DESPRE ENERGIE-UTILITARE

Secolul XX este un secol de creştere industrială majoră. Într- o sută de ani, ştiinţa şi tehnologia au făcut un salt uriaş. Omenirea a realizat descoperiri fantastice: a pătruns în misterul ingineriei genetice, a deschis calea spre spaţiul cosmic, a cucerit energia atomului. Societatea tehnocratică s-a dezvoltat rapid cu motto-ul: “mai mult, mai sus şi mai rapid”.

Secolului XX a fost cel al luptei pentru sănătatea planetei. Organizaţia Greenpeace, timp de patruzeci de ani îndeamnă oamenii să ţină minte că resursele planetei sunt foarte limitate, iar lumea – fragilă.

În secolul XX au apărut noţiunile “efectul de seră” şi “încălzirea globală”. În pofida faptului că unii oameni de ştiinţă de mult timp bat alarma, numai în ultimii ani companiile industriale au început să acorde atenţie ecologiei şi eficienţei energetice. E greu de spus care este motivul: dorinţa de a păstra lumea verde şi planeta albastră sau o creştere planificată a preţurilor la hidrocarburi a conştientizat necesitatea de trecere la tehnologiile de economisire a energiei. În fiecare an creşte interesul pentru sursele de energie alternativă, construirea caselor eficient energetice, producerea mijloacelor de transport electric, etc.

Măsurile de reducere a consumului energiei în societate

Drept exemplu poate servi apariţia companiilor implicate într-un tip nou de activitate – auditul energetic la întreprinderi. După o analiză detaliată şi completă a întreprinderii, o astfel de companie alcătuieşte un program individual de eficienţă energetică, un set de măsuri care vor reduce semnificativ costurile la energia utilizată pentru a pune în aplicare procesul de producţie.

Atenţia principală este acordată desfăşurării măsurilor privind reducerea consumului de energie electrică. De exemplu, utilizarea dispozitivelor de pornire treptată a echipamentului care contribuie la reducerea pierderilor de energie, punînd în funcţionare maşinile unelte cu motoare electrice puternice, în acelaşi timp prelungind sursa de energie.

Următorul set de măsuri speciale, este consacrat optimizării sistemelor de încălzire. De exemplu, utilizarea pardoselii termice pentru încălzirea spaţiilor mari cu tavane înalte, ceea ce este incomparabil de eficient în comparaţie cu sistemele tradiţionale de radiatoare. Folosirea unui astfel de sistem necesită un cost semnificativ iniţial de instalare, dar vă permite să economisiţi căldura din primele zile de utilizare, avînd de asemenea, o perioadă scăzută de rambursare.

Optimizarea sistemelor de ventilaţie şi de aer condiţionat. O modalitate de a economisi energia: instalarea sistemelor de recuperare a aerului pentru a utiliza temperatura aerului de ieşire din încăpere, la încălzirea fluxului de intrare din exterior.

Amortizarea echipamentelor, eficienţa scăzută a instalaţiilor – o altă sursă importantă de pierdere a energiei la întreprindere. Reparaţii efectuate la timp, întreţinerea şi înlocuirea echipamentelor vechi cu cele noi, este de asemenea un pas important spre crearea unui proces de producţie modern şi eficient energetic.

Doar soluţionarea tuturor acestor probleme în complex va contribui la obţinerea rezultatelor semnificative.

În prezent, dezvoltarea tehnologiilor de economisire a energiei este susţinută la cel mai înalt nivel guvernamental: sunt alocate subvenţii companiilor şi institutelor de cercetare în acest domeniu. Comunitatea mondială este tot mai atentă la opinia ”verzilor”, iar cererea pentru maşinile ecologice şi casele eficiente energetic, este în continuă creştere.

Şi acest lucru ne dă speranţă nouă şi copiilor noştri, care cuceresc spaţiul cosmic, că va fi vizibilă tot aceeaşi imagine frumoasă, pe care a văzut-o Yuri Gagarin şi Neil Armstrong – planeta albastră Pămînt.

surse: ecologico.ru                       citeste si: http://www.ziare.com/articole/economisire+energie+electrica

 

 

http://www.ecomagazin.ro/eforturile-chineze-pentru-economisirea-energiei/
Sursa
2012-07-14 20:35:54Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

08:10:38Este Allah cel mai mare? —» Moldova Creștină
17:24:33Greva foamei cu taxiuri galbene în piața Constituției —» Curaj.TV | Media alternativă
16:21:13Radacini Metier – Best of Show Moldova Sparkling Wine —» Fine Wine
14:05:302024 Geneva Motor Show-uleţ —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:03:28Armata se comportă în trafic ca poliția, arogant —» Curaj.TV | Media alternativă
08:53:20Poliția, exemplu prost pentru alți șoferi —» Curaj.TV | Media alternativă
20:55:03How We Built a New Home for WordPress.com Developers Using the Twenty Twenty-Four Theme —» Misterioz
15:29:40Despre guvernarea PAS, deja la timpul trecut. „Sistemul se opune” abia începe —» Nicolae Federiuc
14:50:50ABC-ul reciclării —» BiblioCity
11:41:07NADIR (trad. al español*) —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:04:22IMN FURNICARULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:15:14Moldova, record de medalii la Mundus Vini —» Fine Wine
20:50:02Băi de urzici (I) —» Argentina Gribincea's Blog
19:01:16Atacată de o haită de cîini apoi agresată la primăria Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
12:02:58Promovarea valorilor europene —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
07:00:26CONFLUENȚE PESTE MILENII —» Leo Butnaru
06:50:37Vasile Romanciuc, poetul cu aripi de carte —» BiblioCity
06:14:46DIALOG ȘI VERSURI DIN „HYPERION” —» Leo Butnaru
20:38:41More Control Over the Content You Share —» Soţii Bragaru
20:21:06Polițistă la volan, fără centură, cu telefon —» Curaj.TV | Media alternativă
12:39:45My Condolences, You’re Now Running a Billion-Dollar Business —» Soţii Bragaru
19:59:40Dragobete Party de Ziua Îndrăgostiților la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:42:18Un nou club pentru tinere mame la Biblioteca „Ștefan cel Mare și Sfânt” —» BiblioCity
05:57:13Poem fantastic —» Argentina Gribincea's Blog
22:11:39CIREȘE AMARE... —» Andrei LANGA. Blogul personal