarea sistemelor de recuperare a aerului pentru a utiliza temperatura aerului de ieşire din încăpere, la încălzirea fluxului de intrare din exterior.

Amortizarea echipamentelor, eficienţa scăzută a instalaţiilor – o altă sursă importantă de pierdere a energiei la întreprindere. Reparaţii efectuate la timp, întreţinerea şi înlocuirea echipamentelor vechi cu cele noi, este de asemenea un pas important spre crearea unui proces de producţie modern şi eficient energetic.

Doar soluţionarea tuturor acestor probleme în complex va contribui la obţinerea rezultatelor semnificative.

În prezent, dezvoltarea tehnologiilor de economisire a energiei este susţinută la cel mai înalt nivel guvernamental: sunt alocate subvenţii companiilor şi institutelor de cercetare în acest domeniu. Comunitatea mondială este tot mai atentă la opinia ”verzilor”, iar cererea pentru maşinile ecologice şi casele eficiente energetic, este în continuă creştere.

Şi acest lucru ne dă speranţă nouă şi copiilor noştri, care cuceresc spaţiul cosmic, că va fi vizibilă tot aceeaşi imagine frumoasă, pe care a văzut-o Yuri Gagarin şi Neil Armstrong – planeta albastră Pămînt.

surse: ecologico.ru                       citeste si: http://www.ziare.com/articole/economisire+energie+electrica

 

 

http://www.ecomagazin.ro/eforturile-chineze-pentru-economisirea-energiei/




Sursa
2012-07-14 20:35:54



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:54:38Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
14:54:13La Tabără, la Bibliotecă vin copii talentați —» BiblioCity
14:53:49În vacanța mare? De unul singur? Oare cum ar fi? —» BiblioCity
14:53:27Orice întâlnire a copiilor cu scriitorii devine un eveniment memorabil —» BiblioCity
14:52:43Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
14:52:19Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:51:57CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
14:49:23GHICITORI PE PORTATIV. Scriitoarea Marcela Mardare și-a amintit de elevii săi de cândva —» BiblioCity
17:35:45IHTIANDRU —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:16:32105 ani de la nașterea artistului plastic Gleb Sainciuc —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:45:27EDITORIAL | Cazul „expertului” pedofil și noua mare provocare a lumii „moderne” —» Nicolae Federiuc
11:04:24DACĂ CITIȚI ÎN BULGARĂ, UN INTERVIU DIN REVISTA „FLACĂRA”, EDITATĂ DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN BULGARIA Leo Butnaru - Ognian Stamboliev —» Leo Butnaru
03:42:46PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:02:18EXTRAS DIN INTERVIU —» Leo Butnaru
03:01:20JURNALUL CA MEMORIE, 1992 —» Leo Butnaru
10:18:42Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:32:16Marea strategie scurtcircuitată —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:32:49CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
04:10:45PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI / POEME —» Leo Butnaru
19:04:43PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:11:39Mărturii din GULAG filmate la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
06:46:22Cercetașii ingenioși vara la Bibliotecă —» BiblioCity
06:25:46Amintiri despre foame și canibalism —» Curaj.TV | Media alternativă
03:30:24JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
15:07:39Trei reguli de știut când servim spumant! —» Fine Wine